ΑΝΑΛΥΣΗ

Αγεφύρωτο το χάσμα Χριστοδουλίδη-Τατάρ

Αγεφύρωτο το χάσμα Χριστοδουλίδη-Τατάρ, Κώστας Βενιζέλος

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, δεν ανέμεναν εκπλήξεις κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντησή τους. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος ανέφερε πως δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις του κατοχικού ηγέτη. Ο τελευταίος γνώριζε τις έντονες διαφωνίες του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις μαξιμαλιστικές θέσεις του εγκάθετου της Άγκυρας.

Ο νέος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τα εξής:

  • Δεν αποδέχεται την τουρκική αξίωση για αναγνώριση του ψευδοκράτους ώστε να αρχίσει διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
  • Σημείωσε πως δεν μπορεί να λειτουργούν Τεχνικές Επιτροπές και να συζητούνται ΜΟΕ όταν δεν υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Οποιαδήποτε λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες δύναται να εξεταστούν μόνο αν λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε. Έσπευσε δε να αναφέρει πως «δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού». Περαιτέρω εξήγησε στον Τατάρ τη θέση του για την εμπλοκή της ΕΕ, την οποία δεν αποδέχεται επειδή η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης και η Τουρκία όχι.

Ο κατοχικός ηγέτης, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν οι πραγματικότητες. Πρέπει να γίνονται ενέργειες με αμοιβαίο σεβασμό». Είπε ότι ανέφερε στον κ. Χριστοδουλίδη την νέα του πολιτική και την προσδοκία του για να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσιο διεθνές καθεστώς. Επίσημες διαπραγματεύσεις, δήλωσε, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν αυτά γίνουν αποδεκτά.

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε σε συνεργασία για τους σεισμούς, παραπέμποντας στους “θεσμούς” του ψευδοκράτους. Προτάσσει, δηλαδή, τη συνεργασία μεταξύ “κρατών”. Είπε ότι “θεσμοί” του ψευδοκράτους, όπως η “πολιτική άμυνα” και οι ομάδες διάσωσης των “δυνάμεων ασφαλείας” έχουν αποκτήσει μια εμπειρία λόγω των σεισμών στην Τουρκία. Για να υπάρξει συνέχεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρότεινε να συναντηθούν σε δείπνο στην παρουσία των συζύγων τους. Η κίνηση αυτή αφορά τη συντήρηση ενός καναλιού επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

Εμπλοκή του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντός Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας θα στείλει απεσταλμένο του στην Κύπρο για επαφές. Την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει είτε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, είτε ο Βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στη Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέντσα.

Καλά ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στόχος της επίσκεψης είναι η συνέχιση της εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού, στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού. Είπε ακόμη πως η επίσκεψη αυτή δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνάντησης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον κ. Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, στα τέλη Μαρτίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει ζητήσει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι