ΑΝΑΛΥΣΗ

Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν τα μάτια τους στο Λευκόνοικο για τα drones

Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν τα μάτια τους στο Λευκόνοικο για τα drones, Κώστας Βενιζέλος

Η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι επιχειρησιακά έτοιμη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία σταθμεύουν χρησιμοποιούνται ήδη από την κατοχική Τουρκία. Τα drones αυτά χρησιμοποιούνται σε αποστολές που πραγματοποιούνται στην περιοχή, ενδεχομένως και για λόγους εξάσκησης αλλά και ελέγχου. Οι κινήσεις αυτές παρακολουθούνται τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από κράτη της περιοχής, τα οποία επηρεάζονται.

Ακόμη και οι μη υποψιασμένοι, που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν, “έμαθαν” για τους τουρκικούς σχεδιασμούς από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον οποίο πρέπει να τον κατσάδιασαν από την Άγκυρα για τις προ ημερών δηλώσεις του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι, σε  πρόσφατες δηλώσεις του, ο εγκάθετος στα κατεχόμενα ηγέτης της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, είπε ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (IHA) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα (SIHA), που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι τη νότια Κύπρο ή την Αίγυπτο σε σύντομο χρονικό διάστημα…».

Οι αναφορές αυτές δεν αιφνιδίασαν ούτε την Αίγυπτο ούτε και το Ισραήλ, που γνωρίζουν πως η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στρέφεται και εναντίον τους. Σημείωσαν τις αναφορές Τατάρ και διαμηνύουν, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Δηλαδή, είναι προετοιμασμένοι αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά μια αποστολή τουρκικών drones εναντίον τους. Σημειώνεται περαιτέρω πως ανησυχία για τις δυο τουρκικές βάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο εξέφρασαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι όχι μόνο συζήτησαν το θέμα με χώρες της περιοχής, αλλά το κουβέντιασαν και με Τούρκους αξιωματούχους. Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη και δεν είναι ασφαλώς η μόνη.

Η δημιουργία της αεροπορικής βάσης, όπως και η κατασκευή ναυτικής στο κατεχόμενο Μπογάζι  αφορούν στην άμυνα της Τουρκίας ενώ ταυτόχρονα καθιστούν την Κύπρο ως επιχειρησιακό ορμητήριο της κατοχικής δύναμης. Είναι σαφές πως με τις βάσεις αυτές η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις όποιες εναντίον της απειλές εκτός των δικών της συνόρων.

Να σταματούν, δηλαδή, οι απειλές αυτές στην Κύπρο!  Την ίδια ώρα σε γεωστρατηγικό επίπεδο είναι σαφές πως με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της, την ενισχύει, αναβαθμίζεται στρατιωτικά και πολιτικά. Το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό και με τη θέση για λύση δυο κρατών στο νησί, απομακρύνει τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ο “πολεμος των drones”

Ξένος διπλωμάτης σημείωνε πως για την Τουρκία η Κύπρος είναι σημαντική, το Κυπριακό όμως μια λεπτομέρεια. Είναι πρόδηλο ότι δεν συζητούν οτιδήποτε –σε σχέση με το Κυπριακό– μπορεί να επηρεάσει τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης στην περιοχή. Είναι σαφές πως αυτήν την περίοδο συντελείται μια πρωτόγνωρη ανακατανομή ισχύος. Η Τουρκία θέλει διακαώς να είναι μέρος αυτής της «διαδικασίας» και χρησιμοποιεί στα πλαίσια αυτά και την κατεχόμενη Κύπρο. Την ίδια ώρα, στα πλαίσια αυτά, προβάλλει τη στρατιωτική της ισχύ αλλά και τις κινήσεις της με τον “πόλεμο των drones”.

Από τη μια οι πωλήσεις των πολυδιαφημιζόμενων τουρκικών drones αυξάνουν την επιρροή της διά των πωλήσεων και των επιδόσεών τους, όπου χρησιμοποιήθηκαν. Από την άλλη όμως σαφώς και αυξάνεται και η ανησυχία κρατών που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Από τη στιγμή που θεωρούν την κατοχική δύναμη απειλή λαμβάνουν και τα μέτρα τους. Για να σταματήσουν αυτή την απειλή και τις όποιες δράσεις της Τουρκίας, που θα επηρεάσουν τις ίδιες αυτές χώρες.

Είναι σαφές πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν αλλάζουν τα δεδομένα μόνο επί του εδάφους, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Το γεωπολιτικό παιχνίδι της Άγκυρας περνά από την Κύπρο, την οποία διαχρονικά αντιμετώπιζε ως εργαλείο για την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Για χρόνια χρησιμοποιούσε ως άλλοθι και εργαλείο για να ροκανίζει τον χρόνο τον λεγόμενο διακοινοτικό διάλογο.

Αυτή η τακτική ενδέχεται να έχει για τους Τούρκους ξεπεραστεί και η όποια συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο θα κινείται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι σχεδιασμοί τους θα προχωρήσουν κανονικά.  Αυτή είναι για την κατοχική Τουρκία η μεγάλη εικόνα και αφορά στην επιδίωξή της να είναι μέρος της κατανομής της ισχύος στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο.

Σε επιφυλακή η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα κράτη της περιοχής και τα ενημερώνει για το θέμα της αεροπορικής βάσης. Ενημερώνονται παράλληλα τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις ενημερώσεις ξένων κυβερνήσεων, οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, σε Λευκόνοικο και Μπογάζι, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά επηρεάζουν επίσης σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Καθώς αυτές, όπως τονίζεται, οι ενέργειες αποτελούν μια σαφή ένδειξη της θέλησης της Άγκυρας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Ιούνιο του 2019 είδαν το φως της δημοσιότητας σε τουρκικά ΜΜΕ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι εμπειρογνώμονες μετέβησαν στα κατεχόμενα για να εξετάσουν επιτόπου τις δυνατότητες αξιοποίησης υποδομών ή κατασκευής καινούργιων, για λειτουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης.

Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα ότι το παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου, το οποίο χρησιμοποιείτο κατά καιρούς για στρατιωτικούς σκοπούς, θα λειτουργούσε ως βάση για τουρκικά drones, τα οποία θα απογειώνονται και να συνοδεύουν πλωτά γεωτρύπανα που διενεργούν έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα είναι ενοχλημένη με τις αντιδράσεις που καταγράφονται στα κατεχόμενα για κινήσεις και ενέργειες της κατοχικής δύναμης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι εκνευρισμένος για τη στάση της “αντιπολίτευσης” στα κατεχόμενα, κυρίως από το γεγονός ότι σαμπόταραν την παράνομη επίσκεψή του, έχει δώσει οδηγίες για να αλλάξει το κλίμα. Διά πυρός και σιδήρου.  Δεν είναι πρώτη φορά, άλλωστε, κατά την οποία ο Ερντογάν θεωρεί “αχάριστους” τους Τουρκοκύπριους καθώς η Τουρκία, όπως σημειώνει, επωμίζεται μεγάλο οικονομικό κόστος για τη συντήρησή τους! Από την άλλη οι αντιδρούντες φαίνεται πως θα συνεχίσουν καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει μια μερίδα στα κατεχόμενα που είναι ενοχλημένη με τις πολιτικές επιβολής από πλευράς της Άγκυρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι