ΣΧΟΛΙΟ

Ακόμα δεν έχει χωνέψει η Τουρκία την ένταξη της Kύπρου στην ΕΕ

Ακόμα δεν έχει χωνέψει η Τουρκία την ένταξη της Kύπρου στην ΕΕ, Κώστας Βενιζέλος
EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της ΕΕ. Ο λόγος είναι γνωστός. Η εκδήλωση αυτή αφορά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Μαΐου 2004. Όπως είναι γνωστό, το 2004 έγινε η μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ. Δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Κύπρος, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Για την Τουρκία η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν και είναι “κόκκινο πανί”. Για την κατοχική δύναμη η Κυπριακή Δημοκρατία είναι “εκλιπούσα”. Γι’ αυτό κι όταν στην Άγκυρα πήραν από τις Βρυξέλλες την πρόσκληση και είδαν περί τίνος επρόκειτο, την απέρριψαν. Εάν ήταν άλλη περίπτωση, θα ανταποκρίνονταν οι Τούρκοι γιατί επιδιώκουν διακαώς να παρίστανται σε Συνόδους της Ένωσης. Όσες φορές η Κυπριακή Δημοκρατία “έκοψε” συμμετοχή της κατοχικής Τουρκίας σε ευρωπαϊκές συνάξεις, η Άγκυρα αντέδρασε και προκαλούσε θόρυβο. Κατηγορούσε τους… κακούς Ελληνοκύπριους, οι οποίοι της προκαλούν προβλήματα.

Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά, είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε και εμείς είναι αυτή ακριβώς ότι, πράγματι (η Τουρκία) έχει ενημερώσει για τη μη συμμετοχή της. Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει και μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι βάσει των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με σαφή τρόπο με την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ένα βήμα προς τα μπρος, είναι ένα θετικό βήμα, ένα θετικό μήνυμα. Και εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κάθε θετική διάθεση, κάθε εποικοδομητική διάθεση να υπάρξει πρόοδος στα ευρωτουρκικά φτάνει να υπάρξει και η αυτονόητη πρόοδος στο Κυπριακό».

Η Κύπρος, η Ελλάδα και ενδεχομένως και τρίτοι επενδύουν – για διαφορετικούς λόγους – στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να ανταποκριθεί και η Τουρκία. Το θέμα είναι να μην μπαίνουν όλα τα… αυγά στο ίδιο καλάθι. Η στάση της Άγκυρας, η απόρριψη της πρόσκλησης, επιβεβαιώνει το προφανές.

Η Τουρκία θέλει μια αλα κάρτ σχέση με την ΕΕ, η οποία να μην επηρεάζει τις στρατηγικές της επιδιώξεις. Να μην την ενοχλούν για τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της Ένωσης. Η απάντηση σε αυτή τη συμπεριφορά είναι να δυσκολεύουμε τη ζωή της κατοχικής δύναμης στο πεδίο στο οποίο υπάρχουν δυνατότητες, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι