Ακόμα στην “εξημέρωση του θηρίου” προσβλέπει ο κ. Δένδιας
08/02/2020«Δεν αριστεύσαμε στο Μεταναστευτικό, το ξέρουμε όλοι, αλλά υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας στην εκπομπή “10” της ΕΡΤ της 6ης Φεβρουαρίου 2020. Σχετικά με το περιστατικό με το Ορούτς Ρέις, ο κ. Δένδιας, χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια λέξη: «Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο θέμα [με το Ορούτς Ρέις]». Ο υπουργός Εξωτερικών, με ειλικρίνεια παραδέχτηκε σημαντικά σφάλματα της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς επανέλαβε αμετανόητα ένα άλλο, πολύ σημαντικότερο.
Οι αντιλήψεις του κ. Δένδια, εντυπωσιάζουν το λιγότερο. Όταν η κουβέντα ήρθε στην τουρκική εξωτερική πολιτική έδωσε δείγματα ότι μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει. «Τι έχει καταφέρει η Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Η Τουρκία βρίσκεται σε προβληματική σχέση με το σύνολο των χωρών γύρω της» είπε ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας ρωσοτουρκικός άξονας, όντας σίγουρος ότι η ρωσοτουρκική κολεγιά κατέρρευσε λόγω Συρία.
Οι χώρες γύρω από την Τουρκία, είτε είναι μικρές, είτε υπανάπτυκτες είτε είναι υπό διάλυση. Συνεπώς, η Τουρκία επιλέγει τη διπλωματία των όπλων αδιαφορώντας για τα “αισθήματα” αυτών των κρατών. Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Κύπρος, Αρμενία κοκ. δεν είναι δρώντες που μπορούν να αποτελέσουν “σοβαρούς” συνομιλητές για τα μέτρα της Άγκυρας. Έτσι η τελευταία, έχει βάλει πόδι σε Κύπρο, Συρία και Λιβύη δίχως να κουνηθεί φύλλο. Οπότε, η Τουρκία προφανώς και έχει καταφέρει πολλά, και ας ισχυρίζεται το αντίθετο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Το σημαντικότερο όμως ίσως είναι εκείνο το διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που υπερασπίζεται ο κ. Δένδιας. Όταν ρωτήθηκε για την στροφή της Τουρκίας μακριά από την Ευρώπη, η απάντησή του ήταν η εξής:
«Εγώ θα ευχόμουνα και ειλικρινά το εύχομαι γιατί είμαι από τους ανθρώπους που ελπίζουν και πιστεύουν ότι η Τουρκία στο απώτατο μέλλον (αν θέλετε) θα γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα ότι θα μετέχει στο σύστημα αξιών που η Δύση συνολικά μετέχει. Δηλαδή στην αντίληψη των ανθρώπων που προέρχονται από τον Διαφωτισμό[…]. Έχει πολύ μεγάλους [φιλοκοινοτικούς] θηλάκους [στο εσωτερικό της]. […] Ελπίζω η Τουρκία να δει το συμφέρον της στον Δυτικό τρόπο ζωής και στη δυτική κοινωνία».
Ευχολόγια αντί πολιτικής
Σαν ιδιώτης ο κ. Δένδιας μπορεί να σκέφτεται ότι θέλει, αλλά σαν υπεύθυνος πολιτικός είναι διαφορετικό. Τα μικρά χρονικά διαστήματα που υπήρξε μια φιλοκοινοτική ατζέντα στην Τουρκία, αυτή πάντα “έμπαζε”. Ακόμα και τα αντιπολιτευτικά κόμματα στην Τουρκία έχουν απομακρυνθεί από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ειδικά, αν η Ευρωβουλή αρχίζει να δέχεται Κούρδους! Αλήθεια θεωρεί ο κ. Δένδιας ότι οι τουρκικές ελίτ θα δουν τα πράγματα όπως τα βλέπουν οι “απόγονοι” του Διαφωτισμού; Οι απόψεις του κ. Δένδια δεν βασίζονται σε κάποιες υπεύθυνες “εκθέσεις” (reports) που τον ενημερώνουν για το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά είναι ευχολόγια.
Κλείνοντας μάλιστα την σχετική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών «Δεν είναι έτοιμος να προσυπογράψει κατ’ ανάγκη τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, παρότι έχουμε αρκετές ενδείξεις». Αλήθεια τώρα; Ο υπεύθυνος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν έχει πειστεί ότι οι Τούρκοι είναι αναθεωρητικοί; Πόσοι πόλεμοι, πόσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και πόσα τουρκολιβυκά σύμφωνα πρέπει να δει ο κ. Δένδιας για να πειστεί ότι δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα 17 χρόνια προσωπικών σχέσεων με τον κ. Τσαβούσογλου; Το τελευταίο μάλιστα ο ίδιος το έχει επανειλημμένα παραδεχτεί.
Προφανώς ο Έλληνας υπουργός δεν θα ήταν δυνατόν να εκθειάσει τον τουρκικό επεκτατισμό. Γι’ αυτό και ορθά δήλωσε απερίφραστα ότι η Ελλάδα, ακόμα και μόνη της στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία, θα τα βγάλει πέρα. Ωστόσο, προφανώς, η λανθασμένη άποψη που έχει για τη γειτονική χώρα δεν είναι προτιμότερο σαν επιλογή, διότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που η ειλικρινής παραδοχή του τύπου “ε, δεν αριστεύσαμε” δεν θα αρκεί.