ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άλλα λέει ο Μηταράκης, άλλα οι Πακιστανοί!

Άλλα λέει ο Μηταράκης, άλλα οι Πακιστανοί!

Στο Πακιστάν βρέθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου επισκεπτόμενος το Ισλαμαμπάντ συναντήθηκε και με πρωθυπουργό της χώρας Ιμράν Καν. Ο Νότης Μηταράκης φιλοξενήθηκε κι από τον ειδικό πρωθυπουργικό σύμβουλο αρμόδιος για θέματα Πακιστανών πολιτών στο εξωτερικό, Μουχάμαντ Αγιούμπ Αφρίντι. Στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς και οι τρόποι καταπολέμησης της παράνομης.

Σύμφωνα με τις πηγές της ελληνικής μεριάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα από την επίσκεψη στο Πακιστάν επιθυμεί να πετύχει έναν διττό στόχο. Αφενός την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας διά της νόμιμης οδού μετανάστευσης και αφετέρου την επιστροφή στη χώρα τους όσων μεταναστών έχουν εισέρθει στην Ελλάδα παράνομα και δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

«Προτάσσουμε την εποχική εργασία έως εννέα μήνες κατ’ έτος έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Νότης Μηταράκης αναφορικά με το θέμα. Ο κ. Μηταράκης ισχυρίζεται ότι με τον κ. Αφρίντι του συμφώνησαν στην ανάγκη να προωθηθούν νόμιμες οδοί εύτακτης μετανάστευσης «εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων».

Κατά την επίσκεψη Μηταράκη στο Ισλαμαμπάντ προχώρησε και η υπογραφή κειμένου Διακήρυξης Προθέσεων με την πακιστανική κυβέρνηση. Η διακήρυξη αυτή στόχο έχει να θεσμοθετήσει τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργείων, με μεσοπρόθεσμο στόχο την σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Ο Έλληνας υπουργός προσκάλεσε μάλιστα τον κ. Αφρίντι να επισκεφθεί την χώρα μας για τη συνέχιση των συνομιλιών τους.

Τί δήλωσε ο Μηταράκης

Κατόπιν της συνάντησης, οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν από κοινού τον Πακιστανό πρωθυπουργό για να του παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, εκείνος εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο που η ελληνική μεριά προσέγγισε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια για την εκατέρωθεν βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

Στον απόηχο των επαφών του, ο Νότης Μηταράκης έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη καταπολέμηση των παράνομων αφίξεων και επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Προτάσσουμε στη νόμιμη μετανάστευση την εποχική εργασία έως εννεά μήνες τον χρόνο έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης».

Απ’ την άλλη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της πακιστανικής μεριάς, ο κ. Μηταράκης κατά την επίσκεψή του δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί εντός του 2022 τη δημιουργία μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τους Πακιστανούς. Στόχος αυτής θα είναι οι μετανάστες απ’ το Πακιστάν που εισέρχονται στη χώρα νόμιμα, να αποκτούν βίζα παραμονής διάρκειας πέντε ετών.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ένα από αυτά τα πέντε χρόνια ο μετανάστης-κάτοχος της βίζας θα δικαιούται σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο να διαμένει στην Ελλάδα για εννέα μήνες του έτους, ενώ για άλλους τρεις μήνες θα οφείλει να επιστρέφει στο Πακιστάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης, ο στόχος αυτής της πολιτικής περιγράφεται ως τριπλός: Πρώτον να εκδοθούν βίζες με νόμιμο τρόπο, δεύτερον να νομιμοποιηθούν παράνομοι μετανάστες και τρίτον να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Η πακιστανική ανακοίνωση

Αυτές οι λεπτομέρειες πουθενά δεν αναγράφονται στην ελληνική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ούτε καν στην αγγλόφωνη εκδοχή της. Ωστόσο ούτε καμία επίσημη διάψευση του εκ του Πακιστάν ανακοινωθέντος και τα όσα αυτό αναφέρει πως συζήτησε κατά την επίσκεψή του ο Έλληνας υπουργός, υπάρχει μέχρι τώρα από την ελληνική μεριά. Γεννάται συνεπώς το ερώτημα, ποια απ’ τις ανακοινώσεις περιγράφει ακριβέστερα τα όσα συζητήθηκαν;

Στη συνέχεια της πακιστανικής ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε την πακιστανική μεριά πως η νόμιμη μετανάστευση θα αυξήσει τα εισοδήματα του Πακιστάν και θα προωθήσει την καθιέρωση απευθείας αεροπορικού δρομολογίου μεταξύ των δύο χωρών. Προσθέτει επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 60.000 Πακιστανοί ζουν στην Ελλάδα νόμιμα και μη.

Ο σύμβουλος του Ιμράν Καν ενημέρωσε τον κ. Μηταράκη, ότι η χώρα του ετοιμάζει μία ειδική βάση δεδομένων, με βάση την οποία θα παρέχει στις διάφορες χώρες εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς τους. Αμφότερες οι δύο μεριές αναγνώρισαν ότι η παράνομη μετανάστευση προωθεί την χρηματοδότηση τρομοκρατών και το ξέπλυμα χρήματος, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση «πασχίζει να καταπολεμήσει».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης γίνεται αναφορά και στη συνεργασία που επιθυμούν να υπάρξει με την Ελλάδα και στον τουριστικό κλάδο. Συγκεκριμένα λένε ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει Έλληνες τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα για διακοπές. Και σε αυτό το δελτίο Τύπου, όπως και στο ελληνικό, γίνεται αναφορά στην υπογραφή Διακήρυξης Προθέσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι