ΕΘΝΙΚΑ

Αλλάζει στάση η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά;

Αλλάζει στάση η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά; Αθανάσιος Κωτσόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σειρά κεντρικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα με πηχυαίους τίτλους, σχεδόν πανηγύρισαν με άρθρα τους στις 01.06.2022, ισχυριζόμενα ότι η Γερμανία και δη ο Καγκελάριος Σολτς, άλλαξαν στάση στα ελληνοτουρκικά μετά από την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού μεταξύ άλλων του παρέδωσε χάρτες της “Γαλάζιας Πατρίδας” συνταγμένους από την πλευρά των Τούρκων.

Κατά την άποψη του υπογράφοντα η αναπαραγωγή της ως άνω είδησης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρά την αντίδραση της Άγκυρας που κάλεσε το Βερολίνο να μην πέφτει στην “παγίδα της προβοκάτσιας” της Αθήνας. Τουναντίον, προς επίρρωση του σχετικού ισχυρισμού μας, παραθέτουμε τα εξής: Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στεφάν Χέμπερστραιτ “συνέστησε” στην Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι και να λύσουν τα «ανοιχτά θέματα» μεταξύ τους.

Μια δήλωση αναφανδόν και απροκάλυπτα υπέρ της Τουρκίας, η οποία και δυσαρέστησε και ορθώς, σφοδρά την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, μόλις την Δευτέρα 31.05, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβερνήσεως κυρία Χόφμαν, όχι μόνο δεν ανασκεύασε την σχετική δήλωση απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αλλά δήλωσε ρητά ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σχετικό και ότι η δήλωση συνεχίζει «φυσικά» να ισχύει. Επισυνάπτεται σχετικό Link της απομαγνητοφώνησης της εν λόγω συνέντευξης Τύπου, χάριν ορθότητας των πηγών.

Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθεί, ότι η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης εκπροσωπεί ολόκληρη την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αυτός του Καγκελαρίου εκπροσωπεί μόνο τον Καγκελάριο. Δεδομένου δε, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ως υπουργό την εκ του κόμματος των Πρασίνων προερχόμενη κυρία Ανναλένα Μπέρμποκ, μάλλον είναι οι δηλώσεις που επαναλήφθηκαν δις από τον εκπρόσωπο Τύπου και την αναπληρώτρια αυτού, της γερμανικής κυβερνήσεως, αυτές που απηχούν αυθεντικά την ισχύουσα τωρινή και ούτως ή άλλως διαχρονική φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας, μιας αντικατοπτρίζουν την άποψη και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Καγκελαρίου κύριος Μπούχνερ, στη συνέντευξη Τύπου στις 01.06.2022 , της οποίας η μαγνητοφώνηση επίσης επισυνάπτεται , απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις, αναφορικά με την διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ άλλων ότι: «Οι προκλήσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να αποφευχθούν… η είσοδος στον εναέριο χώρο της Ελλάδας δεν είναι ορθή και είναι αντιπαραγωγική… είναι προς συμφέρον όλων να λυθούν τα ανοιχτά ερωτήματα μεταξύ των δυο χωρών μέσω του διαλόγου».

Μάλιστα, ο Μπούχνερ δεν απέκλεισε «την κλιμάκωση της έντασης το καλοκαίρι». Συνέχισε περαιτέρω, λέγοντας ότι «η Γερμανία πάντα υποστήριζε ότι τα ανοιχτά θέματα πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω διαλόγου, καθώς και ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διαμεσολαβήσει αν τα μέρη το επιθυμούν» Υπογράμμισε δε, ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μελών της ΕΕ είναι απαράδεκτη».

Η Γερμανία δεν αλλάζει

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι, όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση στα ελληνοτουρκικά, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει στην ουσία την Τουρκία, μιλώντας για «ανοιχτά» θέματα που πρέπει να λυθούν. Μιλάει για διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, παραβλέποντας ότι η Τουρκία δεν έχει κυρώσει το δίκαιο της θάλασσας.

  Με Ερντογάν ή χωρίς η Τουρκία δεν θα αλλάξει πολιτική

Η Γερμανία δεν συναίνεσε ποτέ σε σοβαρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και ετοιμάζεται να προμηθεύσει με τα αντίστοιχα υποβρύχια που παράδωσε σε εμάς και την Τουρκία, προφανώς για χρήση στη Μεσόγειο, πιθανότατα εναντίον της Ελλάδος αν χρειαστεί. Ως εκ τούτου είναι ακατανόητη η προσπάθεια σειράς κεντρικών ελληνικών μέσων να παρουσιάσουν μια υποτιθέμενη αλλαγή στάσης μετά από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Εισέτι περαιτέρω, η προσπάθεια αυτή ωραιοποίησης μιας δυσάρεστης πραγματικότητας αναφορικά με την στάση της Γερμανίας δεν βοηθάει την Ελλάδα, αφού δημιουργεί φρούδες ελπίδες αλλαγής πολιτικής της Γερμανίας. Έχουμε ήδη αναλύσει σε άρθρο μας στο παρελθόν τα αιτία της διαχρονικής συμμαχίας Γερμανίας-Τουρκίας.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποδεχτεί και να αποτελέσει μέρος του δόγματος της εξωτερικής της πολιτικής, ότι η Γερμανία είναι προαιώνιος σύμμαχος με την Τουρκία. Δεν θα συγκρουστεί ανοιχτά μαζί της λόγω των ελληνοτουρκικών. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, αφού αποτελεί σταθερό γερμανικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής, ενόσω τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία παραμένουν ισχυρά.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσμένει σε πραγματική βοήθεια από τη Γερμανία σε περίπτωση κλιμάκωσης. Μόνο σε μια “συμβουλή” να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να μοιράσουμε κάτι, ενώ εμείς δεν ζητάμε τίποτα και η Τουρκία τα πάντα! Αναζητείται επειγόντως από την πλευρά της Ελλάδος εγρήγορση, συνειδητοποίηση αυτής της δυσάρεστης πραγματικότητας και αποφυγή της ωραιοποίησης της. Ειδάλλως θα υπάρξουν δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις εις βάρος μας. Ας ελπίσουμε ότι “έχουσιν γνώσιν οι φύλακες”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι