Αλλάζουν πινακίδες, κρατούν τον Μακεδονισμό τα Σκόπια
12/02/2019Η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει επισήμως από σήμερα, δίπλα στη σημαία της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας, έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, μετά από μια πανηγυρική τελετή στην οποία είχαν κληθεί στελέχη του επιτελείου και πρεσβευτές των κρατών-μελών της Συμμαχίας.Ο Ζάεφ μάλιστα, στην διάρκεια της ομιλίας του αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία» και ευχαρίστησε τα κοινοβούλια των Σκοπίων και της Αθήνας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη από την πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της κυβέρνησης των Σκοπίων είχε αφαιρεθεί η πινακίδα που ανέγραφε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα παρέμενε ωστόσο για την ανάρτηση της νέας πινακίδας που αναγράφει, στα σλαβικά και τα αλβανικά, την νέα συνταγματική ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Πρόκειται για ενέργειες με τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ επισημοποιεί την αλλαγή ονομασίας της χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, κρατά ωστόσο τον όρο Μακεδονία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έδρα της κυβέρνησης στεγάζεται σε κτίριο στο κέντρο των Σκοπίων, το οποίο είχε ανακαινισθεί επί Γκρούεφσκι και πήρε την όψη αρχαιοελληνικού μεγάρου. Ήταν η εποχή, που στο πλαίσιο του φαραωνικού σχεδίου «Σκόπια 2014», η ηγεσία της γειτονικής χώρας εστίαζε στην υποκλοπή του ονόματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της μίας και μοναδικής ιστορικής Μακεδονίας, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της οποίας μόνον γέλιο προκαλούσε.
Ωστόσο, διαχρονικά, οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επέμειναν μόνον σε αυτό, βλέποντας για άλλη μία φορά το δένδρο και αγνοώντας το δάσος. Τις συνέπειες δηλαδή που θα έχει, πιθανότατα, στο μέλλον η αναγνώριση από την Ελλάδα αυτού του κράτους, κρατίδιο το λέγαμε παλιότερα, ως Βόρεια Μακεδονία.
Τα επόμενα βήματα
Η αλλαγή της ονομασίας στις πινακίδες άρχισε ήδη από χθες στα σημεία εισόδου της χώρας και θα συνεχιστεί σήμερα, και τις υπόλοιπες ημέρες, σε όλες τις δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες. Παραλλήλως, η κυβέρνηση των Σκοπίων, με ανακοίνωσή της, έδωσε και το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απομένουν για να τεθεί σε πλήρη ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αφού πληρωθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις, «η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ των συνταγματικών τροπολογιών και του συνταγματικού νόμου». Στην συνέχεια, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα αποστείλουν κοινή επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν για την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας».
Ως Βόρεια Μακεδονία πλέον τα Σκόπια θα ενημερώσουν για τις «αλλαγές» την Γραμματεία του ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη και τα κράτη παρατηρητές, αλλά και όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Όλος αυτός ο κύκλος των ενημερώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ συγκροτείται ειδική ομάδα “Σκοπιανών-βορειομακεδόνων” για τις αλλαγές στις επωνυμίες στις διπλωματικές και προξενικές αρχές.
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος. Βασική παράμετρος είναι βεβαίως, ότι η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τον νόμο για την χρήση των γλωσσών. Αυτό σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, αφού το 20% του πληθυσμού της χώρας είναι Αλβανοί, και πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια νίκη της αλβανικής μειονότητας.
Επιμένουν οι Βούλγαροι
Την ίδια ώρα, η Σόφια, δια του υπουργού Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, επανέρχεται στο αίτημά της τα Σκόπια να εκπληρώσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, αν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο Καρακατσάνοφ υπενθυμίζει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες την υποχρέωση των Σκοπίων για την πλήρη εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Υπογραμμίζει μάλιστα και πάλι, ότι πρέπει να αποσυρθούν από τα εγχειρίδια ιστορίας όλες «οι ψευδείς πληροφορίες που γράφτηκαν τα τελευταία 70 χρόνια».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, πάντως, επιμένει σε συνέντευξή της, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας της. Η ίδια επισημαίνει ότι η βουλγαρική Βουλή θα είναι από τις πρώτες που θα επικυρώσει το Ενταξιακό Πρωτόκολλο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών.
Το αν ο Καρακατσάνοφ θα ακολουθήσει τον Καμμένο και θα βγει και αυτός στα κάγκελα κατά της Συμφωνίας δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει κάποιος σήμερα. Το γεγονός όμως, ότι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θέτει δημοσίως όρους, είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι η σκοπιανή προπαγάνδα των προηγούμενων ετών, εκτός από την καπηλεία της αρχαίας ελληνικής μακεδονικής ιστορίας είχε βάλει στο στόχαστρό της και την μεσαιωνική Βουλγαρία. Και προφανώς και στην Σόφια, όπως και στην Αθήνα, οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών είδαν επίσης το δένδρο και έχασαν το δάσος.