ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αλλάζουν συνεχώς χέρια ελληνοκυπριακές περιουσίες

Αλλάζουν συνεχώς χέρια ελληνοκυπριακές περιουσίες, Κώστας Βενιζέλος

Οι πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα δεν έχουν τέλος. Αλλάζουν συνεχώς χέρια ενώ εσχάτως φαίνεται να διαπιστώνεται “εισβολή” ξένων επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν παράνομα μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες και αναπτύσσουν. Στα κατεχόμενα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τεμαχίων γης που ήταν διαθέσιμα προς πώληση μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023. Τα περισσότερα αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες, που αποκτήθηκαν μέσω της απόφασης «περιουσία ίσης αξίας», μετά το 1974.

Τότε, όπως είναι γνωστό, ο Ντενκτάς… παραχωρούσε περιουσίες ως αντιστάθμισμα περιουσιών αυτών που άφησαν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Και δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία είναι κι αυτές που αφορούν, μεταξύ άλλων, «περιουσία παιδιού αγωνιστή», «περιουσία με βάση βαθμούς αγωνιστή». Ενδεχομένως να υπάρχει και κατηγορία “τρέχα γύρευε” ή “όποιος είναι πιο δικό μας”. Συγκεκριμένα, προς πώληση υπήρχαν 4.209 τεμάχια γης, εκ των οποίων τα 2.677 αφορούσαν οικόπεδα και τα 1.532 αγροτεμάχια ή χωράφια κατάλληλα για επένδυση!

Πώς αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία; Οι επιλογές προφανώς και δεν είναι πολλές, πλην όμως είναι σαφές πως υπάρχουν εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Λευκωσίας, ανέφερε επί τούτου ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «ένα πλήρες πακέτο μέτρων προς αντιμετώπιση αυτών των κινήσεων στον βαθμό που είναι εφικτό».

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο «διαγνώστηκε η απουσία πλαισίου για να μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα» και γι’ αυτό, όπως επισήμανε, υπήρξαν επαφές με ειδικούς και τη νομική υπηρεσία «για να δούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σ’ αυτό το θέμα». Περαιτέρω σημείωσε πως θα πρόκειται για «μέτρα νομικής φύσεως, αποτροπής, περιορισμού και δημιουργίας ανησυχίας στους σφετεριστές και τους συνεργάτες τους». Ο Κωνσταντίνος Κόμπος υπέδειξε, τέλος, πως «χρειάζεται στοχευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά».

Είναι σαφές πως τόσο ο χρόνος, που προδήλως λειτουργεί εναντίον μας, όσο και το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά συστηματικά και μεθοδικά επιβάλλει τετελεσμένα επί του εδάφους, δυσκολεύει την αντιμετώπιση του θέματος. Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία εξαρχής θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Κυρίως σε ό,τι αφορά τους ξένους, οι οποίοι αγοράζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Το πράττει τώρα και προσπαθεί, σε μια περίοδο κατά την οποίαν, υπάρχει έντονη κινητικότητα. Μπορεί να κάνει αρκετά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι