Αλβανική εμπλοκή στα Σκόπια με τη Μέρκελ στην Αθήνα

Αλβανική εμπλοκή στα Σκόπια με τη Μέρκελ στην Αθήνα, Σταύρος Λυγερός

Ενώ όλα έδειχναν πως βαίνουν καλώς και πως η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα ολοκληρωνόταν χωρίς πρόβλημα, πριν την καθοριστική ψηφοφορία, Αλβανοί βουλευτές ζήτησαν η ιθαγένεια να μην είναι “μακεδονική”. Έθεσαν, μάλιστα, και κάποια πρόσθετα ζητήματα, ώστε να καθίσταται σαφές πως η ΠΓΔΜ είναι πολυεθνικό κι όχι εθνικό κράτος των “Μακεδόνων”.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι σαφές πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η συνεδρίαση διεκόπη την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου για την Παρασκευή, με σκοπό να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα, οι Αλβανοί ζητούν το προφανές, αυτό που δυστυχώς δεν ζήτησε η Αθήνα: η ιθαγένεια, που δηλώνει την ιδιότητα του πολίτη της “Βόρειας Μακεδονίας”, να είναι βορειομακεδονική και όχι “μακεδονική”.

Οι Σλαβομακεδόνες, που αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”, με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, πρωτοτύπησαν παγκοσμίως: το όνομα της ιθαγένειας δεν είναι παράγωγο της κρατικής ονομασίας, όπως παντού στον κόσμο. Ορίζοντας την ιθαγένεια σαν “μακεδονική”, έθιξαν όχι μόνο τους Έλληνες, λόγω του σφετερισμού, αλλά και τους Αλβανούς, τους οποίους προσπαθούν ταχυδακτυλουργικά να καπελώσουν με τη δική τους ψευδεπίγραφη ταυτότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ ποντάρει στην παρέμβαση της Δύσης προς τα αλβανικά κόμματα, δεδομένου ότι και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επείγονται για την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές που θα καταλήξει η διένεξη μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν, υπό την πίεση της Δύσης, οι Αλβανοί θα κάνουν πίσω, ή αντιθέτως εάν οι Σλαβομακεδόνες θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό όσον αφορά την ιθαγένεια. Εάν προκύψει συμβιβασμός δεν μπορεί λογικά να είναι άλλος από την αντικατάσταση του όρου “μακεδονική” ιθαγένεια από τον όρο βορειομακεδονική. Έτσι, ο πολίτης του γειτονικού κράτους αντί για “Μακεδόνας” θα ονομαστεί Βορειομακεδόνας. Εάν συμβεί αυτό, οι Αλβανοί θα έχουν, λόγω καραμπόλας, προσφέρει ένα μεγάλο δώρο στον Ελληνισμό.

Η Μέρκελ στην Αθήνα

Είναι αξιοσημείωτο πως η εμπλοκή που προκάλεσαν Αλβανοί βουλευτές στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτει με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Η Γερμανίδα καγκελάριος εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη και των δύο χωρών, το οποίο θα συμπυκνώνεται στο ότι η Συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ, γιατί είναι προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των Αλβανών βουλευτών όσον αφορά την ιθαγένεια απαιτεί τροποποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεν είναι εφικτή. Θα απαιτούσε νέα Συμφωνία, με ό,τι σημαίνει αυτό. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο πρόσθετο πρωτόκολλο, το οποίο να ερμηνεύει το συγκεκριμένο εδάφιο. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που μία συμφωνία αλλάζει έτσι πριν τεθεί σε ισχύ. Όλα αυτά, εάν ο Ζάεφ και οι βουλευτές που συνθέτουν την πλειοψηφία των 80 αποδεχθούν το αλβανικό αίτημα. Από την πλευρά της η Αθήνα, βεβαίως, δεν θα έχει καμία αντίρρηση.

Αν και το Βερολίνο έχει την τάση να μην ευνοεί αλλαγές σε συμφωνηθέντα, ακόμα και εάν δεν το αφορούν, είναι μάλλον απίθανο να εγείρει εμπόδια εάν ο Ζάεφ και οι Αλβανοί στα Σκόπια καταλήξουν μεταξύ τους σε κάποιον συμβιβασμό. Το ίδιο ισχύει και για την Ουάσιγκτον. Εάν προκύψει στα Σκόπια συμβιβασμός, και οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί θα το προσφέρουν σαν δώρο στον Τσίπρα.

Η Μέρκελ, άλλωστε, φρόντισε γενικότερα να ενισχύσει πολιτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιβράβευσε τους Έλληνες για τις θυσίες τους, αλλά και την αποφασιστικότητά του Τσίπρα, ανεβάζοντας έτσι τις πολιτικές μετοχές του. Από την άλλη πλευρά, στέλνει ένα μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, με σκοπό να αμβλύνει την αρνητική στάση της όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ καταφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εξασφαλίσει και στην τελική ψηφοφορία την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, όπως απαιτείται, τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν τη δική τους υποχρέωση και η μπάλα θα έλθει και επίσημα στο ελληνικό γήπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες πως δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσει. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό του και διαχώρισε χρονικά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ψηφοφορία για την κύρωση ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx