Αμερικανοί και Βρετανοί στριμώχνουν τη Λευκωσία στο Κυπριακό
04/02/2019Σε ασφυκτικό κλοιό επιχειρούν να θέσουν τη Λευκωσία, με εργαλείο άσκησης πιέσεων για μια ακόμη φορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τόσο το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης όσο και οι τοποθετήσεις του Αμερικανού αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου, όπως και του Βρετανού συναδέλφου του, επιβεβαιώνουν πως τον Ιούνιο θα κριθούν πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό μέσω ενδεχομένως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύεται ο μπαμπούλας της Ειρηνευτικής Δύναμης, ωστόσο, φαίνεται πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι διαφορετικά καθώς η γενική πολιτική των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές ενισχύουν την επιμονή για αλλαγή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θα υποβάλει έκθεση για το Κυπριακό τον Απρίλιο, που θα ενημερώνει για την πορεία των προσπαθειών, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν ευνοεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν τον Ιούνιο.
Αυτό σημαίνει πως εάν μέχρι τον Απρίλιο δεν σημειωθεί κινητικότητα και πρόοδος, αποτέλεσμα που δεν αναμένεται, τον Ιούνιο θα στριμωχθεί η Λευκωσία. Από τη μια για να μη φορτωθεί ευθύνες και από την άλλη, που είναι και το σημαντικό, για να αποτρέψει αλλαγή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για να γίνει τούτο, θα πρέπει η πλευρά που θα βρίσκεται υπό πίεση, να ακολουθήσει τις διεξόδους, που θα δίνουν Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς παίκτες. Αυτός, φαίνεται να είναι ο στόχος τους.
Σημειώνεται συναφώς ότι στην έκθεση Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθόριζε χρονοδιάγραμμα, έστω και ατύπως. Σημείωνε πως «η συνεχής υποστήριξη σε έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα έχει λήξει, παρομοίως υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο δεν είναι πλέον βιώσιμο». Από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τους εκβιασμούς που διατυπώθηκαν από τους Αμερικανούς, αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι το καλοκαίρι.
Η αναφορά του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν, ότι «η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση», θα μπορούσε σε σημαίνει απόσυρση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Δεν θα γίνει, όμως, τούτο τον Ιούνιο, λένε αμερικανικές πηγές.
Αυτή, ωστόσο, η αναφορά παραπέμπει σε αλλαγή του καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης, από στρατιωτική σε αστυνομική και εξουδετέρωση του ψηφίσματος 186/64, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εξουδετέρωση του ψηφίσματος αυτού αποτελεί διαχρονικό στόχο της Άγκυρας για απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσωση με το κατοχικό καθεστώς.
Η επιμονή της γραφειοκρατίας ΟΗΕ
Σοβαρό ζήτημα είναι η επιμονή της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών (περιέχεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα) στη δημιουργία μηχανισμών άμβλυνσης εντάσεων, αλλά και των Αγγλοαμερικανών, αποτελούν την αφετηρία, τη βάση, για υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών. Την προώθησή τους έχει αναλάβει εργολαβικά, με εντολές της Άγκυρας, ο Κουντρέτ Οζερσάι. Συνεργασία, δηλαδή, δύο οντοτήτων χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό.
Είναι προφανές πως τέτοιες αναφορές, όποιες και να είναι οι εξηγήσεις και οι διευκρινίσεις που δίνονται, αποτελούν μέρος ενός σχεδιασμού ομαλοποίησης με τα κατοχικά δεδομένα. Σημειώνεται συναφώς πως τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Οζερσάι, κινούνται συστηματικά στη λογική επιβολής μιας ντε φάκτο συνομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στη συνεργασία «δυο οντοτήτων» και χωρίς συμφωνία.
Την ίδια ώρα, από πλευράς ΟΗΕ προωθούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία διευκολύνουν τις τουρκικές προσπάθειες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα «χαμηλής πολιτικής». Γίνεται αναφορά στο θέμα της διασύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας, σε ΜΟΕ στους τομείς της εκπαίδευσης, της νεολαίας και της διακοινοτικής οικονομικής συνεργασίας, «αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη της ενισχυμένης οικονομικής ολοκλήρωσης και των δύο κοινοτήτων».
Δυσαρεστημένη η Λευκωσία
Κι όλα αυτά ενώ τόσο η έκθεση όσο και το ψήφισμα άφησαν εκτός εικόνας την Τουρκία, τα κατοχικά στρατεύματα και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σαφές πως εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο ενόψει και των κινήσεων που θα γίνουν και στα ενεργειακά, τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιμονή των Αγγλοαμερικανών για αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο, αφήνοντας ανενόχλητη την Άγκυρα.
Στη Λευκωσία είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση των βασικών πρωταγωνιστών στη Νέα Υόρκη, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως οι χειρισμοί των δυο αυτών χωρών διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, η οποία φρενάρει εξελίξεις. Παράλληλα, επιχειρείται να στριμωχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ρωσία και η Γαλλία έχουν στηρίξει τις κυπριακές θέσεις και κινήθηκαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα η Μόσχα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, την οποία συνάντησε χθες, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες το συντομότερο. Η θέση του αυτή συνιστά και απάντηση στην τουρκική πλευρά, η οποία παραπέμπει σε νέες διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο. Σημειώνεται συναφώς ότι οι Τούρκοι επικαλούνται επί τούτου τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το Brexit. Κι αυτό παρόλο που στην έδρα του ΟΗΕ ενημερώθηκαν από τους Βρετανούς πως δεν αποτελεί εμπόδιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.