Αμυντικό πριμ στην Ελλάδα από την Ευρώπη

Ηλιάδη Ιωάννα
38

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη - 

 

Επικεφαλής σε δυο ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα από τα 17 συνολικά που εγκρίθηκαν χθες από τους υπουργούς Άμυνας της Ευρώπης στο πλαίσιο  της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), είναι η Ελλάδα.

Πρόκειται για 17 έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου βήματος για την ευρωπαϊκή άμυνα που συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα  έργα καλύπτουν τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας.

Η έγκριση των προγραμμάτων τα οποία είχε προτείνει η Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας τόσο από πλευράς εθνικής, όσο και από πλευράς υποστήριξης που έλαβαν σε επίπεδο λόμπινγκ από τον Στρατηγό Κωσταράκο, ο οποίος μέχρι το επόμενο φθινόπωρο προΐσταται της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου το Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον χάρτη πορείας για την εφαρμογή της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Ο χάρτης πορείας παρέχει στρατηγική διεύθυνση και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διαρθρωθούν οι περαιτέρω εργασίες όσον αφορά τόσο τις διαδικασίες όσο και τη διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων σε σχέση με τα έργα και την αλληλουχία της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων.

Πιο συγκεκριμένα , ο χάρτης πορείας ορίζει χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αναθεώρησης και αξιολόγησης των εθνικών σχεδίων εφαρμογής, στα οποία καταγράφεται λεπτομερώς πώς τα συμμετέχοντα κράτη μέλη σχεδιάζουν να εκπληρώσουν τις δεσμευτικότερες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει μεταξύ τους.

Επιπλέον, ορίζει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά πιθανά μελλοντικά έργα, καθώς και τις κύριες αρχές του κοινού συνόλου κανόνων διακυβέρνησης για τα έργα, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο έως το τέλος του Ιουνίου του 2018.

Επικεφαλής η Ελλάδα

Δυο είναι τα προγράμματα στα οποία η χώρα μας είναι επικεφαλής, ενώ, παράλληλα μετέχει και σε άλλα επτά προγράμματα.

  • Αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης

Το σχέδιο για την αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης θα ενσωματώσει συστήματα επιτήρησης ξηράς, θαλάσσιες και αεροπορικές πλατφόρμες, προκειμένου να διανέμουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στα κράτη μέλη, ώστε να παρέχεται έγκαιρη και αποτελεσματική απάντηση στα διεθνή ύδατα.

  • Πλατφόρμα κοινής χρήσης πληροφοριών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο και την ανταπόκριση σε περιστατικά

Η πλατφόρμα Cyber Sharing Information Threats και Incident Response θα αναπτύξει πιο ενεργά αμυντικά μέτρα, ενδεχομένως σε νέo δόγμα, περνώντας από τα firewalls σε πιο επιθετικά μέτρα. Το έργο έχει ως στόχο να συμβάλει στον μετριασμό αυτών των κινδύνων, εστιάζοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, μέσω μιας πλατφόρμας διασύνδεσης των κρατών-μελών, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.