Αν πιστέψουμε τον Ερντογάν βαδίζουμε προς την “ώρα μηδέν”
20/02/2020Βαδίζουμε προς την ώρα μηδέν; Η Άγκυρα, πάντως, προαναγγέλλει την έναρξη σεισμικών ερευνών εντός της περιοχής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που επιχειρεί να υφαρπάξει μέσω του παράνομου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak (εκφράζει το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν) υπό τον τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης» η Άγκυρα προετοιμάζεται για την αποστολή του ερευνητικού “Ορούτς Ρέις” στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Όταν ο ΟΗΕ δημοσιεύσει τις συντεταγμένες, τότε οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τετελεσμένα στην περιοχή, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους. Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες αυτή τη χρονιά. Με βάση τα ευρήματα του “Ορούτς Ρέις”, που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου.
Την πρόθεση αυτή κλήθηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από το Λιτόχωρο, όπου παρακολούθησε άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών ελικοπτέρων. «Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η Τουρκία».
Αν πάντως αποφασίσει να λάβει σοβαρά υπόψιν του τον Ταγίπ Ερντογάν, εκείνος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Εξάλλου, προέβη στην αναγγελία ότι στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν πιο θερμές ακόμη εξελίξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στην Συρία και στην Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στην Μεσόγειο».
Το ρεσιτάλ προκλήσεων δεν σταματάει εδώ. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι η «αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή». Όπως δήλωσε, λόγω της σθεναρής στάσης της Τουρκίας το καθεστώς από τη συμφωνία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σταδιακά αποδεκτό από εμπλεκόμενα μέρη και «ειδικά απ’ την Ελλάδα».
Αντίδραση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις νέες αυτές προκλητικές δηλώσεις. «Ως έχουμε κατ´ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προχωρά σε κάθε δυνατή ενέργεια για να δυναμιτίσει το διάλογο για τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) που διεξάγεται στην Αθήνα. Μετά την πρόκληση της τουρκικής ακτοφυλακής στο Καστελλόριζο, επανήλθαν στις προκλήσεις από αέρος στο Αιγαίο.
Ακόμα και στις Βρυξέλλες πρωταγωνίστησε η ελληνοτουρκική διένεξη. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας την στάση του προεδρεύοντος Βρετανού λόρδου. Οι Έλληνες βουλευτές επιχείρησαν με τις τοποθετήσεις τους να αναδείξουν το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά ο προεδρεύων τους διέκοπτε συνεχώς και τους αφαίρεσε τον λόγο.
Σε περίπτωση πάντως που ισχύει ότι τα ελληνοτουρκικά θα κριθούν από την έκβαση της Συρίας και της Λιβύης, φαίνεται ότι και εκεί τα πράγματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να επιτεθεί στις δυνάμεις του συριακού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αν αυτές δεν αποσυρθούν άμεσα από τις θέσεις που κατέλαβαν κατά την προέλασή τους.
Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομάρ Τσελίκ. Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν σκλήρυνση της Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ρώσοι, οι οποίοι ελέγχουν τον συριακό εναέριο χώρο. Οι συνομιλίες, πάντως, της τουρκικής αντιπροσωπείας με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα γι’ αυτό το ζήτημα δεν κατέληξαν σε συμφωνία.