Αναμένεται βίντεο από μονταζιέρα του Ερντογάν

Λυγερού Νεφέλη
4
Αναμένεται βίντεο από μονταζιέρα του Ερντογάν, Νεφέλη Λυγερού

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  - 

Η ένταση που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν φαίνεται να προβληματίζει μόνο την Αθήνα. Η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν και στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, οι ήδη τεταμένες σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με την Ευρώπη ενδέχεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο περιθώριο της συνάντησης των G8 στο Τορόντο του Καναδά, τόνισε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη για τις εκλογές που θα γίνουν τρεις μήνες από τώρα σε άλλη χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προεκλογική καμπάνια να διεξαχθεί στη Γερμανία». Στο ίδιο κλίμα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία εν όψει των τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή». Ακόμα πιο αυστηρός εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το ένα από τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην κλιμάκωση της προκλητικότητας από πλευράς της Τουρκίας. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να επικοινωνήσει την στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά.

Τη στρατηγική αυτή αποτύπωσε η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία αποτέλεσε και απάντηση στην πρόσφατη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δείχνει να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. Και αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή».

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ενδελεχώς και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο». Τόνισε επίσης με νόημα: «Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Προσωπείο ειρηνοποιού

Παρά το προσωπείο του ειρηνοποιού που φόρεσε στην τελευταία του συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν. Ο γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ είπε πως οι Τούρκοι δεν κατέβασαν μόνο μία ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο, αλλά όλες όσες είχαν τοποθετηθεί σε, αμφισβητούμενες, όπως τις αποκάλεσε, βραχονησίδες στο Αιγαίο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού έχει καταγραφεί σε βίντεο το οποίο έχει σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει το περιστατικό, με την τελευταία επίσημη παρέμβαση να έρχεται δια στόματος Φώτη Κουβέλη. Παρ’ όλα αυτά, τα τουρκικά ΜΜΕ φτιάχνουν κλίμα κρίσης και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο. Διπλωματική πηγή σημειώνει πως στην περίπτωση που προκύψουν βίντεο και φωτογραφίες, «καλό θα είναι να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί, γιατί μάλλον θα πρόκειται για παραγωγή από τη μονταζιέρα του Ερντογάν».

Βίντεο ή μη, το ζήτημα παραμένει και δεν είναι άλλο από την ξεκάθαρη πλέον αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, πρακτική που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες δεν πρόκειται να αμβλυνθεί ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ούτε μετά τη διενέργεια των εκλογών στη γειτονική χώρα. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που μέχρι προσφάτως έμοιαζαν εγκλωβισμένα σε μία αισιοδοξία που διαψευδόταν διαρκώς από την πραγματικότητα, πλέον αποδέχονται ότι η αριθμητική αλλά και ποιοτική αναβάθμισης της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας θα συνεχιστεί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.