Αναπάντητα ερωτήματα για το καθυστερημένο διάβημα στην Τουρκία
21/04/2021Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για το προκλητικό περιστατικό της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού πλοίου “Αταλάντη”, ενώ έπλεε νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το διάβημα επιδόθηκε την Τρίτη, ημέρα βέβαια, κατά την οποία είχε ξεσπάσει στην Αθήνα αντιπαράθεση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και έντονη κριτική για το φάουλ της κυβερνητικής εκπροσώπου που μίλησε για “γαλλικό” θέμα.
Το καθυστερημένο ελληνικό διάβημα επιδόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα όμως, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό. Το πράγμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να επιβεβαιώσει την είδηση, δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είναι αρμόδια να ανακοινώσει μία τέτοια κλήση (iefimerida).
Τα ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης παραμένουν ωστόσο, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, εάν για το θέμα εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Τι είδους διάβημα;
Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, που και αυτό μένει αναπάντητο, είναι αν ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα πήγε με ελληνική πρωτοβουλία στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να επιδώσει το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας ή αν αυτό έγινε, αφού εκλήθη για εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο. Εάν συμβαίνει το πρώτο, έχει καλώς, παρότι το διάβημα έρχεται καθυστερημένα.
Εάν όμως ισχύει το δεύτερο, ότι δηλαδή ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη για εξηγήσεις και, σε αυτήν την διαδικασία, εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις, επιδίδοντας και το διάβημα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σε μια τέτοια περίπτωση πρόκειται για ελληνική απάντηση μετά από τουρκική κλήση για εξηγήσεις και όχι για διάβημα μετά από μια ευθεία τουρκική πρόκληση και ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γαλλικό πλοίο έπλεε σε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είχε εκδώσει σχετική NAVTEX. Η Άγκυρα έστειλε, ωστόσο, τουρκική φρεγάτα στο σημείο και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να απομακρυνθεί από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι της ανήκει, σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, την Τρίτη, είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς: αρχικά με την κυβερνητική εκπρόσωπο να αναφέρει ότι το περιστατικό είναι θέμα της Γαλλίας και στη συνέχεια τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να επιχειρεί να το μαζέψει, λέγοντας ότι είναι θέμα “και της Γαλλίας”. Έκανε βέβαια, παραλλήλως, αναφορές σε «fake news» και «διαστρεβλώσεις» της επίμαχης δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου και θωρακίστηκε πίσω από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εξέδωσε NAVTEX, κάτι που όμως κανένας δεν αμφισβήτησε.