Αναστασιάδης-Οζερσάι – Ένα δείπνο με πολιτικές ‘ουρές’
23/06/2019Δεν ήταν ο πρώτος και ο μόνος που έχει συναντηθεί με τον ανεπίσημο, αλλά ουσιαστικό εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, τον Κουντρέτ Οζερσάι. Προηγήθηκαν οι ηγέτες του άξονα της λεγόμενης ρεαλιστικής γραμμής στο Κυπριακό, της πεπατημένης, που τον συνάντησαν. Δεν το απέκρυψαν, όμως. Οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού το ανακοίνωσαν, ανήρτησαν φωτογραφίες των συναντήσεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι θέμα κι αυτό, ελέγχονται και οι δικές τους ενέργειες, ιδιαίτερα όταν ο συγκεκριμένος υπονομεύει τον φίλο τους τον Μουσταφά Ακιντζί και γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι αρχηγός των σκληρών εκφραστών του Ερντογάν. Ας σημειωθεί ότι κάποτε κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές θεωρούσαν τον Ερντογάν «πρότυπο ηγέτη». Έχει ενδιαφέρον, πάντως, να αναφέρουν οι αρχηγοί αυτών των κομμάτων ποιος μεσολαβεί –αν μεσολαβεί– για τις συναντήσεις τους με τον Οζερσάι. Όλα έχουν τη σημασία τους.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως άλλο είναι αρχηγοί κομμάτων να βλέπουν τον Οζερσάι και διαφορετικό να έχει κοινωνικές συνάξεις μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκπροσωπεί το κράτος. Και επειδή πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ήταν απλώς μια κοινωνική συνάντηση, αυτό δεν αντέχει ως επιχείρημα. Έχουν σημασία και οι κοινωνικές συναναστροφές του προέδρου και με ποιους παρακάθεται σε δείπνα, πλην βεβαίως τα οικογενειακά, τα στενά φιλικά.
Και είναι να διερωτάται κανείς γιατί ενοχλήθηκε που ρωτήθηκε σχετικά με το δείπνο: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος», ανέφερε. Αυτό μπορεί να το λέγει όταν ολοκληρωθεί η θητεία του και θα αποσυρθεί στη Λεμεσό ή αλλού. Τώρα είναι ο αρχηγός του κράτους μας. Και είναι υπόλογος στους πολίτες. Ένας Πρόεδρος κινείται με διαφάνεια. Ανακοινώνει τις επαφές του, εκτός κι εάν έχει λόγο να μην το πράξει.
Με τον Οζερσάι, όμως, τι μπορεί να συζητήσει κοινωνικά, εάν δεχθούμε πως αυτό τον χαρακτήρα είχε το δείπνο; «Μια γενική θεώρηση του Κυπριακού υπήρξε», είπε ο Πρόεδρος. Ούτε για νέες ιδέες, που παραπέμπουν σε δυο κράτη, συζήτησαν, σύμφωνα με τα όσα λέγει ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Οζερσάι, ο οποίος άλλα είπε. Υπενθυμίζεται συναφώς, πως το μοντέλο των δυο κρατών, το συζήτησε ο Πρόεδρος με τον Τσαβούσογλου πέραν από μια φορά.
Ούτε για το αέριο συζήτησαν
Ούτε για το αέριο, όπως ειπώθηκε, συζήτησαν οτιδήποτε. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να έχει συζητήσει, για παράδειγμα για την επιστροφή συμπατριωτών μας Μαρωνιτών και τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιουσίας τους. Καμία κουβέντα για την Αμμόχωστο. Μίλησαν, προφανώς, για τα παιδικά τους χρόνια, για τα φοιτητικά τους, για τις συνήθειες των δυο κοινοτήτων! Τα έθιμα και τις παραδόσεις των κοινοτήτων!
Μεσούσης της κρίσης που προκαλεί η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μια τέτοια κίνηση κρίνεται λανθασμένη. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς το νεοσουλτάνο της Άγκυρας. Αυτό δεν θέλει η Τουρκία; Να ξεκινήσει συζήτηση για συνδιαχείριση του αερίου; Περαιτέρω. Μια τέτοια κίνηση αδειάζει διαχρονικές πρακτικές του κυπριακού κράτους, του οποίου είναι αρχηγός.
Αναλώνεται χρόνος από εκπροσώπους του κράτους για να αποτρέπονται συναντήσεις, εντός και εκτός Κύπρου, ξένων αξιωματούχων με τον Οζερσάι και όχι μόνο με αυτόν. Τώρα πώς θα αποτρέπουν τέτοιες επαφές; Μάλλον δεν θα μπορούν. Είναι σαφές πως με τέτοιες επαφές διευκολύνουν τον Οζερσάι να καταστεί (από τώρα) συνομιλητής για όλα τα θέματα. Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους ασχολούνται με υψηλή πολιτική!
ΣΗΜ: Στον αντίποδα των πιο πάνω, σημαντικό εργαλείο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα μέτρα κατά της Τουρκίας.