Αναβαθμίζεται το αντιτουρκικό τρίγωνο Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος

ΟΑναβαθμίζεται το αντιτουρκικό τρίγωνο Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος, Χρήστος Καπούτσης

Καταδίκες τις παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, περιείχε η κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που έγινε μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνάντησης, που έγινε στην Αθήνα και συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Επίσης στην κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, ενώ υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του κινδύνου που προέρχεται από τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών, τόνισαν στην κοινή δήλωσή τους, τη βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Και οι τρείς υπουργοί άμυνας, παρακολούθησαν την τελική φάση της αεροναυτικής Άσκησης “ΜΕΔΟΥΣΑ 09”, από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, που διεξάγεται στην περιοχή της Κρήτης και μετέχουν στρατιωτικές Μονάδες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Η τριμερής στρατιωτική συμμαχία, και η ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας. Και ο λόγος είναι ότι η Αίγυπτος, η Κυβέρνηση του Άλ Σίσι, αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Ελλάδας, παρότι ακόμη δεν είναι οριοθετημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά και την οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ανατραπείσα αιγυπτιακή κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι, του εκλεκτού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχε προχωρημένες συνομιλίες με τον Ερντογάν, για την οριοθέτηση κοινών θαλασσίων συνόρων Τουρκίας – Αιγύπτου, παραβλέποντας την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Βέβαια, επισημαίνεται ότι και από ελληνικής, αλλά και από αιγυπτιακής πλευράς, παρά τις διμερείς συνομιλίες, υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην οριοθέτηση των μεταξύ τους (μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου) θαλασσίων ζωνών.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Τριμερούς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι: «η τούρκικη εισβολή στην Συρία, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο κοινός στόχος

Ειδικότερα για τον κοινό στόχο της τριμερούς συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε: «Κοινός μας στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων των χωρών μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω, πιστεύω εξ ονόματος και των δύο φίλων υπουργών, την ικανοποίηση μας για την επιτυχή διεξαγωγή συχνών κοινών ασκήσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές, όπως Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, συνεργασία στον αμυντικό-τεχνικό τομέα.

»Ως επιστέγασμα της σημερινής μας συνάντησης και απτό παράδειγμα της ισχυρής μας θέλησης να ενισχύσουμε την διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, απαραίτητο παράγοντα για την αποτελεσματική συνεργασία μας, θα μεταβούμε αύριο με τους φίλους υπουργούς στην Κρήτη για να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της κοινής άσκησης «Μέδουσα», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στο 2019. Τόσο κατά την Τριμερή συνάντηση, όσο και κατά τη διμερή μας συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, συζητήσαμε για τις σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας για αντιμετώπισή τους.

»Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Δήλωσή της Τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων, που είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας.»

Τα εννιά σημεία και το αντιτουρκικό τρίγωνο

Μετά το τέλος των συνομιλιών εκδόθηκε η εξής Κοινή Δήλωση εννέα σημείων:

1. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, και ο Στρατηγός Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί, Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

2. Οι υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

3. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις.

Οι τρεις χώρες διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

4. Οι υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ανησυχία για την ανοχή κάποιων 

5. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da’esh, υπογραμμίζοντας ότι το Da’esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Καταδίκασαν κάθε τουρκική προσπάθεια που υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, που επιβάλλει δημογραφικές μεταβολές, αλλά και οποιεσδήποτε προσπάθειες κοινωνικής χειραγώγησης.

6. Οι υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν προκειμένω, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ξένους μαχητές να διέρχονται και να μετακινούνται μέσω των εδαφών τους, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών.

7. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών Ασφάλειας στην περιοχή μας απαιτεί την ύπαρξη κοινής εκτίμησης απειλής και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας.

8. Οι υπουργοί τόνισαν ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεωστρατηγικής συνεργασίας, η οποία εδράζεται στις δυνατότητές τους για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία.

9. Οι υπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο το 2020.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx