Υπονομεύει τις διερευνητικές η Τουρκία – Νέες προκλητικές Navtex μέχρι τον …Δεκέμβριο

Ανεβάζει τον πήχη ο Ερντογάν – Ανοίγει την ατζέντα ο Τσαβούσογλου, slpress

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία έχει μετατρέψει σε τζαμί. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εντάσσονται στο “διαλλακτικό προφίλ” που, εντέχνως, προωθεί η Άγκυρα ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, χωρίς να ξεχνά όμως τις παράλογες επιδιώξεις της, όπως υπενθύμισαν ο Τσαβούσογλου και οι νέες παράνομες και προκλητικές Navtex.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, συμπληρώνοντας ότι το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα θετικό ζήτημα για τον ίδιο. «Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της» προς την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι «από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία». Ως νέα διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος εννοεί προφανώς την έκφραση συμπαράστασης της ΕΕ προς την Αθήνα και την Λευκωσία, η  οποία βέβαια μέχρι σήμερα είναι μόνον φραστική.

Νέα ανοίγματα Ερντογάν

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας ότι είναι «ένα θέμα που αξιολογείται», προσθέτοντας ότι «για την ώρα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο». «Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο θέμα, το οποίο προέκυψε μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά πάντως το βασικό θέμα των διερευνητικών με την Ελλάδα και των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, αν και άφησε αιχμές για την ΕΕ, δεν επανέλαβε την συνήθη επιθετική ρητορική του, η οποία διανθίζεται από ανυπόστατες αξιώσεις και απειλές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει παραιτηθεί από αυτές. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα φαίνεται ότι και αρχίζει να διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι η κυβερνητική θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Η απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” δεν ήταν από μόνη της αρκετή ως ένδειξη αποκλιμάκωσης είναι όμως ένα γεγονός, παρότι στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε δεν έλειψαν οι τουρκικές απειλές ούτε οι απόπειρες της Άγκυρας για την επιβολή ατζέντας. Πηγαίνουμε όμως σε διερευνητικές επαφές, «μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», όπως έχουν τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας.

Την θέση αυτή επανέλαβε την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο αυτό απαιτεί «να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι διερευνητικές να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Βάζει όρους ο Τσαβούσογλου

Παραλλήλως η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Αθήνα «έχει πάντα μια ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση για διερευνητικές επαφές» και όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ελπίζει ότι «η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη». Τόνισε μάλιστα ότι «στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», μια διάσταση, η οποία είναι προφανώς αυτό που ο Ερντογάν αποκάλεσε «νέα διαδικασία».

Την ίδια ώρα, ο Τσαβούσογλου έρχεται να υπενθυμίσει τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις, επιμένοντας ότι η Τουρκία προσέρχεται στις διερευνητικές με στόχο να ανοίξει την ατζέντα και να τις μετατρέψει σε έναν εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, εμφανίζοντας μια τέτοια συζήτηση ως συνέχεια των 60 γύρων που έχουν προηγηθεί.

Η επιδίωξη αυτή της Τουρκίας είναι γνωστή, σήμερα όμως ο Τσαβούσογλου το πήγε λίγο παραπέρα. Αν εκείνοι, δηλαδή οι Έλληνες, «μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές» είπε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης»

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε αυτές τις θέσεις σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν. Διευκρινίζοντας μάλιστα, σημείωσε ότι αν η Αθήνα προτείνει ξεχωριστές συζητήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, η Άγκυρα «θα απαντήσει “ναι” ή “όχι”». Εμείς όμως συνέχισε ο ίδιος «από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα», υποστηρίζοντας ότι «στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Μαζί με τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθαν όμως και οι “έργω προκλήσεις”, καθώς η Άγκυρα εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής τρεις νέες παράνομες NAVTEX για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Μάλιστα, οι NAVTEX έχουν ισχύ σχεδόν για όλο το …2021, αφού λήγουν τον Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους! Εξαιρούν πάντως τα Σαββατοκύριακα, τις επετείους και τις εθνικές γιορτές!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι