ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Μητσοτάκης στο CNN για την Τουρκία – Τί συζήτησαν Δένδιας και Κασουλίδης

Ο Μητσοτάκης στο CNN για την Τουρκία – Τί συζήτησαν Δένδιας και Κασουλίδης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, έστειλε σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός τις συνεχείς απειλές από την Άγκυρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά δήλωσε πως επιθυμεί συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επεσήμανε «καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Με νόημα ο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.

Το ενεργειακό

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την πρόταση της Κομισιόν να περιοριστεί κατά 15% η χρήση φυσικού αερίου από 1ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης με ευρωπαϊκή ενότητα και συντονισμένες κινήσεις.

«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην είναι υποχρεωτικό. Αλλά πρέπει να στείλουμε πιο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι. Γι’ αυτό προτείνω μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης για βιομηχανίες. Θα πληρώνουμε τις βιομηχανίες να μην χρησιμοποιούν αέριο, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εμείς βασιζόμαστε στο αέριο για το ρεύμα. Παίρνουμε τα δικά μας μέτρα, γυρίζουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στη λειτουργία της αγοράς αερίου από τον περασμένο Φεβρουάριο…. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να διαχωρίσουμε τιμές αερίου από το ρεύμα, έχουμε προτείνει έναν μηχανισμό γ’ αυτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ελληνική πρόταση για την ενέργεια. Μίλησε, δε, για την ανάγκη συντονισμένης δράσης από την ΕΕ για την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.

Οικονομία και πολιτική σταθερότητα

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας της χώρας μας, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εστίασε και στην ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα σχετικά με την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας αυτήν την περίοδο και όταν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που του υπέβαλε ερωτήσεις έφερε το παράδειγμα της αστάθειας στην Ιταλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην εικόνα σταθερότητας που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική σκηνή ενώ επανέλαβε πως για αυτόν τον λόγο εκλογές δεν θα γίνουν πριν από το 2023.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι κλειδί. Έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και έχω δεσμευτεί ότι θα έχουμε εκλογές το 2023, στο τέλος της θητείας. Έτσι αντιστεκόμαστε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, αν και προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα κρίνουν ότι δικαιούμαστε μιας δεύτερης θητείας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιταλίας, τόνισε τα εξής: «Η Ιταλία μπήκε σε πολιτική κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερή. Τα ελληνικά ομόλογα είναι 30 μονάδες χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα, παρά το ότι έχουμε υψηλότερο χρέος. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει είναι η πολιτική αστάθεια. Ποτέ δεν θα θυσίαζα την πολιτική σταθερότητα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε θεσμικά υπεύθυνοι». Όσον αφορά στην οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε οι αγορές «μάς επιβραβεύουν» γιατί παρουσιάζουμε εικόνα σταθερότητας, ενώ εστίασε και στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού.

Το ενδεχόμενο έντασης στην Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει η Άγκυρα νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han στις 9 Αυγούστου (όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ) συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία Δένδιας-Κασουλίδης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σε δηλώσεις τους τόνισαν την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις της ΕΕ για την αποφυγή επιθετικών ενεργειών και προκλήσεων τόσο στο πεδίο όσο και φραστικά.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και γενικότερα στην κατάσταση αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή και το Ουκρανικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του εδάφους. Αλλά πάντα οι συζητήσεις μας δεν είναι μονοθεματικές. Εξετάσαμε και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». 

»Όμως, εκεί σταματά η ομοιότητα. Γιατί πριν από 48 χρόνια, η Διεθνής Κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει. Και πρέπει να θυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη. Όπως επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική και επίσης έστω και παθητικά δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα».

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας υπογράμμισε επίσης: «Τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησαν στάση αρχής. Εφαρμόζουμε και οι δύο χώρες πλήρως τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, παρά το κόστος που αυτές σημαίνουν για τις κοινωνίες μας. Γιατί για εμάς, η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο. Αφορά τις αξίες μας, αφορά τις αρχές μας, αφορά τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη».

Τόνισε επίσης πως συζητήθηκε η συνεργασία στα περιφερειακά σχήματα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Κασουλίδης για Abdulhamid Han

Η γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει και θα είναι προκλητική, δήλωσε ο νωρίτερα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, σε συνέντευξη στο ΡΙΚ. «Δεν μπορεί αυτό να αποτραπεί», είπε, «αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει την πρόκληση δια της διπλωματικής οδού». Οι παράνομες ενέργειες, θα εκθέσουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία, τόνισε ο Ιωάννης Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες συσσωρεύονται και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, η ώρα που θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις λύσης, θα είναι και η ώρα του απολογισμού για την Τουρκία». Όσον αφορά στο σημείο που θα γίνει η τουρκική γεώτρηση, ο Κασουλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του αυτό θα επιλεγεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, «μεταξύ τριών-τεσσάρων επιλογών».

Σε Αθήνα και Άγκυρα η Μπέρμποκ

O Νίκος Δένδιας επιστρέφει στην Αθήνα και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Μετά την Αθήνα η Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Οι επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα (οι πρώτες της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας) επρόκειτο να γίνουν στις αρχές Ιουνίου, όμως, αναβλήθηκαν λόγω μόλυνσης Covid-19.

Mιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Μπέρμποκ αναφέρεται στην Τουρκία και σημειώνει: «Δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ». Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υπόσχεται αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι παρά τα τραύματα που άφησαν οι χειρισμοί κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, θέλει να γίνει στροφή στο μέλλον, σε κοινές πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική με την επίκαιρη ενεργειακή κρίση.

Ο Νίκος Δένδιας μετά τις συνομιλίες με την Αναλένα Μπέρμποκ, θα μεταβεί το απόγευμα στο Παρίσι για συνομιλίες και με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι