Ανοχύρωτα θέλει 16 νησιά ο Ακάρ – Γιατί δεν απαντάμε στον ΟΗΕ;
22/04/2022Επαναεπικαιροποιεί και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, την απαράδεκτη αξίωση της η Άγκυρα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και μάλιστα μεγάλων του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυριαρχία επ΄αυτών είναι εξαρτώμενη από την στρατιωτικοποίση τους, ισχυρισμός που το τελευταίο διάστημα προβάλλει έντονα η τουρκική πλευρά ακόμα και με επιστολή στον ΟΗΕ. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσδιόρισε τον αριθμό σε 16 νησιά για τα οποία η Άγκυρα εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης.
Ο Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε νέες, ευθείες απειλές προς την Αθήνα, επαναφέροντας το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, αλλά και σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haberturk. Εμμένοντας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και μέσα από ανυπόστατους ισχυρισμούς σημείωσε ότι:
«H Συνθήκη της Λωζάννης λέει πως τα συγκεκριμένα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Υπάρχει συμφωνία, όλοι συμφώνησαν και είπαν “ναι”. Αυτά τα νησιά είναι συγκεκριμένα, η ονομασία τους οι συντεταγμένες τους, οι θέσεις τους. Εσείς έχετε στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά, 16 από αυτά. Μας λένε “ας μη μιλήσουμε γι’ αυτά”… Μα, γιατί όχι; Αν μιλάμε για διεθνές δίκαιο, από αυτό το θέμα θα ξεκινήσουμε».
Όπως ανέφερε ο κ. Ακάρ «όταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο». Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανήλθε στην επιθετική ρητορική και στην συνέντευξή του στο Haberturk, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά. «H Eλλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιες συμμαχίες. Μα, εμείς ήδη είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Επίσης, με ένα υπερβολικό τρόπο, προβάλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα».
»Εμείς λέμε πως αν αυτά τα εξοπλιστικά είναι για την άμυνα τους είναι πολλά, αν όμως έχουν στόχο την Τουρκία τότε είναι λίγα… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι δεδομένη και η οικονομική τους κατάσταση», υπογράμμισε. Πρόσθεσε πως «μην ανοίξει η όρεξή τους με κάποιες ομιλίες, υποδείξεις, πιέσεις, με την Ε.Ε ή με την υποστήριξη κάποιων χωρών… Τους λέμε πως θα κάνουν μεγάλο λάθος. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και είμαστε ικανοί γι αυτό».
Ανοχύρωτα νησιά
Πάντως όπως φαίνεται ακόμα και τις ώρες που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν συνοχή και συνεργασία στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δείχνει να αποθρασύνεται περαιτέρω (και με τα φιλικά κτυπήματα στη πλάτη των Δυτικών για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση, αλλά και για να την απομακρύνουν από την Ρωσία) και να ανοίγει ξανά μια “ποιοτικά αναβαθμισμένη” αξίωση της στο μείζον θέμα της αποστρατιωτικοποίσης, που στην ουσία θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την κυριαρχία ακόμα και των μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί αναφορικά με τα νησιά και την ελληνική κυριαρχία ότι αυτή είναι εξαρτώμενη από την στρατιωτικοποίηση τους. Ο ανυπόστατος αυτός ισχυρισμός, (όπως έχει γράψει το SLpress) κατατέθηκε και στον ΟΗΕ με επίσημη επιστολή, η οποία μέχρι τώρα έχει μείνει αναπάντητη από την ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα και καθυστερεί και σιωπά διπλωματικά την ώρα που η Τουρκία διεκδικεί και τα μεγάλα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Για την ώρα τουλάχιστον, η Αθήνα δεν έχει πράξει τα στοιχειώδη, πέραν των διαβημάτων και των δηλώσεων που έχουν βέβαια την δική τους βαρύτητα. Η κύρια μάχη διπλωματικά, όμως, δίνεται αλλού κι αυτό ο Ερντογάν το είπε ξεκάθαρα. Η τουρκική διπλωματία έχει κάνει καθοριστικά βήματα στον ΟΗΕ, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένο.
Σε ό,τι αφορά το μείζον, όπως εξελίσσεται, θέμα των νησιών, η πρώτη επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φ. Σινιρλίογλου προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες (13 Ιουλίου 2021) κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». Η επιστολή εκείνη απαντήθηκε λίγες μέρες μετά (27 Ιουλίου 2021) από την Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη. Με επιχειρηματολογία στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο απέρριψε την προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά επανήλθε στον ΟΗΕ με νέα επιστολή του Σινιρλίογλου (30 Σεπτεμβρίου 2021) όπου σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν θα έπρεπε να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά! Επαναλάμβανε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».
Η ελληνική πλευρά σ’ αυτό το μέτωπο, όπου κρίνεται και η μάχη των εντυπώσεων, έχει μείνει πίσω. Ούτε τον χάρτη με τις συντεταγμένες για την υφαλοκρηπίδα έχει καταθέσει ούτε ΑΟΖ έχει ανακηρύξει. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει καταθέσει χάρτες με συντεταγμένες. Πολύ δε περισσότερο μένει αναπάντητη στον ΟΗΕ περίπου οκτώ μήνες τώρα η δεύτερη επιστολή Σινιρλίογλου που συνδέει απερίφραστα την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους.