Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας-Λιβύης-Αιγύπτου
06/11/2022Ανοικτό εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ενδεχόμενο να υπάρξει ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης. Όπως σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ γενικά συνεχίζουν να υποστηρίζουν έργα που προωθούν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη.
Το αμερικανικό υπουργείο τονίζει ότι δίνει ιδιαίτερα έμφαση στις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εκτιμά ότι βοηθούν στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια. Στις αρχές Νοεμβρίου τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την αντίθεσή του στις δύο συμφωνίες της Τουρκίας με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης του Ντμπεϊμπά, (τα περιβόητα τουρκο-λιβυκά μνημόνια) όπως άλλωστε είχε πράξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξέτασε το θέμα την προηγούμενη μέρα.
Πρόσφατα ο επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει την δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου, προς την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.
Libya's National Oil Corporation is examining a project proposal of creating two gas pipelines to connect with #Greece and the Egyptian city of #Damietta, NOC chief Farhat Bengdara tells CNBC Arabia
The #Libya Update pic.twitter.com/JM9LoJ3B6i
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) November 1, 2022
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Γενικά, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα».