ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγματα από Άγκυρα προς Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Ανοίγματα από Άγκυρα προς Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,

Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα έναντι των ανοιγμάτων που κάνει η Άγκυρα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να μιλάει για πρόσκληση προς την στρατιωτική αντιπροσωπεία της Ελλάδας να πάει στην Άγκυρα για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών ΜΟΕ και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάζει ανάλογα ανοίγματα για συνέχιση των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο και των πολιτικών επαφών σε επίπεδο υφυπουργών που συμμετέχουν στον κύκλο της οικονομικής διπλωματίας.

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ Πέμπτη-Παρασκευή 20-21 Νοεμβρίου είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο Κορυφής, όπου το θέμα της Τουρκίας θα βρίσκεται ως συνήθως στην ημερήσια διάταξη. Αναμενόμενα τα ανοίγματα, όμως από την άλλη οι κινήσεις της Άγκυρας προς την Μόσχα και η επιβεβαίωση περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών τους με τις δηλώσεις Πούτιν-Ερντογάν, για τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού διαμετακομιστικού κόμβου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την ΕΕ, δημιουργούν την αίσθηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας παίζει ανοιχτά πλέον το παιχνίδι του Ρώσου προέδρου και αυτό εις πείσμα των μηνυμάτων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών να εναρμονιστεί με το πλαίσιο της πολιτικής κυρώσεων της Δύσης έναντι του Κρεμλίνου. Αντιθέτως ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν για νέους αγωγούς ρωσικού αερίου, που θα έχουν ως τερματικό σταθμό στην ανατολική Θράκη, πάλι καλά που δεν είπε κοντά στην Αλεξανδρούπολη όπου είναι ο τερματικός σταθμός LNG στον κόμβο που συμμετέχουν και οι Αμερικανοί.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τα σημερινά ανοίγματα Ακάρ, σε συνέχεια των χθεσινών συνομιλιών που είχαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι όσο υπάρχουν απειλές είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια συνομιλιών: «Είπα στον Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

Νωρίτερα ο Ακάρ έκανε λόγο για διμερή διάλογο χωρίς την παρέμβαση τρίτων, ενώ εξέφρασε την πρόθεση για επανεκκίνηση των συζητήσεων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης: «Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία ο Ακάρ

Τις επόμενες ημέρες είπε επίσης ο Ακάρ «περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες». Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο».

 

Δηλώσεις Ερντογάν για F-16

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Καζακστάν στην Τουρκία, είπε στους δημοσιογράφους ότι επιμένει στην πολιτική του έναντι της Ελλάδας (στο γιοκ για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) και αναφέρθηκε στα F-16 και την απόσυρση των τροπολογιών Μέντεζ και Βαν Χόλεν από το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Σύμφωνα με τον Ερντογάν «αυτά τα βήματα και όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει».

Σημείωσε ότι είχε προς αυτή την κατεύθυνση κρίσιμες επαφές στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) με γερουσιαστές και των δύο πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Πάντως, με τον Μπάιντεν που διακαώς ήθελε να συναντηθεί δεν είχε συνάντηση. Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις «έχουν αναθερμανθεί και θα τις κρατήσουμε θερμές» αν και ως προς τα F-16 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι