Τα τουρκικά ΜΜΕ για την κυπριακή Navtex στο Οικόπεδο 5 και τις δηλώσεις Δένδια
27/01/2025Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας «η ναυτική ειδοποίηση που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» – όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία – «βρίσκεται εκτός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και 11,5 μίλια, περίπου 22 χιλιόμετρα νότια. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε από κοντά τις δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου, οι οποίες ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου 2025».
Η έκδοση της Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 19 Ιανουαρίου 2025 για την έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 5 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, (ΜΜΕ) ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, παρατηρείται γενική σύγκλιση στις επικρίσεις εναντίον της ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν και με διαφορετική ρητορική και ένταση.
Η Hürriyet αποφεύγει το ακραία καταγγελτικό ύφος, αλλά χαρακτηρίζει τη Navtex ως «προκλητική»: «Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά… Προκλητική γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου».
Η Sözcü γράφει «Ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους πάντες, οι Ελληνοκύπριοι βυθίζονται στο πεδίο μας». Το δημοσίευμα τονίζει ότι το Οικόπεδο 5 «ανήκει» εν μέρει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και στηλιτεύει τη συμμετοχή της Exxon Mobil και της Qatar Energy στη γεώτρηση, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία του Κατάρ με την Κυπριακή Δημοκρατία προκαλεί «εντύπωση» (το Κατάρ είναι ένας εκ των στενών συμμάχων της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο).
Επίσης, σε δηλώσεις του, ο τομεάρχης Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Deniz Yavuzyılmaz, χαρακτηρίζει τη Navtex παράνομη και ζητά την άμεση αντίδραση της Τουρκίας μέσω αντι-Navtex και αποστολής ερευνητικών και στρατιωτικών σκαφών στην περιοχή. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να υπονομεύσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις Τουρκίας–Κύπρου τον Μάρτιο.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αντιμετωπίζουν τη Navtex ως πρόκληση, με βασικό επιχείρημα την, «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Οι αντιδράσεις διαφοροποιούνται ως προς τον τόνο και τη ρητορική, με τα φιλοκυβερνητικά μέσα να διατηρούν συγκρατημένη στάση, ενώ τα αντιπολιτευόμενα μέσα υιοθετούν πιο επικριτική προσέγγιση απέναντι στην κυβέρνηση, καλώντας την να αναλάβει άμεση δράση.
Τα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Δένδια
Δημοσίευμα της Yeni Akit αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στο Κέντρο Fort Sill στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, όπου λειτουργεί Πανεπιστήμιο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (C-UAS). Οι τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν για την επίσκεψη ότι ενδέχεται να έχει προκληθεί «πανικός στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω των τουρκικών UAV» (μη επανδρωμένων αεροσκαφών).
Επισημαίνει ότι η αναφορά στην εκπαίδευση των Ελλήνων αξιωματικών στο C-UAS σχετίζεται με τη μάχη κατά των drones, και ο Δένδιας δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί στενότερα με τις ΗΠΑ και το κέντρο αυτό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εφημερίδα παρουσιάζει τη δήλωση του Δένδια ως “ενημέρωση” για τις τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά των drones, «δείχνοντας την ανησυχία της Ελλάδας για την τεχνολογία UAV, που θεωρείται ως σημαντική απειλή».
Δημοσίευμα της Türkgün εστιάζει στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Η Τουρκία χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως «παράνομη» και εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα «αυξήσει τις εντάσεις στο Αιγαίο, ιδιαίτερα σε σχέση με το νομικό καθεστώς των χωρικών υδάτων». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, με την ενέργεια αυτή, «απειλεί την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων» και υπενθυμίζει την δήλωση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 για το casus belli (η ιστορική απειλή για πόλεμο που είχε εκφραστεί από την Τουρκία, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει το προβλέπει το διεθνές δίκαιο).
Άλλα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ
Δημοσίευμα της Haber Global επανεξετάζει τη δήλωση του Δένδια για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και τονίζει «την πιθανότητα ανάφλεξης» στο Αιγαίο εάν η Ελλάδα ακολουθήσει παρόμοια βήματα. Η ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης στις θαλάσσιες διασυνδέσεις που προωθούνται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και στα σχέδια για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, που τις χαρακτηρίζει νέες «εστίες κινδύνου», υπενθυμίζοντας τις πάγιες τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις για την κυριαρχία των νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου.
Δημοσίευμα της Haber Turk αναφέρεται στη δήλωση του Δένδια για τη διαφοροποίηση του ελληνικού αμυντικού συστήματος από το ισραηλινό Iron Dome. Επισημαίνει ότι ο Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας που θα είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρά κατά των πυραύλων. Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ είναι επίσης συνδεδεμένη με τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή.
Αξιοσημείωτη η αναφορά στον σύμμαχο Ισραήλ και το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα νέο αμυντικό σύστημα που να ανταγωνίζεται το Iron Dome που ενισχύει την τουρκική ανησυχία ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια πιο δυναμική αμυντική πολιτική.
Η Hürriyet αναφέρεται στις δηλώσεις του Δένδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Σικάγο, όπου επιτέθηκε στην τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα”. Αναφέρει ότι «ο Δένδιας χαρακτήρισε την ιδέα αυτή ως “νεο-ιμπεριαλιστική” και την παρουσίασε ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Παράλληλα, αναφέρεται ότι τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία αξίωση απέναντι στην Τουρκία, «υπογραμμίζοντας τη θέση της χώρας του απέναντι στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Τα δημοσιεύματα αποτυπώνουν την έντονη αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές στρατηγικές κινήσεις και τη συσχέτισή τους με τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.