ΕΘΝΙΚΑ

Αντίο EastMed! – To δώρο των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Θέμης Τζήμας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Είναι σπάνιο αλλά ενίοτε συμβαίνει: πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ότι δια non-paper φαίνεται ότι “τελείωσαν” τον αγωγό-φάντασμα EastMed. Κάποιοι γράφαμε εγκαίρως ότι πρόκειται για ένα μη βιώσιμο σχέδιο, το οποίο επιπλέον ενέπλεκε την Ελλάδα στα αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο παιχνίδια του Ισραήλ στην περιοχή.

Οι “παπαγάλοι” των ΗΠΑ και του Ισραήλ –σε κάθε MME υπάρχουν τέτοιοι όπως και ολόκληρα ΜΜΕ τα οποία διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο– προτιμούν φυσικά να θάψουν το ζήτημα. Τι να πουν; Ότι συνειδητά τάιζαν ψέματα τον ελληνικό λαό περί αμύθητου πλούτου, ο οποίος θα έρθει αν ξεπλένουμε το πλέον παραβατικό κράτος της περιοχής (το Ισραήλ), προκειμένου να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα; Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια –ιδίως δε εν μέσω της παρούσας κυβέρνησης– δεν υπάρχει η έννοια της ενημέρωσης αλλά μόνο της προπαγάνδας.

Οι ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση μας προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία σε αρκετά επίπεδα. Πρώτον, με την αναίρεση του αγωγού ως σχεδίου μας προστατεύουν από μια μη βιώσιμη και περιβαλλοντικώς επικίνδυνη επένδυση. Οι Έλληνες πολιτικοί –γνωστοί για την συχνά διακομματική ευθυγράμμισή τους με ξένα συμφέροντα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– δεν είχαν βέβαια το θάρρος να θέσουν το ζήτημα. Φαίνεται ότι για τους δικούς τους λόγους, το κάνουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ. Έστω κι έτσι μας προσφέρουν μια χρήσιμη βοήθεια.

Δεύτερον, διότι μας προσφέρουν άλλο ένα χρήσιμο μάθημα διεθνούς πολιτικής. Αποδεικνύουν –για πολλοστή φορά– ότι όλες οι ρητορείες, στις οποίες καταφεύγουν οι κυβερνώντες μας, περί άξονα ΗΠΑ-Ελλάδα-Ισραήλ, απομόνωσης της Τουρκίας και αποκλεισμού της από την Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν αέρα κοπανιστό. Όταν δεν είναι αποτέλεσμα κακόβουλων, προπαγανδιστικών ψευδών αποτελούν απλώς επικίνδυνη αφέλεια.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο. Η επιδίωξη πρέπει να είναι η αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Τα υπόλοιπα είναι τυχοδιωκτισμοί. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν κανένα λόγο οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν τέτοια πολιτική ως προς την Τουρκία, ιδίως όταν την χρειάζονται όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά –αυτό είναι το σημαντικότερο– επιπλέον στον Καύκασο και στην Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. Φυσικά στο πλαίσιο της πολιτικής εκατέρωθεν πιέσεων με την Τουρκία χρειάζονται “χρήσιμους ηλιθίους” σαν και του λόγου μας. Αλλά ο “χρήσιμος ηλίθιος” μόνο με σφαλιάρα στο σβέρκο ανταμείβεται.

  Τέκνο του δόγματος Νταβούτογλου η "Γαλαζια Πατρίδα"

Διέλευση αγωγών

Τρίτον, το άλλο κρίσιμο και χρήσιμο μάθημα συνίσταται στην αναίρεση –επίσης για πολλοστή φορά– της άλλης ανοησίας, η οποία διατείνεται ότι το κράτος από το οποίο περνούν αγωγοί αυξάνει την ισχύ του. Έχουμε αναλύσει και σε άλλη περίπτωση ότι είναι διαφορετικό το να είναι κάποιο οικόπεδο καλό, από το να είναι μια πατρίδα ισχυρή. Η διέλευση αγωγών –μπορεί να γίνει μέσω διαφορετικών κρατών και όχι μόνο της Ελλάδας– δίνει σε μια γεωγραφική έκταση σημασία.

Το ποιος θα την διαχειρίζεται αυτήν την έκταση, τόσο τυπικώς, όσο και επί της ουσίας, λιγότερο ή περισσότερο εύκολα, αλλάζει. Ισχυρές πατρίδες είναι εκείνα τα κράτη, τα οποία έχουν δική τους πολιτική ως προς το αν τα συμφέρει η διέλευση αυτών των αγωγών και μπορούν να την επιβάλλουν. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν κανένα από τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά.

Η ίδια η λογική της ενίσχυσης του Ελληνισμού μέσα από την διέλευση αγωγών  –πέραν του πώς υλοποιείται– είναι προβληματική και ουσιαστικά λανθασμένη. Σύρει το έθνος σε τυχοδιωκτισμούς υπέρ ξένων συμφερόντων, ενώ ταυτοχρόνως μας κρατά εγκλωβισμένους σε ένα επίπεδο υπανάπτυξης. Η ισχύς είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης, η οποία έρχεται μέσα από οικονομική μεγέθυνση που με την σειρά της προκύπτει από την πρωταγωνιστική συμμετοχή στον πλέον προωθημένο βιομηχανικό τομέα, όπως και από την δίκαιη και βιώσιμη παραγωγή και διανομή.

Επιπλέον προκύπτει από την ενίσχυση της στρατιωτικής επάρκειας, της προσανατολισμένης στα εθνικά συμφέροντα. Όχι από τέλη διέλευσης φυσικών πόρων, ούτε από εξοπλισμούς για να πολεμήσουμε με την… Ρωσία. Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά, για τους δικούς τους λόγους καταδεικνύουν την προπαγανδιστική απάτη στην οποία μας εμπλέκουν οι κυβερνώντες – νυν και προηγούμενοι επίσης. Τους οφείλουμε ένα γνήσιο αυτήν τη φορά ευχαριστώ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι