ΕΘΝΙΚΑ

“Εθνική συσπείρωση” ζήτησε ο Μητσοτάκης – Κόντρα για τον βουλευτή Μπουρνούς (upd)

"Εθνική συσπείρωση" ζήτησε ο Μητσοτάκης – Κόντρα για το βουλευτή Μπουρνούς (upd)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

O πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ στο Ζάππειο Μέγαρο ανέφερε πως «απαιτείται εθνική συσπείρωση», έναντι των απειλών που εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου. Στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χτες και το κέρδος του αύριο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πορεία της κυβέρνησης θα είναι «κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγάρια των δυνατοτήτων της χώρας. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών υποσχέσεων και τοξικών συνθημάτων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας». Ο πρωθυπουργός δεν εστίασε στην ομιλία του στις απειλές Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση για τις απειλές που δέχεται ο βουλευτής, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση ενώ προσθέτει πως «τα ακροδεξιά τρολ του Μαξίμου εκτός από τον ίδιο απειλούν και την οικογένειά του και δημοσιεύουν ακόμα και τη διεύθυνσή του».

«Την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για την εν κρυπτώ αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και επιτέθηκε με αδιανόητο τρόπο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα ακροδεξιά τρολ του Μεγάρου Μαξίμου στοχοποιούν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, με απειλές για τη ζωή του, την οικογένειά του και δημοσιεύουν ακόμα και τη διεύθυνσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στη συνέχεια διατυπώνωντας ένα «σαφές ερώτημα» προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ρωτάει εάν «επικροτεί ή αποδοκιμάζει τη στοχοποίηση και τις χυδαιότητες περί προδοσίας εναντίον του βουλευτή και αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», προειδοποιώντας τον πως «για οτιδήποτε συμβεί θα έχει την απόλυτη ευθύνη».

Στη δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπουρνούς». Ο Τάσος Γαϊτάνης είπε χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς να αποκαλύπτει δημοσίως δεδομένα, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας», ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «μπροστά σε αυτή την ανεύθυνη στάση», να μην μείνει σιωπηλός, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδοκιμάσει δημοσίως τον βουλευτή του». «Σε τόσο κρίσιμα θέματα, είναι καθήκον όλων να δείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

  Κύπρος: "Δεν μας δεσμεύει η απόφαση της Ελλάδας για στήριξη της Τουρκίας"

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την ενημέρωση αναφορικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μίλησαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο (σ.σ. εννοούσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού), ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με κάποιον από εκεί και έκανε ερωτήσεις για τη διάταξη των οπλικών συστημάτων στο νησί. Πέντε λεπτά μετά από τις ομιλίες των αρχηγών. Αν είναι δυνατόν!»

Μήνυμα από το ΓΕΣ

Την ίδια στιγμή, μήνυμα ετοιμότητας έστειλε από την Καλαμάτα, κατά την διάρκεια των εγκαινίων των Ξενώνων Φρουράς, ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και στις δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, ο Μεσσήνιος Αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ισχυρή αποτρεπτική τους ισχύ και έστειλε μήνυμα ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κοιμόσαστε ήσυχοι, να μην φοβάστε, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ».

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή και στέλνουμε ένα μήνυμα ετοιμότητας αντιμετώπισης οποιασδήποτε πρόκλησης και διασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Άρα, λοιπόν, να μην φοβάστε, να κοιμάστε ήσυχοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Οι χάρτες του ΥΠΕΞ

Προηγουμένως, με 16 χάρτες από την Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την προσπάθεια αμφισβήτησης που κάνει η Άγκυρα. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τους χάρτες έχει ως εξής:

«Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

»Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

»Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.»

Binder1_pdf_Page_01
Binder1_pdf_Page_02
Binder1_pdf_Page_03
Binder1_pdf_Page_04
Binder1_pdf_Page_05
Binder1_pdf_Page_06
Binder1_pdf_Page_07
Binder1_pdf_Page_08
Binder1_pdf_Page_10
Binder1_pdf_Page_11
Binder1_pdf_Page_13
Binder1_pdf_Page_14
Binder1_pdf_Page_15
Binder1_pdf_Page_16

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι