Απατηλή διέξοδος οι διερευνητικές επαφές με την κατοχική Τουρκία

Η υπόθεση Ντεμιρτάς ξεγυμνώνει την "α λα Ερντογάν" Δικαιοσύνη, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κατοχική Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” από την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, όταν είχε ολοκληρώσει τις σεισμικές του έρευνες. Την ίδια ώρα απέσυρε το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όταν μετά από πολύμηνη παραμονή δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα. Στην περιοχή παραμένει το σεισμογραφικό “Μπαρμπαρός”, το οποίο φαίνεται να είναι μέρος πλέον του τοπίου! Ανενόχλητα και αδιαμαρτύρητα!

Το “Oruc Reis” με βάση τη νέα NAVTEX θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική περιοχή. Το επόμενο βήμα της κατοχικής Τουρκίας είναι να σταλεί γεωτρύπανο στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Η αποστολή του γεωτρύπανου θα γίνει όταν η συγκυρία το επιτρέπει και όταν, ενδεχομένως, αποτύχουν οι επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Τότε θα είναι η απόλυτη ευκαιρία για την ιμπεριαλιστική Τουρκία.

Για την Κύπρο, βέβαια, δεν αναζητούνται συγκυρίες. Είναι μόνιμες οι παραβιάσεις. Η κατοχική δύναμη αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ αντιδρούν. Υπάρχει, άλλωστε, η γνωστή απάντηση στις όποιες διαμαρτυρίες της Λευκωσίας: «Λύστε το Κυπριακό να μην τα έχετε αυτά»! Τόσα απλά και τόσο ανέφικτα υπό της παρούσες συνθήκες. Η Άγκυρα υιοθετεί διαχρονικά μια τακτική, που είναι επαναλαμβανόμενη.

Προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, γκριζάρει περιοχές, προκαλεί τετελεσμένα και επιχειρεί διά των διαπραγματεύσεων να τα νομιμοποιήσει. Μια πρακτική που έχει αποδώσει στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, που προσπαθεί να επεκταθεί. Αυτή την περίοδο αναμένεται ότι θα αρχίσουν δυο παράλληλες διαδικασίες για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, δυο διαδικασίες που θα είναι κομμένες ραμμένες στα μέτρα της κατοχικής Τουρκίας.

Η Τουρκία υπολογίζει στις διερευνητικές επαφές

Η Άγκυρα, χωρίς να εγκαταλείπει τις επεκτατικές της επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, ευνοεί σε αυτή τη φάση την ύπαρξη διπλωματικής κινητικότητας. Πρώτον, γιατί κανείς δεν ζητά από την Άγκυρα να άρει τις επεκτατικές της ενέργειες και να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της, αλλά να συζητήσει στη βάση αυτών!

Οπότε δεν έχει κανένα λόγο να “ζυγίσει” τα δεδομένα, να θέσει τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει, ή όχι να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Δεύτερον, ενόψει της συζήτησης στην ΕΕ, για μια ακόμη φορά για το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, που καθορίστηκε να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, η κατοχική δύναμη θέλει να βοηθήσει το τουρκικό λόμπι στην ΕΕ. Χρειάζεται ένα άλλοθι, όπως το θέλει και το τουρκικό λόμπι, μια διπλωματική κινητικότητα.

  Σημειολογικό γκολ από τα αποδυτήρια

Τρίτον, στην Άγκυρα χρειάζονται λίγο χρόνο για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Η κατοχική δύναμη, μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, έστω και εάν έχουν ήπιο χαρακτήρα, θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες προς την Ουάσιγκτον, όπως ανοίγματα κάνει και προς την ΕΕ, πάντα εκ του ασφαλούς.

Διάλογος άλλοθι της Τουρκίας

Όταν θα ανακοινωθούν και επισήμως οι νέες διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας, όπως και η ημερομηνία της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις αυτές, κυρίως από τους τρίτους, ως να έχουμε φθάσει στο τελευταίο “μίλι”, πριν την επίλυση των “διαφορών”. Αυτό είναι το άλλοθι, που χρειάζεται η κατοχική Τουρκία.

Κανείς δεν είναι εναντίον του διαλόγου. Άλλωστε είναι η μόνη οδός για  την επίτευξη συμφωνίας. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τον όποιο διάλογο, που θα προσφέρει την δυνατότητα στην κατοχική δύναμη να κερδίζει χρόνο και να τον αξιοποιεί για να καλύπτει τις παρανομίες της. Δυστυχώς σε Αθήνα και Λευκωσία υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν άλλοθι για να αποφύγουν την τουρκική επιθετικότητα.

Το άλλοθι αυτό είναι η διπλωματική κινητικότητα. Μια μικρή “ανάσα” από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις θα είναι όμως και τίποτε περισσότερο. Προφανώς και θα επανέλθει δριμύτερη η Άγκυρα εάν δεν εξασφαλίσει το μάξιμουμ των επιδιώξεων της. Τότε, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι εν δυνάμει μεσολαβητές θα είναι πιο σκληροί. Όχι με την Άγκυρα, αλλά μαζί μας! «Λύστε τα να τελειώνουμε, έχουμε κουραστεί». Η “κούραση” τους, το τέλος μας;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι