Απλή “υποσημείωση” για την ΕΕ η κατεχόμενη Αμμόχωστος

Απλή "υποσημείωση" για την ΕΕ η κατεχόμενη Αμμόχωστος, Κώστας Βενιζέλος
Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. (Φωτογραφία Τζουμχουριέτ)

Είπε η καγκελάριος Μέρκελ στον καλό της φίλο Ερντογάν να κάνει μια κίνηση για να τη διευκολύνει στους χειρισμούς της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια κίνηση τακτικής, η οποία θα πρόσφερε στην ίδια ένα επιχείρημα στην προσπάθεια της να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Είπε η κ. Μέρκελ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, πως είχε δέσμευση από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι θα αποχωρούσε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο “Γιαβούζ”. Τίποτα για το “Μπαρπαρός”.

Αλλά πρωτίστως δεν έγινε καμία αναφορά γιατί αποχωρεί το γεωτρύπανο. Έχει τελειώσει τις γεωτρήσεις; Θα ξανάλθει; Εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειες της η κατοχική Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ; Εξ όσων έχει αναφερθεί το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θεωρείται από την Άγκυρα ως περιοχή «δικής της αρμοδιότητας». Έπαψε να θεωρείται «δική της περιοχή»; Όλα αυτά έχουν σημασία να απαντηθούν πριν να αρχίσουν οι… πανηγυρισμοί!

Πώς είναι, όμως, δυνατό να θεωρείται κίνηση μερικής ή πλήρους αποκλιμάκωσης η αποχώρηση του “Γιαβούζ” όταν ο Ερντογάν προ ημερών (πριν μια εβδομάδα) είχε δώσει εντολές στο κατοχικό καθεστώς να ανοίξει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου; Να εγκαινιαστεί ένα τμήμα της παραλίας της περίκλειστης περιοχής, επέκταση εκείνης που άνοιξαν το καλοκαίρι του 2017, με σκοπό τότε, να έχουν πρόσβαση για θαλάσσια μπάνια “υπήκοοι” του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας. Να γίνει, δηλαδή, ένα βήμα, πρώτο και όχι τελευταίο, για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, εφαρμόζοντας ένα σχεδιασμό, που έχουν προαναγγείλει οι Τούρκοι από το 2017, μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Αυτή η κίνηση για την Αμμόχωστο ήταν γνωστή όταν διεξάγονταν οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή και τέθηκαν από κυπριακής πλευράς. Αλλά προφανώς για κάποιους ήταν υποσημείωση και από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου μια… ενόχληση που θα χαλούσε το “καλό κλίμα” ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας. Οι πληροφορίες για την Αμμόχωστο ήταν καραμπινάτες, αλλά το τρίτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δύσκολα θα άλλαζε. Οι κυρώσεις παραπέμπονταν στα αζήτητα.

Στρατηγική κίνηση

Τουρκική κίνηση στην Αμμόχωστό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί και δεν γίνεται προφανώς ενόψει της παράνομης ψηφοφορίας στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή. Θα ήταν υπεραπλουστευμένη προσέγγιση να υποστηρίξει κανείς πως η Άγκυρα προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια μόνο και μόνο για να ευνοηθεί ο Ερσίν Τατάρ, που όσο και να τον “σπρώχνουν” μένει πίσω στην “εκλογική” διαδικασία.

Το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου συνιστά μια στρατηγική κίνηση προώθησης των επεκτατικών σχεδιασμών της κατοχικής δύναμης. Θα αποτελέσει και ταφόπλακα για το Κυπριακό. Θα είναι μια ακόμη ήττα, πιο καθοριστική από αυτή που έχουμε υποστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σκηνικό που στήθηκε παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες, πριν και κατά διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( 1 και 2 Οκτωβρίου) παραπέμπει σ΄ ένα εφ΄ όλης της ύλης διάλογο για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ένα σκηνικό, το οποίο υποστηρίζεται από διάφορους διεθνείς παίκτες, που άφησαν τα ηνία των χειρισμών στη Γερμανία και προσωπικά στην κ. Μέρκελ.

Ηνωμένα Έθνη, Κομισιόν και ΝΑΤΟ, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας, η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, η τουρκικής έμπνευσης πολυμερής, περιφερειακή σύνοδος, θα αποτελέσουν τα διαδικαστικά εργαλεία. Επί της ουσίας οι βασικοί παίκτες θέλουν να απαλλαγούν από την ένταση στην περιοχή και η τακτική που υιοθετείται μέχρι τώρα, είναι να προσφέρουν δώρα στην κατοχική δύναμη για να συναινέσει, να συνεργασθεί.

Η κίνηση στην Αμμόχωστο κανονικά θα έπρεπε να χαλάσει τους σχεδιασμούς τους, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει με βάση την πεπατημένη. Να γεμίσουν και με άλλα δώρα το καλάθι της Τουρκίας για να… ηρεμήσει και να “συνεργασθεί”. Με τέτοιες προσεγγίσεις αποθρασύνεται περισσότερο η Άγκυρα και στριμώχνεται η Λευκωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx