Από τη “Γαλάζια Πατρίδα” στη “Θυγατέρα Πατρίδα” ο Τσαβούσογλου!

Από τη “Γαλάζια Πατρίδα” στη “Θυγατέρα Πατρίδα” ο Τσαβούσογλου!

Το δόγμα της “Θυγατέρας Πατρίδας” εγκαινιάζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στα Κατεχόμενα με σκοπό να κάνει εντατικά μαθήματα στον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και την διαπραγματευτική ομάδα του, ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Αν και τυπικά η τελική στάση αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, ο Τούρκος υπουργός έδωσε ήδη το στίγμα με τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας.

Φτάνοντας στα Κατεχόμενα, και με αφορμή την αποστολή εμβολίων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με τις νέες παραλαβές και έκανε λόγο για βοήθεια προς τη «θυγατέρα πατρίδα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτές τις δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του “ψευδοκράτους” Ερσάν Σανέρ, στην πρώτη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μπορεί να γίνει στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρότεινε και την διεξαγωγή της στη Γενεύη. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του τόνισε ότι στόχος της είναι να εκδηλωθεί η στήριξη της Άγκυρας στη νέα κυβέρνηση.

Οι επαφές Τσαβούσογλου

Για ιστορικούς δεσμούς «μητέρας-θυγατέρας» μίλησε και ο Τουρκοκύπριος “πρωθυπουργός”, τονίζοντας ότι αυτοί δεν μπορεί να διαρραγούν, παρά μόνο να συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σανέρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται και να ενεργούν από κοινού με την Τουρκία, ειδικά στο θέμα της “γαλάζιας πατρίδας”. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να μοιραστεί οτιδήποτε με  τους Τουρκοκύπριους.

Επιχείρησε μάλιστα να νομιμοποιήσει την κρατική υπόσταση του “ψευδοκράτους” με αναφορές στις επισκέψεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έκλεισε τέλος τις δηλώσεις του με την επανάληψη της τουρκικής θέσης ότι πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση και ότι θα πρέπει να «συζητήσουμε πλέον τί μπορούμε να κάνουμε για μια λύση δύο κρατών».

Τα ίδια είπε και ο Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του “ψευδοκράτους”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για την Πενταμερή ήταν της Άγκυρας, επειδή μετά από 52 χρόνια η συζήτηση για την ομοσπονδία, όπως και όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί και ότι «δεν υπάρχει νόημα» για μια τέτοια διαπραγμάτευση. Επανέλαβε βεβαίως τις γνωστές προκλητικές θέσεις της Τουρκίας για τα Βαρώσια, παρά την διεθνή καταδίκη.

Ο Ακάρ στο Βερολίνο

Με τις ενέργειες της Τουρκίας για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο διαφωνεί και η ΕΕ, όπως φαίνεται να διαμηνύουν στις επιστολές τους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ο Σαρλ Μισέλ και ο Ζοζέπ Μπορέλ αντίστοιχα. Σε αυτό οφείλεται εν μέρει και η χθεσινή επίθεση του Τσαβούσογλου προς την ΕΕ, την οποία κατηγόρησε ότι υιοθετεί πλήρως τις παράλογες, κατά τον ίδιο, ελληνικές και ελληνοκυπριακές απόψεις.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βρέθηκε πάντως σήμερα στο Βερολίνο και συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογο του, σε μια συνάντηση από την ημερήσια διάταξη της οποίας έλειπε, σύμφωνα με την Deutche Welle, η συζήτηση για την προμήθεια στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων “Κλάσης 214” της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Το θέμα είχε απασχολήσει προ ημερών και την γερμανική Βουλή και παραπέμφθηκε για περαιτέρω συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της.

Στις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντηση η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, επιμένοντας ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει «σημαντικός εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά τις συνομιλίες της με τον Τούρκο ομόλογό της «έθιξε τα δύσκολα θέματα».

Από την πλευρά του ο Ακάρ εμφανίστηκε και πάλι αδιάλλακτος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ότι «η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με πολιτική λύση, στο πλαίσιο του διαλόγου»! Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά σε κάποιες από αυτές προσήλθε και σε κάποιες όχι.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκτός από την ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας συζήτησε και τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter.

Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που συνδέουν το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και με την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, η οποία συμφωνήθηκε στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε το ΥΠΕΞ, μετά τις επαφές του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι