Quantcast
Αποδοχή των σχεδιασμών της απαιτεί η Άγκυρα και αρνείται τις συνομιλίες - slpress.gr
Αποδοχή των σχεδιασμών της απαιτεί η Άγκυρα και αρνείται τις συνομιλίες, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα ζητά άτυπη πενταμερή διάσκεψη για να θέσει όλα τα μοντέλα λύσης του Κυπριακού στο τραπέζι. Ζητά ουσιαστικά να θέσει το τραπέζι το θέμα της συνομοσπονδίας, των δυο κρατών. Και το ζητά επειδή, όπως υποστηρίζει και δεν είναι τούτο πρώτη φορά, το έχει συζητήσει ξανά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αυτό διατυπώθηκε και στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά ενώ υπήρξαν και πολλές πληροφορίες, από διάφορες πηγές, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, συνεπώς, ο Πρόεδρος να απαντήσει σε αυτά που μεταδίδονται και λέγονται επισήμως από Τούρκους αξιωματούχους με ξεκάθαρο τρόπο. Γιατί αυτό θα χρησιμοποιείται συνεχώς από την Άγκυρα ως εργαλείο πίεσης και εκβιασμού.

Ζητά, η Άγκυρα, την άτυπη πενταμερή για να αποφευχθεί η τριμερής Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, ώστε να προλάβει πιθανές εξελίξεις που δεν θέλει επιθυμεί η κατοχική Τουρκία. Η Άγκυρα δεν θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό αναμένοντας ενδεχομένως την εδραίωση νέων τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά, που ήδη μεθοδεύει.

Είναι σαφές και από τον δημόσιο διάλογο που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Κύπρου και Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα έχει ένα σχεδιασμό, που περνά μέσα από την υλοποίηση των δικών της σχεδιασμό. Τότε και μόνο τότε θα αποφασίσει να εισέλθει σε ένα διάλογο. Έχοντας δημιουργήσει τετελεσμένα και προτάσσοντας εκβιαστικά την αποδοχή τους από την ελληνική πλευρά.

Είναι γι αυτό που θα πρέπει και η Λευκωσία όσο και η Αθήνα ( εκεί όπου θέλει, μπορεί) να αποφύγουν κινήσεις που θα αφήνουν περιθώρια κινήσεων στην Τουρκία.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άτυπη πενταμερής διάσκεψη, ούτε και να υπάρξει δέσμευση ενόσω η Τουρκία προελαύνει σε θάλασσα και έδαφος. Έχει αναφερθεί πως στο διπλωματικό πεδίο, με εντολές της Άγκυρας τούμπαραν οι πολυήμερες συζητήσεις που είχε προ ημερών στη Λευκωσία η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο τη συνομολόγηση κοινού εγγράφου με όρους αναφοράς, που θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων.

Έχει αναφερθεί πως με οδηγίες της Άγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συναντίληψη, έθεσε προσκόμματα, που τερμάτισαν τη διπλωματική προσπάθεια.

Είναι σαφές τι θέλει η Τουρκία. Άλλωστε το δηλώνουν χωρίς περιστροφές οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξαγγέλλοντας και τα επόμενα βήματα. Γι αυτό και δεν πρέπει να διευκολυνθεί καθώς αυτό θα είναι αυτοχειρία για τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.