Αποκάλυψη: Τι είπαν Δένδιας, Κατρούγκαλος, Λοβέρδος κ.α. στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
14/05/2020Μάλλον βαρετό θα χαρακτήριζε κανείς το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 13ης Μαΐου, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ειπώθηκαν κουβέντες που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών, ρωτήθηκε για το εάν η ακύρωση της άσκησης “Καταιγίς” συνδέεται με κάποιον τρόπο με την Τουρκία.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στον υπουργό Άμυνας για απαντήσεις. Η σημειολογία του λόγου του, μάλιστα, δεν άφησε αμφιβολία στα μέλη του Συμβουλίου για την πρόθεσή του να πάρει αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το δόγμα του υπουργού Εξωτερικών είναι πάση θυσία να μην στρατιωτικοποιηθεί η ελληνοτουρκική κρίση. Το είπε και στο Συμβούλιο. Το δόγμα του, εξάλλου, έχει υιοθετήσει δημόσια η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της.
Όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ακύρωση της άσκησης, σχολίασε ότι είναι σαν να φοβόμαστε και να ανασάνουμε για να μην αντιδράσει η Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας –σύμφωνα με πληροφορίες– αναρωτήθηκε φωναχτά: γιατί άραγε είναι κακό να υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία, όταν αυτή μπορεί να μειώσει την ένταση. Αν ο υπουργός πιστεύει ότι η μονομερής ακύρωση ελληνικών ασκήσεων είναι ο σωστός τρόπος για μείωση της έντασης, εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα.
Ο τρόπος που μίλησε ο υπουργός ήταν τόσο μονοδιάστατος και απόλυτος, που ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Πέτρος Ευθυμίου παρενέβη. Του είπε ότι η σωστή διατύπωση είναι πως η Ελλάδα δεν θέλει στρατιωτικοποίηση, αλλά εάν η Τουρκία με στρατιωτικά μέσα να πλήξει κυριαρχικά δικαιώματα, θα καταστεί μονόδρομος αυτό που είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου τη δεκαετία του 1960: εάν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, η Ελλάδα θα ακολουθήσει.
Τρία τέταρτα ο Κατρούγκαλος για τον Οργανισμό
Αν και η σοβούσα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έπρεπε κανονικά να προσδώσει ειδικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεδομένου ότι τα ελληνοτουρκικά ήταν στην ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας για μία ακόμα φορά απέφυγε να συζητήσει τα υπαρκτά ζητήματα, περιοριζόμενος σε γενικές αναφορές, λες και είναι σχολιαστής και όχι αρμόδιος υπουργός.
Παρά το γεγονός ότι του τέθηκε το ερώτημα “Τι κάνουμε με την Τουρκία”, δεν απάντησε. Αντιθέτως, για να δείξει πόσο καλή είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική επικαλέστηκε τη διακήρυξη της πενταμερούς (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία), η οποία καταδίκασε προχθές την τουρκική προκλητικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Λιβύη.
Πολύτιμος βοηθός στην προσπάθεια του υπουργού να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα ήταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλούσε επί τρία τέταρτα για το νέο Οργανισμό του υπουργείου, χωρίς να πει τίποτα άλλο (εκτός από το προαναφερθέν) για τα ελληνοτουρκικά! Αν και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να θέσει εύλογα ερωτήματα, τα οποία, αντιθέτως, έθεσαν εμφαντικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα) Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την πρόθεση του υπουργού να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός, μάλιστα, απηύθυνε ερώτηση προς τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το ζήτημα.
Κατ’ ιδίαν συναντήσεις
Ο περισσότερος χρόνος της συνεδρίασης, λοιπόν, αναλώθηκε στο νέο Οργανισμό, μέσω του οποίου, όπως έδειξε η στάση του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει θέματα να διευθετήσει. Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι πάγια τακτική του Νίκου Δένδια είναι να συναντάται κατ’ ιδίαν με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο, με σκοπό να διασφαλίζει χαμηλούς τόνους. Πρώτος και καλύτερος συνομιλητής του είναι ο προαναφερθείς προκάτοχός του.
Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι συμβουλευτικό όργανο και δεν λαμβάνει αποφάσεις. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν είθισται να παίρνουν κάποιες απαντήσεις για τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο όταν παρατηρείται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Η τακτική του Νίκου Δένδια να πετάει την μπάλα στην κερκίδα, υποχρέωσε –σύμφωνα με πληροφορίες– τον Ανδρέα Λοβέρδο να του πει: Πες τουλάχιστον κάτι στο κλείσιμο, για να δικαιολογήσουμε το ότι ήρθαμε εδώ!
Την ίδια ώρα πάντως, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε, κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας, στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, και πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι. Επίσης κατά την πάγια τακτική τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Παραλλήλως, η Άγκυρα δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μετέφερε 36 τόνους ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα στην Κύπρο, να περάσει από τον εναέριο χώρο της. Έτσι, ο πιλότος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και κατευθύνθηκε στη Μόσχα για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πριν ολοκληρώσει το ταξίδι προς τη Λάρνακα.