Έποικοι, ο τρίτος Αττίλας

Βενιζέλος Κώστας
684
Έποικοι, ο τρίτος Αττίλας, Κώστας Βενιζέλος

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος  - 

Σχέδιο περαιτέρω αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των Κατεχομένων εφαρμόζει η Άγκυρα με σκοπό να καταστήσει μειοψηφία τους Τουρκοκύπριους και να ισλαμοποιήσει τη βόρεια Κύπρο. Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως παράλληλα με τις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προωθεί βαθμηδόν το λεγόμενο σχέδιο Β, το οποίο, σταδιακά καθίσταται σχέδιο Α. Έποικοι μεταφέρονται στα Κατεχόμενα και τους παραχωρείται συστηματικά η λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Η απόφαση της Άγκυρας, που έχει διαβιβαστεί στο κατοχικό καθεστώς, είναι την περίοδο αυτή να παραχωρηθούν 26.500 «υπηκοότητες». Κάποιες έχουν ήδη παραχωρηθεί και το σχέδιο προχωρεί προς την ολοκλήρωση. Οι Τουρκοκύπριοι σήμερα υπολογίζονται σε 120.000 ενώ μέχρι το 2016 είχαν εξασφαλίσει «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους 100.000 έποικοι πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες, από το 2016 μέχρι και το τέλος του 2017, παραχωρήθηκαν 12.000 νέες «υπηκοότητες», οι οποίες πολλαπλασιάζονται καθώς αυτόματα παραχωρούνται και σε μέλη της οικογένειας. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος αριθμός του ντε φάκτο πληθυσμού των Κατεχομένων, υπολογίζεται πως το τέλος του 2017 οι διαμένοντες είναι γύρω στις 351.000, γεγονός που καθιστά τους εκ Τουρκίας εποίκους πλειοψηφία στην κατεχόμενη Κύπρο.

Με τους πιο συντηρητικούς αριθμούς οι έποικοι υπολογίζονται σε 230.000. Στα Κατεχόμενα υπολογίζεται ότι σήμερα διαμένουν περίπου 60.000 ξένοι εργάτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι εκ Τουρκίας. Επίσης, φοιτούν με βάση τελευταία στοιχεία 101.000 φοιτητές. Εξ αυτών οι μη Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται στους 75.000-80.000 και οι εκ Τουρκίας γύρω στις 50.000.

Σχέδιο ισλαμοποίησης

Είναι σαφές πως η μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία συνεχίζεται και γίνεται σε συνδυασμό με τη συστηματική προσπάθεια ισλαμοποίησης των Κατεχομένων. Έγγραφο που ετοιμάσθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγράφει την ισλαμοποίηση των Κατεχομένων και το σχέδιο εξαφάνισης βασικά των Τουρκοκυπρίων. Σημειώνεται ότι σήμερα στη βόρεια Κύπρο υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Τα τελευταία 17 χρόνια κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 ανεγέρθησαν μόνο 15 σχολεία.

Γίνεται γνωστό πως μεταφέρονται συνεχώς ιμάμηδες από την Τουρκία στα Κατεχόμενα «για να καλύψουν τα κενά». Επί τούτου σημαντική και έντονη αντίδραση δεν υπάρχει, πλην αυτής που προέρχεται από τη Συντεχνία των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, η οποία διαμηνύει πως «δεν θα δεχτεί η θρησκεία να γίνει πολιτικό όργανο, ούτε η εκπαίδευση να καταστεί θρησκευτικό εργαλείο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαπιστώνει, επίσης, πως γίνονται κινήσεις ενσωμάτωσης των Κατεχομένων. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Τονίζεται ιδιαίτερα πως, πέρα από την εξάρτηση που δημιουργείται και το γεγονός ότι έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Τουρκίας οι υδάτινοι πόροι της κατεχόμενης περιοχής και η γη που τοποθετήθηκαν οι αγωγοί. Η δε διαχείριση ανήκει στον κρατικό οργανισμό της Τουρκίας

Μεταφορά νερού

Σε σχέση με το νερό, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (13 Μαρτίου 2018), αναφέρει σε δημοσίευμά της πως το νερό που φθάνει με υποθαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, λόγω των προβλημάτων στις υποδομές, δεν χρησιμοποιείται ακόμα ως πόσιμο. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι κατά το 2017 εισήχθησαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα 22.590 τόνοι εμφιαλωμένου νερού.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Ρετζέπ Άκνταγ, είχε δηλώσει πως «πίνουν πολύ ποιοτικό νερό. Αλλά ήταν ελλιπής η υποδομή των δήμων. Πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά. Το 40% του νερού που αποστέλλεται χρησιμοποιείται ως πόσιμο. Το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις πεδιάδες της Μεσαριάς και της Μόρφου».

Άλλα λέγει ο Τούρκος αξιωματούχος και διαφορετικά το δημοσίευμα. Το σίγουρο είναι πως έχουν προβλήματα με τη μεταφορά του νερού. Στο έγγραφο του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται, επίσης, αναφορά στους σχεδιασμούς για μεταφορά ηλεκτρισμού. Υπενθυμίζεται πως το έργο αυτό εξαγγέλθηκε, πλην όμως δεν δόθηκε, τουλάχιστον δημόσια, συνέχεια από τότε.

Είναι σαφές πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό πλήρους τουρκοποίησης των Κατεχομένων με συγκεκριμένες ενέργειες που δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Από τη μια είναι η συστηματική μεταφορά εποίκων, που άρχισε από τη δεκαετία του 1970. Παράλληλα, εξελίσσονται οι κινήσεις αφενός για την ισλαμοποίηση των Κατεχομένων, αφετέρου για τη βαθμηδόν ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.

Είναι προφανές πως τα παραπάνω προδήλως επηρεάζουν το Κυπριακό, ενώ στη μεγάλη εικόνα πρέπει να τοποθετηθούν και οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα μαζί εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Αφορούν από τη μια την επέκταση της κατοχής στη θάλασσα και από την άλλη τη δημιουργία νέων δεδομένων επί του εδάφους. Είναι σαφές πως το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας-ψευδοκράτους για την τριετία 2019-2021 θα είναι αρκούντως αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της Άγκυρας στα Κατεχόμενα τόσο στα θέματα δομής όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα, που συνδέονται με την εκπλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών.

Ο εποικισμός των Κατεχομένων

Στην τελευταία συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με αντιπροσωπεία της ψευδοκυβέρνησης, υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα του πληθυσμού. Ο Ερντογάν επέμεινε στο θέμα αύξησης του πληθυσμού των Κατεχομένων, θέτοντας ως στόχο το τουρκικό στοιχείο να καταστεί πλειοψηφία έναντι των Ελληνοκυπρίων στο σύνολο της Κύπρου. Αυτό γίνεται με τη μαζική μεταφορά εποίκων και την «πολιτογράφησή» τους στο ψευδοκράτος.

Στη συζήτηση τέθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς το θέμα των Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού και η προσπάθεια επαναπατρισμού τους. Ο Ερντογάν δεν παρουσιάσθηκε αρνητικός. Τους υπέδειξε, ωστόσο, να βιαστούν. Γι' αυτό και όπως προκύπτει και από δηλώσεις Οζερσάι, διαμορφώνονται κίνητρα επαναπατρισμού.Η δημογραφική αλλοίωση του νησιού αποτέλεσε στρατηγικό στόχο της Άγκυρας από τη δεκαετία του 1970, όταν μετά την εισβολή στήθηκαν στην Τουρκία γραφεία για τη μεταφορά εποίκων στα Κατεχόμενα.

Οι μεθοδεύσεις αυτές προωθήθηκα συστηματικά, αρχικά αθόρυβα και στη συνέχεια με πρακτικές επιβολής τετελεσμένων. Πρώτα για να μπορέσουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνταν (να δουλέψουν εργοστάσια, χωράφια και να γεμίσουν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων). Λίγο αργότερα, η μεταφορά συνιστούσε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό ανατροπής των δημογραφικών δεδομένων στο νησί και μια ακόμη μέθοδος ελέγχου.

Αυτή η πολιτική, η οποία εφαρμόζεται από το 1974 και έγινε ακόμα πιο αισθητή από το 2000 και μετά, αποτελεί μέρος της πολιτικής εποικισμού του βόρειου τμήματος της Κύπρου με στόχο την ενσωμάτωσή του στην Τουρκία. Από το 1975 μέχρι το 1979 μεταφέρθηκαν 35.000 έποικοι στα Κατεχόμενα. Το δεύτερο κύμα ήταν τη δεκαετία του 1980, με άλλους 35.000, ενώ μεγάλος αριθμός εποίκων μεταφέρθηκε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Υποτίθεται ότι στα πλαίσια των συνομιλιών έχει συμφωνηθεί πως πολίτες της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου θα είναι 1.023.000. Την ιθαγένεια θα έχουν 803.000 Ελληνοκύπριοι και 220.000 Τουρκοκύπριοι. Το εάν ισχύει αυτό σήμερα είναι ένα ζήτημα που θα φανεί όταν και όποτε επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.