ΑΝΑΛΥΣΗ

Άρχισαν οι πρόβες αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Άρχισαν οι πρόβες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, Κώστας Βενιζέλος

Η κατοχική Τουρκία εργάζεται συστηματικά για το στόχο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ο βρισκόμενος στην Άγκυρα, αντιπρόεδρος της Γκάμπια, Badara Joof, μετέβη στα κατεχόμενα, φθάνοντας αεροπορικώς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Είναι ένα ακόμη στημένο παιχνίδι της Άγκυρας, η οποία χρησιμοποιεί κράτη, στα οποία ασκεί επιρροή, για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της στην Κύπρο.

Στα πλαίσια αυτά και η επίσκεψη του Badara Joof. Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Ο ξένος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και φωτογραφήθηκε μαζί του με φόντο τις σημαίες της Γκάμπια και του κατοχικού καθεστώτος. Ο Joof στις δηλώσεις του ανέφερε ότι επιθυμούν να αναπτύξουν συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» στην εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και άλλους τομείς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την πολιτική τους δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Joof προσκάλεσε τον Τατάρ να επισκεφτεί την Γκάμπια και να τύχει υποδοχής «με το κανονικό πρωτόκολλο». Είπε ακόμη ότι θέλουν να υπογράψουν μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, όμως πρώτα προτίθενται να την ετοιμάσουν, να την στείλουν στους «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» και να πάρουν απάντηση γι’ αυτήν. Ανέφερε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, θα μπορούσε να έρθει μια τεχνική αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα για προεργασία με «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο κατoχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των δυο «χωρών» ενώ για το θέμα αυτό η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak κάτω από τον τίτλο «Η Γκάμπια στον δρόμο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ: Αναρτήσαμε την σημαία μας, είμαστε πολύ ευτυχισμένοι». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αποδίδει καρπούς η διπλωματία της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Τι κάνει η Λευκωσία; Η κυπριακή κυβέρνηση δεν λειτούργησε αποτρεπτικά όταν δρομολογείτο από τουρκικής πλευράς η απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δεχθεί το ψευδοκράτος ως οντότητα, με το καθεστώς παρατηρητή. Κινήθηκε την υστάτη παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις τουρκικές προθέσεις. Μετά, λοιπόν, το… μπαϊράμι, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συζήτησε χθες το θέμα με τους ομολόγους του από το Καζακστάν, Mukhtar Tleuberdi, και το Ουζμπεκιστάν, Vladimir Norov, στο περιθώριο της παρουσίας του στην Πολωνία για την Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι διαβεβαιώσεις, που πήρε εκ των υστέρων ενδεχομένως να μην έχουν και τόση σημασία. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για τροποποίηση του καταστατικού του για αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως παρατηρητή, πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι