Άρχισαν να πέφτουν φάπες στον Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη
25/06/2024Ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την υπόθεση του φυλακισμένου ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη – μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας – υπό άλλο πρίσμα πλέον, οι φορείς εξουσίας στην Αλβανία δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το πόσο άλλαξαν τα δεδομένα μετά απ’ τις Ευρωεκλογές.
Τα Τίρανα δείχνουν ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν – με την υπόθεση της αυθαίρετης δίωξης του Μπελέρη – να συντηρήσουν όλες τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί: Την ένταση στις σχέσεις με την Αθήνα και κυρίως την συνέχιση πολιτικών καταπίεσης της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Στη δήλωσή της αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Εφετείου, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση δεν αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών για τα τεκταινόμενα. Δεν αποτέλεσε έκπληξη η σημερινή απόφαση του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος εις βάρος του Μπελέρη, η οποία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου. Όμως, μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή, η υπόθεση έχει και άλλες παραμέτρους που δεν αφορούν μόνο το “τιμάριο” του καθεστώτος των Τιράνων.
Οι δικαστίνες που συνέθεταν το Σώμα δεν μπόρεσαν να απαλλαχτούν από την αποδεδειγμένα ασφυκτική πίεση των μηχανισμών του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που αποτελούν εμπεδωμένη πλέον πρακτική στην Αλβανία. Ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin, σε σημερινή ανάλυσή του στην “Washington Examiner”, αναφέρεται στην διολίσθηση του κράτους της Αλβανίας σε συνθήκες ανελευθερίας, επισημαίνοντας και την σχετική πρόσφατη έκθεση-ράπισμα της Freedom House. Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει πέσει κάτω και απ’ αυτό των κατοχικών αρχών του ψευδοκράτους!
Αποκαλυπτικό άρθρο του Michael Rubin
Η φράση-κλειδί στον ισχυρισμό του Rubin ότι το δικαστικό σύστημα έχει επέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο του Ράμα έχει ως εξής: «… Το δικαστήριο ξεκίνησε ως νόμιμος ένδικος θεσμός, προκειμένου να διώξει ποινικά την διαφθορά. Όμως η χρηματοδότηση των ΗΠΑ συνεχίζεται, ακόμα και όταν ο Ράμα το διέφθειρε και στρατολόγησε…».
Στο άρθρο του ο Rubin αναφέρεται ειδικά στην περίπτωση Μπελέρη, ως ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει επέλθει το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία: «… Ο Ράμα φυλάκισε τον Φρέντη Μπελέρη, Αλβανό πολίτη-ελληνικής εθνικότητας, ώστε να ανατρέψει την καμπάνια του να γίνει δήμαρχος Χιμάρας, πόλη στην αλβανική Ριβιέρα. Η κατηγορία; Εξαγορά τεσσάρων ψήφων! Πραγματικός στόχος του Ράμα φαίνεται να είναι το knockdown κάθε πολιτικού που αντιστέκεται στους σχεδιασμούς του, για αξιοποίηση ακινήτων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων…».
Εκτενές άρθρο, με αφορμή και την απόφαση απ’ το Εφετείο, έχει σήμερα και το “Politico”. Χαρακτηριστικά αναφέρει «…Παρόλο που στην Αλβανία δόθηκε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση της χώρας… θα πρέπει να συγκρατείται από την εφαρμογή πολιτικών που δεν συνάδουν με τα ισχύοντα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας έκφρασης, ζητήματα των εθνικών μειονοτήτων, περιουσιακά δικαιώματα, καθώς και της απονομής Δικαιοσύνης…».
Κλείνοντας την δική τoυ ανάλυση, το “Politico” αναφέρεται εκτενώς στις επιπλοκές σε ό,τι αφορά στην άσκηση των δικαιωμάτων και καθηκόντων του ευρωβουλευτή πλέον Μπελέρη, κάνοντας και παραλληλισμό με την Ιταλίδα ευρωβουλευτή Ιλαρία Σάλις, η οποία απαλλάχτηκε του κατ’ οίκον περιορισμού μετά την εκλογή της, καθώς η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ. Πρόκειται για μία Ιταλίδα δασκάλα που συνελήφθη σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Ουγγαρία.
Η μονομέρεια των αλβανικών αρχών
Η σημερινή απόφαση του Εφετείου άφησε σε ισχύ τις πρωτόδικες αποφάσεις – διετή κάθειρξη στον Μπελέρη και 16 μήνες κάθειρξη με τριετή αναστολή, λόγω ειδικού προβλήματος υγείας, για το στέλεχος της Ομόνοιας στη Χιμάρα Παντελή Κοκαβέση – και έχει τελεσίδικη ισχύ. Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ο Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος, κάτι παράδοξο για τη διεθνή νομολογία και τις πρακτικές απονομής δικαίου.
Είναι πασιφανής η ασυμμετρία στο υποτιθέμενο ποινικό αδίκημα, δηλαδή παρατεταμένη κράτηση και φυλάκιση για επιχειρούμενη εξαγορά οκτώ ψήφων, έναντι 355 ευρώ! Η στάση της αλβανικής Δικαιοσύνης είναι απολύτως απαράδεκτη, όχι μόνο για κάθε νομικό, αλλά και την ίδια την κοινή λογική. Για αυτό ακριβώς και μεταβάλλεται η στάση των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία αρχίζουν να βλέπουν πλέον με δυσπιστία την περίεργη ανοχή των δυτικών κυβερνήσεων και οργανισμών έναντι του αυταρχικού καθεστώτος των Τιράνων.
Η “Washington Examiner” στην οποία προαναφερθήκαμε, συγκρίνει ξεκάθαρα τον Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν – ο οποίος ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι στην χώρα του και μέσω ελεγχόμενων δικαστικών αποφάσεων. Για να γίνουν πιο αντιληπτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στην περίπτωση του δημάρχου Χιμάρας – η μονομέρεια των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την ικανοποίηση των βουλών της κυβέρνησης – αξίζει να αναφερθούν ακόμη δύο απολύτως, ανάλογες περιπτώσεις: Η μία της δημάρχου του Ρόσκοβετς Μαϊλίντα Μπούφη και η άλλη του δημάρχου Ρογκοζίνας, Εντισόν Μεμόλα.
Και οι δύο αξιωματούχοι είναι εκλεγμένοι με τους συνδυασμούς του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εις βάρος τους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις εκλογικής διαφθοράς και εξαγοράς ψήφων, πολύ πιο εκτεταμένων απ’ την σκευωρία σε βάρος του δημάρχου Χιμάρας. Όμως, ενώ ο Μπελέρης είναι επί 17 μήνες στα κάτεργα του καθεστώτος, εκείνοι ανενόχλητοι ασκούν τα καθήκοντα του πρώτου δημότη στις περιοχές τους!