Ας εκμεταλλευθούμε τη δυναμική της συνόδου στην Ιερουσαλήμ

Ας εκμεταλλευθούμε τη δυναμική της συνόδου στην Ιερουσαλήμ, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά από τις τριγωνικές συνόδους, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει συνέχεια και πρωτίστως να γίνουν και πρακτικά βήματα υλοποίησης των διακηρύξεων. Η τριμερής σύνοδος Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ με παρουσία των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη στο Ισραήλ, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια κίνηση προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας και της αναβάθμισης των συνεργασιών.

Είναι σαφές πως όλα καθορίζονται από τη σύμπτωση συμφερόντων και σε αυτή τη φάση είναι πρόδηλο πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά που έχουν βρεθεί σε ένα κοινό τόπο. Τριμερείς σύνοδοι κορυφής έχουν γίνει και στο παρελθόν και με διαφορετικές συνθέσεις. Αυτό που διαφοροποιεί αυτή της περασμένης Τετάρτης, στο Ισραήλ, είναι η παρουσία και συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Τα δεδομένα συνεπώς διαφοροποιούνται:

  • Πρώτον, είναι σαφές πως εδραιώνεται μια συνεργασία, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πάντα είχαν ρόλο και συμφέροντα στην περιοχή μας. Αυτή τη φορά υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα και οι συγκυρίες τοποθετούν στη μεγάλη εικόνα την Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Δεύτερον, η Τουρκία δεν είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Και δεν θα είναι καθώς, για παράδειγμα, ο αγωγός EastMed δεν την αφορά. Είναι δε σαφές πως ακόμη και οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας να ομαλοποιηθούν, πού είναι πολύ πιθανόν, αυτή η συνεργασία που οικοδομείται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επηρεασθεί. Εάν κάποιοι στη συνέχεια επιχειρήσουν να εντάξουν και την Τουρκία σε αυτή την μεγάλη εικόνα, θα αποτελέσει βήμα προς το κενό. Θα ανατραπούν σχεδιασμοί και πολιτικές, καθώς ως γνωστόν το καθεστώς Ερντογάν θέλει να παίζει μόνο με τους δικούς του όρους. Αυτό προφανώς και το γνωρίζουν οι μεγάλοι παίκτες.
  • Τρίτον, Ελλάδα και Κύπρος είναι μέρος του παζλ. Πόσο σημαντικά κομμάτια είναι σε αυτό, εξαρτάται και από τις ίδιες. Το μείζον είναι να αξιοποιήσουν τα δικά τους στρατηγικά πλεονεκτήματα, να τα αναδείξουν και να καθορίσουν το δικό τους ρόλο. Ούτε συμπληρωματικές δυνάμεις είναι, ούτε ουρά στις εξελίξεις μπορούν να γίνουν.
  • Τέταρτον, σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεται και η ΕΕ, αναφορικά κυρίως με το θέμα του αγωγού EastMed. Ρόλο αναζητεί και η Γαλλία, που θα συμμετέχει στην άλλη τριμερή, εκείνη με την Αίγυπτο.

Η σύνοδος της περασμένης Τετάρτης ήταν σημαντική και διανοίγει προοπτικές. Αυτό που προέχει δεν είναι η επικοινωνιακή αξιοποίηση του γεγονότος, αλλά πρακτικά πώς θα βαδίσουμε εφεξής. Και σε αυτή την μεγάλη εικόνα ποια θέση θα έχουν Ελλάδα και Κύπρος. Αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι