Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα – Απειλές Ερντογάν κατά πάντων
17/06/2019Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, η οποία φέρεται να προχώρησε σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και αφού συγκάλεσε, εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, έχοντας απασφαλίσει πλήρως, απειλεί τους πάντες με φρεγάτες και αεροσκάφη.
Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ξεκίνησε στις 17:30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ότι όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως είναι απόλυτα ασφαλείς. Τόνισε επίσης ότι «η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έστειλε παραλλήλως στην Άγκυρα το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες.
Θα υπάρξουν συνέπειες
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι το ΚΥΣΕΑ εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις και σημείωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, η συνομιλία Τσίπρα – Αναστασιάδη ήταν «μακρά» και αφορούσε τις τρέχουσες εξελίξεις. Στην διάρκειά της αποφασίστηκε «στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου».
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Συμφωνήσαμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο η ΕΕ να υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αθήνα και Λευκωσία προσβλέπουν άλλωστε σε μια έμπρακτη στήριξη των Βρυξελλών μετά την πλήρη στήριξη που έδωσε πριν λίγα εικοσιτετράωρα από την Μάλτα η ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
Άφρισε ο Ερντογάν
Η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ ήταν αποτέλεσμα των πληροφοριών για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει ήδη γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές» δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, τόνισε σε ιδιαίτερα προκλητική γλώσσα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία σύλληψη και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο για να πράξουν το καθήκον τους.
Μιλώντας σε τελετή βράβευσης Τούρκων εξαγωγέων, ο Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά». Και αμέσως μετά εξήγησε πως το βλέπει ο ίδιος.
Αφού ανέφερε ότι πλέον η Τουρκία έχει δικά της ερευνητικά σκάφη, είπε στην συνέχεια ότι «αν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας». Πρόκειται σαφέστατα για μια ευθεία απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που η Άγκυρα, κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου, προχωρεί σε παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ χώρας μέλους της ΕΕ.