ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν – Το μήνυμά του για Σκόπια-Ουκρανικό

Τί ζήτησε ο Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Ερντογάν – Το μήνυμα της Αθήνας για Σκόπια-Ουκρανικό

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν σύντομη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Οι δύο πλευρές μεταδίδουν έμπρακτα τη διάθεση διατήρησης του ήρεμου κλίματος και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.  Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

Αυτή ήταν η πέμπτη συνάντηση ανάμεσα στους δυο ηγέτες τους τελευταίους 12 μήνες ενώ σε αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται περισσότερο μια ανασκόπηση της πορείας της προσέγγισης. Μάλιστα οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση τους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρία των Συμμάχων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα. Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μιτσκόσκι παραβίασε για ακόμη μια φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε και για «μακεδονική κυβέρνηση» αλλά και για «μακεδονικό στρατό». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονία αγνόησε επιδεικτικά τόσο τις ελληνικές όσο και τις συμμαχικές προειδοποιήσεις και επανέλαβε τις προκλήσεις καθώς παραβίασε και πάλι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κουμουνδούρου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της και σε αυτή την ζημία στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες.

Υπενθυμίζουμε, ότι για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε επιμελώς να θωρακίσει τη Συμφωνία, πιέζοντας τη γείτονα για πιστή εφαρμογή της, ενώ δεν φρόντισε να αναπτύξει τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κυρώνοντας τα μνημόνια και υπογράφοντας καινούργια, με τις επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα να είναι πλέον εμφανείς.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να συμφιλιωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο και την πραγματικότητα και να κατανοήσει ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες προβαίνει, παραβιάζουν εξόφθαλμα το διεθνές δίκαιο και επιφέρουν προβλεπόμενες επιπτώσεις οι οποίες αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να κινητοποιηθεί επιτέλους και να ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία.

F-16 στην Ουκρανία

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν κατά την Σύνοδο Κορυφής που περιλαμβάνει την δέσμευση της Ατλαντικής Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στην μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters. Το κοινό ανακοινωθέν προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία προς την Ουκρανία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Τα σχέδια για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται μιας «πολεμικής συμμορίας» που πολεμά τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δήλωση Μητσοτάκη

«Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» υπογράμμισε προηγουμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τις αμερικανικές εκλογές, υπενθύμισε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του έχει συνεργαστεί και και με τους δύο Αμερικανούς προέδρους.

Όσον αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. «Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία. Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» τόνισε συγκεκριμένα.

«Είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στις 16:00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση θα είναι σύντομης διάρκειας και επί τάπητος δεν θα τεθούν «βαριά» θέματα, αλλά στόχος είναι να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και συνέντευξη στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στον Λευκό Οίκο.

Τί είπε ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι αναμένει οι ΗΠΑ να παραμείνουν ένας «πιστός» σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. «Περιμένω ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό πακέτο για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα χρησιμεύσει ως γέφυρα για την ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, σημείωσε, ενώ το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Συμμαχίας, βλέπει ένα μοτίβο αυξημένων ρωσικών εχθρικών πράξεων που κυμαίνονται από την παραπληροφόρηση έως την δολιοφθορά

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι