ΓΝΩΜΗ

Μπορεί το Αιγαίο να γίνει αρχιπέλαγος ειρήνης

Μπορεί το Αιγαίο να γίνει αρχιπέλαγος ειρήνης, Γιώργος Ουρανός

Για όλα τα χρόνια από την εθνική μας ανεξαρτησία και μετά, το Αιγαίο δεν έπαψε να είναι χώρος εχθροπραξιών, απειλών και παραβιάσεων τόσο στον εναέριο όσο και στον θαλάσσιο χώρο, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού.

Ιστορικοί και πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι οι πιέσεις της Τουρκίας αυξάνονταν όταν υπήρχε πολιτική αστάθεια εκεί και μάλιστα σε περιόδους που η Τουρκία είχε δικτατορικό καθεστώς. Όμως, το Αιγαίο αποτελεί μια ευλογία τόσο και για τις δύο όμορες χώρες μας. Αποτελεί την πύλη ή τους διαδρόμους θαλάσσιας επικοινωνίας για δεκάδες χώρες με την Ευρώπη την Αφρική ή και τη Μέση Ανατολή. Έχει ιδιοκτήτη το Αρχιπέλαγος; Οι Έλληνες το θεωρούν πέραν αμφιβολίας ελληνικό! Αυτό προκύπτει σαφέστατα τόσο από την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού όσο και από τις διεθνείς συνθήκες.

Διερωτόμαστε τι θα απαντούσαν οι καλόπιστοι ξένοι παρατηρητές όταν θα τους ετίθεντο τα παρακάτω ερωτήματα:
Α. Από το 2.000 π.Χ. όπου ανέπτυξαν οι Μινωϊτες τον πολιτισμό τους, ως και σήμερα, υπήρξε περίοδος που να εξέλειπε το ελληνικό στοιχείο και από τις δυο πλευρές του Αρχιπελάγους;

Β. Για χιλιετίες ολόκληρες η ελληνική γλώσσα αποτελούσε τη μοναδική ομιλούμενη εκατέρωθεν του Αρχιπελάγους, ακόμη και τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια, έως και το 1922. Αυτό άλλαξε και μόνον όταν από την Μικρά Ασία απομακρύνθηκαν οι Έλληνες κάτοικοι, οπότε εκεί πλέον η ελληνική γλώσσα εξέλειπε εκβιαστικά, ως μη φιλική.

Γ. Αναλογιζόμαστε άραγε για το, πόσοι ποταμοί ελληνικού αίματος χύθηκαν για το Αρχιπέλαγός και τα νησιά του; Μόνο στη Χίο, από πηγές ιστορικών ερευνητών, σφαγιάστηκαν 45.000 ψυχές στις 30 Μαρτίου 1822, και δύο χρόνια αργότερα στα Ψαρά στις 21-22 Ιουνίου 1824 σφαγιάστηκαν 20.000 ψυχές!

Δ. Αναφέρονται ποτέ στη διεθνή ιστορία μέχρι τότε τέτοια παραδείγματα;

Ε. Αναλογιζόμαστε επίσης για τις εκατοντάδες έργων πολιτισμού, όπως οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί, τα αρχαία θέατρα όπου παίζονταν θεατρικά έργα Ελλήνων τραγωδών και κωμικών συγγραφέων ή και οι χώροι της αγοράς στις αρχαίες αυτές πόλεις. Όλες αυτά τα εκατοντάδες μνημειώδη έργα υπάρχουν στα νησιά του Αρχιπελάγους μα πολύ περισσότερα υπάρχουν, λόγω των μεγαλύτερων πληθυσμών, στις πόλεις της Μικράς Ασίας.

ΣΤ. Αλήθεια με ποια σωφροσύνη ο οποιοσδήποτε πολίτης του κόσμου μπορεί να αμφισβητήσει την εκδοχή των Ελλήνων;

Το πλήρωμα του χρόνου

Ωστόσο  λαμβάνοντας υπόψιν τον συνεχιζόμενο τουρκικό επεκτατισμό, ο οποίος εκδηλώνεται με θεωρίες περί αναθεωρητισμού των ισχυουσών συνθηκών, εκτιμούμε ότι πρέπει να αναληφθεί διπλωματική πρωτοβουλία. Αναλαμβάνοντας τέτοια πρωτοβουλία η ελληνική κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς εκβιασμού ή απειλής, αλλά υπό την θεώρηση ότι εφόσον εγείρονται αυτά τα ζητήματα από την Τουρκία, ακόμα κι αν είναι αβάσιμα, πρέπει να συνδιαλλαγούμε μαζί της.

Ευρισκόμενοι στον 21ο αιώνα, όπου οι κοινωνίες και οι διεθνείς πολιτικές συγκυρίες συνεχώς μεταβάλλονται, όσο λιγότερες εκκρεμότητες υπάρχουν για ένα έθνος, τόσο σε πλεονεκτικότερη θέση θα βρεθούν οι πολίτες του. Θεωρούμε πως για να υπάρξουν συνθήκες ειλικρινούς διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων, απαραίτητη συνθήκη είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας και ώριμο δημοκρατικό καθεστώς στις δύο χώρες. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αμφότερες οι χώρες βρίσκονται σε συνθήκες ικανοποιητικής πολιτικής σταθερότητας.

Εκτιμούμε ότι είναι πολύ ισχυρή και η παρότρυνση του διεθνούς παράγοντα για την προσέγγιση των δύο χωρών. Αυτή εκφράζεται ακόμη και πιεστικά προς την Τουρκία, η οποία παρουσιάζει μια σχετική αστάθεια θέσεων και ενίοτε καθίσταται χαοτική στις διεκδικήσεις της. Η πολύχρονη θητεία του Ερντογάν, παρ’ όλες τις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες κατά καιρούς επιδίδεται, πιθανόν για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους, αφ’ ενός του έχει δημιουργήσει αίσθηση υψηλής πολιτικής ασφάλειας, αφ΄ ετέρου τον έχει κάνει σοφότερο στο πως θα διαχειριστεί τις επιθυμίες και επιδιώξεις του λαού του. Η ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις, πρέπει να διαχειριστεί επιδέξια το θέμα, με γνώμονα πάντα το εθνικό μας συμφέρον. Ίσως λοιπόν και να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου το Αρχιπέλαγος, από χώρος διαφορών, να αναγορευτεί σε θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας, “Αρχιπέλαγος της ελπίδας” για τους λαούς και των δύο χωρών.

Πόσο "τα νερά μας είναι απόρθητα";, Κρινιώ Καλογερίδου

Δυνητικά οφέλη

Και λέγοντας “Αρχιπέλαγος της ελπίδας” εννοούμε τις δυνατότητες που θα υπάρξουν στις δύο χώρες όταν και εφόσον εγκαινιαστούν συνθήκες καλής γειτονίας:

Α. Τεράστια μείωση των αμυντικών δαπανών και στις δύο χώρες.

Β. Πολύ μεγάλη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε πολιτιστικό επίπεδο με αναφορές στους αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας που συνδέονται με την ελληνική ιστορία.

Γ. Πολύ μεγάλη ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, αφού η Τουρκία διαθέτει μια αγορά της τάξης των 80 εκατομμυρίων.

Δ. Ενδυνάμωση της τουριστικής επισκεψιμότητας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ε. Δυνατότητα ανταλλαγής πανεπιστημιακών γνώσεων τόσο στις θεωρητικές όσο και στις τεχνολογικές επιστήμες, όπου σαφώς και στα δύο πεδία η χώρα μας υπερτερεί κατά πολύ.

ΣΤ. Μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες προοπτικές σε επίπεδο παροχών ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από την Ελλάδα προς τη γείτονα. Για μεν τη χώρα μας οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας θα αποκτούσαν μία τεράστια αγορά, η δε Τουρκία θα αποκτούσε τη δυνατότητα εγγύτατης και ασφαλέστερης εξυπηρέτησης των πολιτών της σε υπηρεσίες υγείας ευρωπαϊκού επιπέδου. Σήμερα οι Τούρκοι, οι οποίοι οικονομικά δύνανται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανώτερου επιπέδου, είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα και με μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Επίσης είναι γνωστό ότι σήμερα, κυρίως αναγνωρισμένοι γιατροί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχουν περιοδικά υπηρεσίες υγείας σε διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Επίμετρον: Κλείνοντας την αναφορά μας στο Αρχιπέλαγος και τις προοπτικές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, αξίζει να αναφερθούμε σε έναν ιστορικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. Θεωρούμε πως αν πρυτανεύσει ο ορθολογισμός και υπάρξει ειλικρινής διάθεση για τη διευθέτηση των θεμάτων, θα μπορούσαμε να οραματιστούμε την αναβίωση των συνθηκών ειρήνευσης όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ τον Οκτώβριο του 1930 υπέγραψαν το Σύμφωνο της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Και τι δηλαδή προτείνει ο συγγραφέας; Κι εγώ θέλω ειρήνη κι αγάπη στον κόσμο…

Και η Φινλανδία “ισότιμα” συνεργαζόταν με την Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο και “οι Γερμανοί είναι φίλοι μας …” κατά την γνωστή ατάκα του Δ. Σταρένιου στην αντίστοιχη ελληνική ταινία στην σκηνή της ομαδικής εκτέλεσης στην Κρήτη από τους Ναζί. Και την ιστορική εξέλιξη στην φιλία μετά το σύμφωνο… Διαβάστε περισσότερα »

Σοβαρά πιστεύει ο συγγραφέας οτι είναι ποτέ δυνατόν να τιμήσει η Τουρκιά την οποιαδήποτε υπογραφή της; Δεν θα σταματήσει η Τουρκία την επεκτατική της πολιτική παρα μόνον όταν η Ελλάδα δεχτεί να γίνει δορυφόρος της, βλέπε ραγιάς της, με τεράστια συρρύκνωση της επικράτειάς της.

Ως απαύγασμα, το Αιγαίο Πέλαγος είναι αμφισβητούμενο, η Τουρκία έχει “δικαιώματα” τα οποία το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο σέβεται απόλυτα και για το λόγο αυτό όχι μόνο δεν ασκούνται τα κυριαρχικά διακαιώματα στα 12 nm από τις ¨γραμμές βάσεως” των ακτών, αλλά θα ήταν μια ένδειξη καλής διάθεσης για ειρήνη και… Διαβάστε περισσότερα »

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx