ΣΧΟΛΙΟ

Μπρα ντε φερ Τουρκίας-Κύπρου στον Καύκασο με φόντο το ψευδοκράτος

Μπρα ντε φερ Τουρκίας-Κύπρου στην Κεντρική Ασία με φόντο το ψευδοκράτος, Κώστας Βενιζέλος

Οι τουρκικές κινήσεις για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας διαμορφώνουν και εν πολλοίς επιβάλλουν ένα συνεχή “πόλεμο χαρακωμάτων” μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ασκεί πιέσεις προς φιλικά κράτη για να αναπτύξουν σχέσεις με το ψευκράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία παρεμβαίνει και λειτουργεί αποτρεπτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα δύσκολο περιβάλλον, σε ένα πεδίο στο οποίο η κατοχική Τουρκία φαντάζει κυρίαρχη. Παίζει, βασικά, σε “δικό της γήπεδο”.

Σε αυτή τη φάση είναι προφανές πως η Άγκυρα επενδύει στη συμμετοχή του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, θέλοντας να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλα διεθνή φόρουμ. Σε πρώτη φάση είναι η συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στις συνόδου, έστω και υπό το καθεστώς παρατηρητή.

Ενόψει τούτων των κινήσεων, από πλευράς της Λευκωσίας υπάρχει μια έντονη κινητικότητα με αποτρεπτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Καζακστάν, από 24-26 Μαρτίου. Σημειώνεται πως το Καζακστάν δεν προσκάλεσε τον Τατάρ στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που έγινε στην Αστάνα τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν.

Είναι σαφές πως η Λευκωσία αξιοποιεί στο έπακρο το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όποτε της ζητηθεί παρεμβαίνει προειδοποιώντας όποια κράτη της περιοχής έχουν πρόθεση να αναβαθμίσουν σχέσεις με το ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα γίνονται επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Ψευδοκράτος και Αζερμπαϊτζάν

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι Τούρκοι παίζουν “εντός έδρας” όταν πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας αυτής, İlham Aliyev, έχει ανακοινώσει ότι προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για την άτυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που θα φιλοξενήσει η χώρα του τον Ιούλιο. Είναι σαφές πως αυτή η πρόσκληση, που ανακοινώθηκε από τον Αζέρο πρόεδρο ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα και δίπλα από τον Ερντογάν, θα θεωρηθεί μεγάλο “δώρο” προς την κατοχική πλευρά. Κι αυτό επειδή η άτυπη Σύνοδος θα γίνει τον μήνα κατά τον οποίον συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι προ ημερών στο Μπακού βρισκόταν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της αποσχιστικής οντότητας, Ουνάλ Ουστέλ, ως πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, προσκεκλημένος του κυβερνώντος κόμματος του Αζερμπαϊτζάν, “Νέο Αζερμπαϊτζάν”. Αντιπροσωπεία του κόμματος αυτού θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα με στόχο να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης αναβάθμισης των σχέσεων των δυο πλευρών.

Την ίδια ώρα, κινήσεις από τουρκικής πλευράς γίνονται πέραν από την περιοχή του Καυκάσου και στην Αφρική. Κυρίως προς εκείνες τις χώρες, που η Άγκυρα επενδύει οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι