Casus belli από τον Τσαβούσογλου στον δρόμο προς τις διερευνητικές

Casus belli από τον Τσαβούσογλου στον δρόμο προς τις διερευνητικές

Νέες πολεμικές κραυγές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τσαβούσογλου μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών και λίγες ώρες, αφότου έπαιξε το “καλό παιδί” και τον “Ευρωπαίο” στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε “αυστηρές συστάσεις” στην Αθήνα, εμμένοντας στις ανυπόστατες αξιώσεις της Άγκυρας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το casus belli ισχύει.

Μιλώντας για το θέμα του Αιγαίου και κυρίως για το ζήτημα των χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου, μετά τις συναντήσεις του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» για το casus belli και πρόσθεσε ότι από τότε, το 1995, κανένα από τα τουρκικά κόμματα, που ανέβηκαν στην εξουσία, δεν έκανε βήμα πίσω.

«Όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, γιατί αυτό είναι ένα εθνικό θέμα» είπε, αφού προηγουμένως χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και νότια και ανατολικά της Κρήτης και σε άλλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. «Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία ισχύ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Τίποτε δεν άλλαξε για τον Τσαβούσογλου

Είπε επίσης ότι μετέφερε σε κάποιους από τους συνομιλητές του στην ΕΕ, πως η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις. Ανέφερε μάλιστα ως τέτοιες την πόντιση καλωδίων και τις διμερείς ασκήσεις, καθώς και τις NAVTEX και τις NOTAM για το κλείσιμο θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτήρισε «προβοκάτσιες». Προχώρησε μάλιστα και σε απειλές, ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και συνέστησε στην Αθήνα να τις αποφεύγει.

Ο Τσαβούσογλου δεν είπε βέβαια κάτι νέο. Απλώς επανέλαβε την γνωστή επιθετική ρητορική της Άγκυρας, την οποία είχε παραμερίσει, όσο βρισκόταν στις Βρυξέλλες και παζάρευε νέα κονδύλια για την στήριξη της Τουρκίας στο πλαίσιο της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Το τραγικό, ωστόσο, είναι ότι οι συνομιλητές του στην ΕΕ, με πρώτον τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, διακρίνουν «μία βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο Μπορέλ, στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, προσθέτοντας πάντως ότι «οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες». Δεν διευκρίνισε βέβαια από ποιόν. Στην συνάντηση αυτή, ο Τσαβούσογλου παρίστανε πάντως τον Ευρωπαίο και χωρίς να κάνει καμία από τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις του επέμεινε μόνο στη θετική ατζέντα, επιδιώκοντας την ανανέωση της Κοινή Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης.

Σε ότι αφορά την ένταση με την Ελλάδα, η οποία οφείλεται στις τουρκικές προκλήσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιορίστηκε να πει, παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ότι θα συζητούσε στις Βρυξέλλες το θέμα της πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μια ιδέα, την οποία προωθεί άλλωστε η ΕΕ, μέσα από το δίδυμο Ζοζέπ Μπορέλ-Σαρλ Μισέλ και με την υποκίνηση και τη στήριξη του Βερολίνου.

Είδε και τον Στόλτενμπεργκ

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε για άλλη μία φορά επιχείρησε, παρά την ξεκάθαρη ελληνική θέση, να περάσει την άποψη της Άγκυρας ότι αυτές αφορούν όλα τα θέματα. Οι Τούρκοι φυσικά και θα επιδιώξουν να ανοίξουν όλα τα θέματα, η Ελλάδα, ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία: τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν». Υπαινίχθηκε δηλαδή ότι τώρα το δέχεται, παρότι η Αθήνα τονίζει σε υψηλότατο επίπεδο ότι το πλαίσιο είναι καθορισμένο. Η ΕΕ πάντως χαιρετίζει και διά στόματος Μπορέλ ενέταξε και τις διερευνητικές επαφές στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ανάλογη είναι και η θέση του ΝΑΤΟ, με τον ΓΓ του οποίου συναντήθηκε ο Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν κάνει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον «στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος λογικό είναι να θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να περάσει τις τουρκικές θέσεις. Το θέμα είναι πως βλέπουν αυτές τις ενέργειες οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν να επαναξιολογήσουν τον Μάρτιο την Τουρκία και να κρίνουν, αν θα επιβάλλουν τελικά τις κυρώσεις που σέρνονται από Σύνοδο σε Σύνοδο για περισσότερους από έξι μήνες. Οι Βρυξέλλες πάντως βλέπουν για την ώρα «μία βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx