ΑΠΟΨΗ

Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζει η κυβέρνηση, Απόστολος Αποστολόπουλος

Η Τουρκία έχει διαπρέψει ως “επιτήδειος ουδέτερος”, όχι τυχαία. Είναι με τη Δύση γιατί αυτοί έφτιαξαν τον Κεμάλ και τη χώρα. Οι Άγγλοι πρωτίστως και ο Λένιν συμπληρωματικά στήριξαν τον Κεμάλ εναντίον της Ελλάδας. Οι Άγγλοι επειδή ήθελαν καλή πρόσβαση προς τη Ρωσία, εναντίον της. Ο Λένιν στήριξε την κεμαλική Τουρκία για να κρατάει κλειστή αυτή την πρόσβαση. Η Τουρκία ήταν κλειδί ισορροπίας. Και εξακολουθεί να έχει αυτό το ρόλο.

Η Τουρκία δεν είναι ο δημιουργός της ισορροπίας των δυο στρατοπέδων, ούτε συμβάλλει σ’ αυτήν με την πολιτική της. Η ύπαρξη και η ισχύς της εξαρτώνται από αυτή την ισορροπία, έτσι όπως διαμορφώθηκε επί Κεμάλ: Συμμαχία με τη Δύση, φιλία τότε με την Σοβιετική Ένωση, τώρα με τη Ρωσία, με ή χωρίς Πούτιν. Στην Ελλάδα καλλιεργείται η λάθος άποψη ότι οι Δυτικοί (ΗΠΑ) προσφέρουν ανταλλάγματα στην Τουρκία επειδή φοβούνται μην τους φύγει και πάει με τους Ρώσους.

Είναι λάθος και το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Πούτιν. Όταν ο Ερντογάν του ζήτησε να ενταχθεί η Τουρκία στο Σύμφωνο της Σαγκάης (BRICS) η απάντηση του Ρώσου προέδρου ήταν σαφής: «θα έρθετε μόνο αν και όταν φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ». Αν δηλαδή λήξει η πολιτική του “επιτήδειου ουδέτερου”. Το ίδιο, αντιστρόφως, ζητούν και οι Αμερικάνοι. Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται μήπως η Τουρκία εγκαταλείψει τη Δύση, δεν ακολουθούν, δηλαδή, αμυντική πολιτική απέναντι στον Ερντογάν. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας, επιδιώκοντας κι αυτές (όπως ο Πούτιν) λήξη της πολιτικής ουδετερότητας της Τουρκίας.

Χωρίς τον ξενοδόχο υπολογίζει η κυβέρνηση

Συμπέρασμα: Όσο Ρωσία και ΗΠΑ ανταγωνίζονται, η Τουρκία θα εμμένει στον γνωστό της ρόλο. Η Τουρκία θα άλλαζε στάση αν και όταν κάποιο από τα δυο στρατόπεδα υπερτερούσε αποφασιστικά. Το πότε και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι άλλη υπόθεση, μαντείας αυτή τη στιγμή. Υποθέτω ότι ο κ. Συρίγος είναι απίθανο να είπε τα γνωστά, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει αρμοδίως. Δεν του πάει για καπετάνιος, ως τώρα.

Το λογικό είναι πως οι δηλώσεις Συρίγου προέκυψαν ως συνέπεια των συναντήσεων Μπούρα-Καλίν και των συγκλίσεων που έχουν προκύψει όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και επί των μεθοδεύσεων. Αν είναι έτσι τότε επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι ιθύνοντες (κι όχι απλώς οι κυβερνώντες) περιφρονούν τον ξενοδόχο. Δηλαδή, το ανώνυμο πλήθος που, ιδίως ενόψει εκλογών, είναι σε εγρήγορση. Εκτός αν προετοιμάζουν –υπεροπτικά εν τη αφροσύνη τους– τα χειρότερα για τους ίδιους και για τη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι