Χορτάσαμε από λόγια - Οι ΗΠΑ να περάσουν στις πράξεις

Ιγνατίου Μιχάλης
1790
Χορτάσαμε από λόγια - Οι ΗΠΑ να περάσουν στις πράξεις, Μιχάλης Ιγνατίου

Ειλικρινά το λέω. Καλύπτω πάνω από τρεις δεκαετίες τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο στην Ουάσιγκτον, και αδυνατώ να αναλύσω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η αμερικανική γραφειοκρατία. Πολλές φορές σήκωσα τα χέρια μου ψηλά από απόγνωση, άλλες προσπάθησα να καταλάβω τη λογική τους και μερικές φορές "πλακώθηκα" μαζί τους, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά τους απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Είναι μία εντελώς άδικη συμπεριφορά.

Έχουν δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι πιστοί σύμμαχοι τους, τις οποίες ρίχνουν συνέχεια. Και έχουν απέναντι την Τουρκία, που συνέχεια τις αρμέγει, και η οποία τα τελευταία 15 και βάλε χρόνια είναι μία εχθρική χώρα. Και την επιβραβεύουν πάντα. Και όμως. Δικαιολογούν όλες τις πράξεις της Τουρκίας και βρίσκουν πάντα μία ψευτοδικαιολογία να επιρρίψουν ευθύνες στην Αθήνα και τη Λευκωσία για την απαράδεκτη στάση της κατοχικής δύναμης.

Το τελευταίο διάστημα άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο που είναι παθολογικά αμερικανόφιλοι, αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Παραμένουν ευγενικοί ελπίζοντας ότι η Αμερική θα δει το φως, αλλά έχουν φτάσει στα όρια τους. Ναι μεν η Αθήνα και η Λευκωσία εισπράττουν κατά καιρούς καλές, θετικές δηλώσεις, αλλά δεν βλέπουν έργα. Και η Αμερική πρέπει να σκεφθεί τη συμπεριφορά της και να αρχίζει να κάνει διορθωτικές κινήσεις με πράξεις.

Οι ΗΠΑ να συνετίσουν την Τουρκία

Δεν λέω, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει εκδώσει εξαιρετικές ανακοινώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως πολύ καλή ήταν η δήλωση για την παράνομη συμφωνία της κατοχικής δύναμης με το καθεστώς της Τρίπολης. Όμως, οι ανακοινώσεις δεν σταματούν την Τουρκία. Αντίθετα, απαντά σε αυτές με περισσότερες προκλητικές ενέργειες. Και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τους τρόπους. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Όποτε αποφάσισαν να συνετίσουν τον Ερντογάν το πέτυχαν. Απαιτείται να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τρόπους για να επέλθει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλη οδός.

Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.