Δεν είναι οικόπεδο που το καταπατούνε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία!
03/05/2025
«Μακάρι», είπε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, «να ανακοινωθεί αλλαγή του ονόματος» της αποσχιστικής οντότητας, παραπέμποντας στη σημερινή παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. «Να μετονομαστεί από Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»( σ.σ. άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς). Τέτοιος… ηγέτης είναι που περιμένει τον Ερντογάν να αποφασίσει να αλλάξει ή να μην αλλάξει το όνομα του “κράτους” του.
Κατά τα άλλα, ο Τατάρ ενοχλήθηκε σφόδρα επειδή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντέδρασε διά δηλώσεών του τόσο για τα όσα γίνονται στα κατεχόμενα με το θέμα της μαντήλας, αλλά και για την επίσκεψη Ερντογάν. Λίγο πολύ ο εξαρτώμενος της Άγκυρας είπε πως δεν είναι δουλειά του Προέδρου το τι γίνεται στα κατεχόμενα. Και πως δεν είναι Πρόεδρος όλης της χώρας. Είναι το γνωστό παραμύθι των δυο κρατών και του αφηγήματος ότι δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία. Ή για την ακρίβεια, το κυπριακό κράτος περιορίζεται στις ελεύθερες περιοχές!
Όπως είναι γνωστό, η κατοχική Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και ισχυρίζεται ότι από το 1963 και εντεύθεν δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και από την τουρκική εισβολή του 1974 και εντεύθεν δεν έχει δικαιώματα στο κατεχόμενο τμήμα. Και πως η κυριαρχία της ασκείται στις ελεύθερες περιοχές. Όλα αυτά αποτελούσαν μέρος ενός σχεδιασμού ακόμη πριν από την ανεξαρτησία.
Ο σχεδιασμός μετά το 1960 συνίστατο στην υπονόμευση του κράτους μέχρι και τον ενταφιασμό του. Η Άγκυρα υιοθέτησε μια τακτική για βήμα με βήμα “αργή θανάτωση” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό επιχειρήθηκε με την υπονόμευση του κράτους (αποχώρηση από τις δομές του κράτους και ανάπτυξη χωριστών “θεσμών”, τη δημιουργία θυλάκων).
Μετά το 1974 το όλο εγχείρημα είχε και εδαφική βάση. Εκεί μεταφέρθηκαν οι Τουρκοκύπριοι καθώς και έποικοι. Το αφήγημα για ομοσπονδία που δεν εμφανίσθηκε μετά την εισβολή αλλά πολύ πριν, αποτέλεσε διά της ΔΔΟ, το βασικό εργαλείο πολιτικής, μετά την κατάληψη εδαφών, καθώς πλέον υπήρχε και εδαφική βάση για υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε το σχέδιο εθνοκάθαρσης που συνδυάσθηκε με εποικισμό.
Τί κατάφερε η Τουρκία
Η Τουρκία ήθελε εξαρχής δυο περιοχές, με ομοιογενή εν πολλοίς πληθυσμό. Παράλληλα με την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, υπήρξε και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και αλλαγή τοπωνυμίων. Αυτά εξυπηρετούν προδήλως τον μακροπρόθεσμο στόχο του εκτουρκισμού.
Η Άγκυρα χαρακτηρίζει “εκλιπούσα” την Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας το κράτος που συγκροτήθηκε μέσα από διεθνείς συμφωνίες, το 1960. Αυτή η προσέγγιση, όχι τυχαία, οδηγεί στην μόνιμη άρνηση της κατοχικής δύναμης να αποδεχθεί, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική θεώρηση είναι πως η συμφωνία θα πρέπει να γίνει από δυο οντότητες, που ήδη… υπάρχουν. Την αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και την αποσχιστική οντότητα. Πρόκειται για νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
Όλα αυτά τα χρόνια η Άγκυρα κατάφερε να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα και να επιβάλλει τετελεσμένα στην Κύπρο. Ο χρόνος προφανώς και την εξυπηρετεί. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τον λεγόμενο διακοινοτικό διάλογο ροκανίζοντας το χρόνο και εδραιώνοντας την κατοχή.
Όλα αυτά τα χρόνια η κατοχική δύναμη δεν κατάφερε να αναγνωρισθεί η αποσχιστική οντότητα ούτε και να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί. Η Κύπρος με όχημα το αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος έχει πετύχει σημαντικά βήματα, με κορυφαίο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε και συνιστά μεγάλη ήττα για την Τουρκία, έχει βάλει την Κύπρο σε όλες τις διεργασίες της περιοχής.