Δεν έμαθαν στην Αθήνα για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα!
06/05/2025
Η παράνομη επίσκεψη του ηγέτη της κατοχής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, το περασμένο Σάββατο, πέρασε… απαρατήρητη στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γιατί δεν αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μπορούμε, ωστόσο, να υποψιαστούμε.
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου, Γεώργιος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για ανεπίσημη επίσκεψη, και στο περιθώριο, οι υπουργοί των Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, δείπνησαν.
Προφανώς και οι πολιτικές δεν καθορίζονται από τέτοια γεγονότα και από τις διαπροσωπικές σχέσεις, που ενίοτε, ωστόσο, επηρεάζουν. Ούτε και η μη αντίδραση οφείλεται σε λόγους αβρότητας λόγω του δείπνου. Οι πολιτικές καθορίζονται από την αποφασιστικότητα σε θέματα αρχών και η ακολουθούμενη τακτική έχει ως βασική επιδίωξη την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο σημασία έχει η υλοποίηση της πολιτικής να μην καθοδηγείται από το φόβο. Το φοβικό σύνδρομο όταν καθοδηγεί ενέργειες και τακτικές είναι καθοριστικό στις αποφάσεις. Μια αντίδραση, διά μιας ανακοίνωσης, είναι το ελάχιστον. Μια φραστική καταδίκη, είναι το ελάχιστον. Ούτε αυτά δεν έγιναν.
Οι “διπλωματικές πηγές”
Τι να ξέρουν άραγε οι ηγέτες της ελληνικής διπλωματίας, που εμείς οι… αδαείς δεν το γνωρίζουμε; Είναι ψηλή πολιτική και διπλωματία αυτή ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί; Είναι δικαίωμα τους να διαρρέουν κειμενάκια “διπλωματικών πηγών”, τα οποία επαναλαμβάνουν διαχρονικές τοποθετήσεις του ελλαδικού κράτους στο Κυπριακό. Η όποια αναφορά στην παράνομη, με βάση ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο… αγνοείται.
Ούτε οι “διπλωματικές πηγές” βρήκαν τρόπο να αναφερθούν στο γεγονός. Δηλαδή στην επίσκεψη. Για να μην… χαλάσει το κλίμα. Η όποια διασύνδεση του κειμένου των “διπλωματικών πηγών”, που έχει πατέρα και αδελφή, με την επίσκεψη Ερντογάν μπορεί να γίνει εάν ειπωθεί- έστω και ψιθυριστά- στον αποδέκτη.
Είναι προφανές πως είναι συνειδητή επιλογή η μη τοποθέτηση. Γιατί και να το… ξέχασαν φρόντισε να τους το υπενθυμίσει πολλές φορές με αναρτήσεις και κείμενα ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου. Επέλεξαν να μην υπάρξει ανακοινωθέν. Επέλεξαν το προσφιλές διπλωματικό παιχνίδι της ανεπίσημης τοποθέτησης, την οποία δεν χρεώνεται κανένας.
Η ελληνική κυβέρνηση άφησε να περάσει η επίσκεψη, χωρίς να αντιδράσει. Μπορούμε να υποψιασθούμε τους λόγους, αλλά είναι λάθος επιλογή. Γιατί όσο συνεχίζεται η πολιτική του κατευνασμού, τόσο θα αποθρασύνεται η κατοχική Τουρκία. Και θα φθάσουν- κάποια στιγμή- να ζητούν την άδεια της Άγκυρας για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως για παράδειγμα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Το μήνυμα Ερντογάν από τα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Τουρκία αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό, Ελλάδα και Κύπρο, ενιαία. Και στη βάση αυτή διαμορφώνει σχεδιασμούς και ασκεί πολιτικές. Προφανώς και δεν θέλει να είναι ενιαία η πολιτική του ελληνισμού έναντι της. Δεν θέλει ενιαίο μέτωπο κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν άφησε περιθώρια για συνεννόηση. Και δεν τα είπε όλα όσα ανέφερε για λόγους τακτικής καθώς δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει τούτο. Ήθελε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω, εκτός κι εάν αναγνωριστεί η αποσχιστική οντότητα.
Αυτή είναι η ανάγνωση για τη φιέστα του περασμένου Σαββάτου στα κατεχόμενα. Οπότε δεν υπήρχε κανένας λόγος για σιωπητήριο. Δεν είχαν λόγο να τηρήσουν “σιωπή ασυρμάτου” για την παράνομη επίσκεψη. Εκτός, επαναλαμβάνουμε, αν εμείς οι… αδαείς και επίμονοι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους υψηλού επιπέδου διπλωματικούς χειρισμούς. Αλλά επειδή παρακολουθούμε από κοντά τους χειρισμούς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Μαξίμου, είναι βέβαιο ότι απέφυγαν ακόμη και μια γενική επίσημη αντίδραση για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα.