ΣΧΟΛΙΟ

Δεν μας τα λέει καλά ο Ζάεφ

Δεν μας τα λέει καλά ο Ζάεφ , Βαγγέλης Σαρακινός

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από τις απανωτές προκλήσεις των Σκοπίων και προσωπικά του Ζάεφ για το θέμα που προέκυψε με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και ήρθε ένα νέο χτύπημα στην Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά από το υπουργείο Τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας. Το εν λόγω υπουργείο συνεχίζει να προωθεί τουριστικά τη χώρα με το γνωστό προκλητικό μότο “Macedonia Timeless” (Αιώνια Μακεδονία), το οποίο είναι αντίθετο με τον πυρήνα της Συμφωνίας και θυμίζει την περίοδο Γκρουέφσκι, στην οποία άλλωστε καθιερώθηκε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πριν δύο χρόνια και τότε η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε δεσμευθεί να τροποποιήσει την επίσημη τουριστική καμπάνια. Σήμερα, ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να σφυρίζει κλέφτικα, αφού, όπως αποκαλύφθηκε, η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της χώρας, λειτουργεί σε δύο εκδοχές: τόσο με την αρχική ονομασία (www.macedonia-timeless.com) όσο και με τη νέα (www.northmacedonia-timeless.com) με την ένδειξη “Μacedonia’s official tourism web site”.

Εννοείται ότι και οι δύο σελίδες παραπέμπουν στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, youtube), όπου και εκεί οι επίσημες ονομασίες τους παραμένουν στο μότο “Macedonia Timeless”. Όλες δε οι φωτογραφίες με τα αξιοθέατα αναφέρουν τη χώρα ως Μακεδονία, ενώ χρησιμοποιούνται hashtag με τους όρους “Macedonia”, “Macedonia Timelles” κ.α. Αυτό το “Macedonia Timelles” αμφισβητεί όμως την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ορίζει σαφώς ότι η αποκαλούμενη ως “Βόρεια Μακεδονία” χώρα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ιστορική ελληνική Μακεδονία.

Το “παίζει” Γκρουέφσκι ο Ζάεφ

Σημειώνεται ότι το μότο αυτό είχε καθιερωθεί το 2009, στο πλαίσιο των πολιτικών του παντοδύναμου τότε Γκρουέφσκι, και της γνωστής κιτς εκστρατείας του να συνδέσει τους κατοίκους των Σκοπίων και την μόλις εξήντα ετών αυθαιρεσία τους να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και μια διαρκή ιστορική συνέχεια δυόμιση χιλιάδων ετών. Σε αυτήν την λογική παραπέμπουν όμως και τα φαντασμαγορικά σποτ που προβλήθηκαν από τους γείτονες σε τοπικά και διεθνή δίκτυα (CNN, EURONEWS, TRAVEL CHANNEL κ.ά.) με τα οποία επιχείρησαν για άλλη μία φορά να εμφανιστούν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, διαφημίζοντας παραλλήλως “μακεδονικά” κρασιά.

Τα Σκόπια ρίχνουν βέβαια στάχτη στα μάτια, προωθώντας παραλλήλως και το νέο μότο “All in North Macedonia” (Όλα στη Βόρεια Μακεδονία). Δεν δίνουν πάντως την αίσθηση ότι έχουν ειλικρινή πρόθεση να τηρήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και να εφαρμόσουν όσα υπέγραψαν, προσαρμόζοντας στο πνεύμα και κυρίως στο γράμμα της Συμφωνίας την επίσημη τουριστική καμπάνια τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ζάεφ ζορίζεται από το βουλγαρικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και άρχισε τα “παιχνιδάκια” με την Αθήνα, παριστάνοντας τον “μάγκα” στους επικριτές του, στέλνοντας όμως και τα σχετικά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Θα ήταν ωστόσο λάθος να ερμηνευτούν αυτές οι κινήσεις των Σκοπίων, απλώς ως αντίδραση στο βουλγαρικό βέτο, η τύχη του οποίου θα κριθεί, έτσι κι αλλιώς, μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, στις 11 Ιουλίου.

Το πιθανότερο είναι ότι τα Σκόπια θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα και θα τα δικαιολογούν εκ των υστέρων με εκείνο το προκλητικό “ξεχάστηκα, γιατί έχω και μια ιστορία ως Μακεδόνας” που μας είπε προχθές ο Ζάεφ για το θέμα σχετικά με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γείτονος. Απέναντι σε αυτήν την τακτική όμως, το πάγωμα μέχρι το φθινόπωρο της κύρωσης από την ελληνική βουλή των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων της Συμφωνίας δεν είναι και τόσο ισχυρή απάντηση. Ειδικά, όταν οι προκλήσεις συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να θέσει τα Σκόπια προ των ευθυνών τους, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και καταγγέλλοντας παραλλήλως κάθε αυθαιρεσία και παρατυπία τους. Είτε πρόκειται για τα σχολικά βιβλία, που είναι ακόμη στην εποχή Γκρουέφσκι, είτε για την τουριστικά καμπάνια ή για τα σώβρακα και τις φανέλλες της ποδοσφαιρικής ομάδας της “Βόρειας Μακεδονίας”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι