ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διάλογο λέει ο Ακάρ, καμία επαφή ο Ερντογάν, ήρεμα νερά βλέπει ο Μητσοτάκης!

Διάλογο θέλει ο Ακάρ-καμία επαφή ο Ερντογάν - Ήρεμα νερά λέει ο Μητσοτάκης,

Πέντε ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία το πρόβλημα της Τουρκίας θα απασχολήσει και πάλι, η Τουρκία επιχειρεί μία τακτική αναδίπλωση διαλλακτικότητας, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που προ ημερών στην άσκηση Efes 2022 εξαπέλυε απειλές κατά των ελληνικών νησιών.

Σήμερα ο Ακάρ, με επίσημη ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας δηλώνει ότι στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε και «τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων».

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις πολλές αναφορές στην Ελλάδα και αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής: «Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, ειδικά ως προς τη διαδικασία. Είπαμε, δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους, ειδικά αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε τη συνάντηση φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη, πιο ανοιχτή απάντηση από αυτό. Η Ελλάδα ας δει πώς θα τα βγάλει πέρα μόνη της».

Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να αποκλιμακώσει την ένταση, όπως πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου αποδοκιμασία και αναφορά σε κυρώσεις, ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία δείχνει πως αμέσως μετά επανέρχεται στην ρητορική και την πρακτική των προκλήσεων.

Μία εβδομάδα μετά την Σύνοδο της ΕΕ είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης Σουηδίας-Φινλαδίας, έχει ήδη προκαλέσει πονοκεφάλους και όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν θα επιμείνει στο veto, καθώς κανένας από τους όρους που είχε βάλει δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε από τις δύο υποψήφιες χώρες ούτε όμως και από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (στο θέμα του εμπάργκο όπλων).

Την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις Βρυξέλλες, του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ Καλίν με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ώστε να αρθεί η εμπλοκή και να μην φθάσει το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής. Και πάλι όμως θα είναι δύσκολο για τον πρόεδρο Ερντογάν να εξηγήσει τί ακριβώς διαπραγματεύτηκε με την εκβιαστική στάση του επί του θέματος και τί τελικά πήρε, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει οδηγήσει την Τουρκία σε διπλωματική απομόνωση.

Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Λευκωσία

Από την Λευκωσία, όπου μετέβη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε πιο ήρεμα νερά: «Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την πάγια εθνική θέση για το Κυπριακό ότι δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις, να έχουν» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «εμείς επιθυμούμε πάντοτε μείωση της έντασης, επιθυμούμε πάντοτε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας» προσθέτοντας: «Όμως για να είμαστε σαφείς, θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας, και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι