Διάλογος Καρυώτη-Μάζη για την ΑΟΖ

-
246

Το σχόλιο του Θεόδωρου Καρυώτη:

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης έγραψε ένα πολύ καλό άρθρο μια και είναι ένας από τους καλύτερους γνώστες των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αλλά έκανε ένα μικρό λάθος όταν έγραψε:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ και μάλιστα να αποστείλει τις δέουσες συντεταγμένες στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ένα κράτος δεν στέλνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες όταν κάνει ανακήρυξη ΑΟΖ. Το κάνει μόνο σε οριοθέτηση.

Η απάντηση του Ιωάννη Μάζη:

Καλησπέρα σας Κύριε Καρυώτη. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πάντως αναφορικώς με το κατ' εσάς «μικρό λάθος μου» σας παρακαλώ να μελετήσετε προσεκτικά το κείμενό μου: Τότε θα αντιληφθείτε ότι γίνεται αναφορά σε δυο διαφορετικά θέματα:

Πρώτον, κήρυξη ΑΟΖ και δεύτερον (Οριοθέτηση εφ' όσον αυτή απαιτείται και) καθορισμός συντεταγμένων για την οριοθετική γραμμή. Εξάλλου, εκλεκτοί συνάδελφοι της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μου επιβεβαίωσαν αυτό το οποίο και εγώ εννοώ στο κείμενό μου: ότι δηλαδή, «όταν απαιτείται οριοθέτηση, η μονομερής πράξη κήρυξης ΑΟΖ (Νομος ή Π. Διάταγμα στα καθ'ημας) απλώς αναφέρεται στην έκταση αυτής από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται η αιγιαλίτιδα, αφήνει δε τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων σε συμφωνίες που θα επιτευχθούν με τις όμορες χώρες».

Άρα δεν έκανα λάθος, ούτε καν «μικρό»!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.