Διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν με φόντο τις “γκρίζες ζώνες”!
11/04/2024Η Άγκυρα θέλει να καθορίσει την ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσοντας στο πλαίσιο και τις “γκρίζες ζώνες”.
Πολύ κράτησαν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Η Τουρκία έψαχνε εδώ και καιρό αφορμή για να επανέλθει στα παλιά. Στην πεπατημένη των εντάσεων, των προκλήσεων και των παρανομιών. Και βρήκε την ευκαιρία με ένα περιβαλλοντικό θέμα! Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην εξαγγελία της ελληνικής κυβερνήσεως για ίδρυση θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Προφανώς και το θέμα δεν είναι τα πάρκα. Ούτε και το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η διαχρονική πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την κατοχική δύναμη.
Η πολιτική των “γκρίζων ζωνών” δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τουρκικής πλευράς. Ούτε έκανε διάλλειμα από τις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδος. Ήταν απασχολημένη με τις εκλογές, ενώ άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να επέβαλλαν άλλη τακτική σε επίπεδο ρητορικής. Σημειώνεται συναφώς ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η κατοχική δύναμη ούτε “λεπτό ξαποσταίνει”! Απειλεί και προβαίνει σε κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε ενώ, όπως είναι γνωστό, εντός Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Και ενώ βρίσκεται, λοιπόν, σε εξέλιξη η προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο της επίσκεψης αυτής, η Άγκυρα στέλνει “ραβασάκια” στην Αθήνα με απειλές και προειδοποιήσεις. Δεν τους… ξέφυγε η ανακοίνωση. Σκοπίμως έγινε καθώς έκπαλαι αυτή είναι η τουρκική τακτική. Επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα των συζητήσεων της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Επιχειρεί να θέσει στην ατζέντα τις παράνομες διεκδικήσεις της. Κι αυτό θα γίνει εάν η Αθήνα συναινέσει. Εάν πέσει στην παγίδα της κατοχικής δύναμης.
Πολύ κράτησαν τα ήρεμα νερά…
Η Άγκυρα, στην ανακοίνωση, έσπευσε να αναφέρει πως «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Αμφισβητείται από ποιους; Μόνο από την επεκτατική Τουρκία. Η “καταγγελία” της Άγκυρας –το γνωρίζουν τούτο και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών– δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από κανένα.
Η Αθήνα, όμως, δεν μπορεί να υποβαθμίσει αυτή την προειδοποίηση. Και για να λάβει το μήνυμα η Άγκυρα πρέπει η απάντηση να είναι “συστημένη” και έντονη. Θα πρέπει να λάβει απάντηση η Άγκυρα και πέραν της ανακοίνωσης. Θα πρέπει η κατοχική δύναμη να λάβει το μήνυμα πως με τέτοιες προσεγγίσεις και συμπεριφορές δεν θα “περπατήσει” καμία σχέση Ελλάδος και Τουρκίας.