Διάσκεψη 3+1: Πως θα χειριστούν την τουρκική προκλητικότητα Αθήνα-Λευκωσία
05/05/2022Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημιζόμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ με την πρόσθεση του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενόψει της τετραμερούς αυτής συνάντησης ( 3 συν 1 όπως αποκαλείται), υπήρξε χθες, για σκοπούς συντονισμού, τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος και Κύπρου, Νίκου Δένδια και Γιαννάκη Κασουλίδη.
Αν και πολλοί εκτιμούν πως την 9η Μάιου ( που είναι και η Ημέρα της νίκης), ενδέχεται να υπάρξει κίνηση από πλευράς Ρωσίας για το Ουκρανικό, είναι προφανές πως η τηλεδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλαγών, στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΥΠΕΞ της Ελλάδος Νίκος Δένδιας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, εκ των πραγμάτων θα επικεντρωθούν κατά την τηλεδιάσκεψη, στο Ουκρανικό και ως απόρροια τούτου, το ενεργειακό.
Είναι προφανές ότι ο πόλεμος αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα. Είναι, επίσης, σαφές πως οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη συνεχή ενίσχυση του στρατοπέδου τους. Ελλάδα και Κύπρος, έχουν ξεκάθαρη θέση έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο λόγος είναι προφανές. Δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική στάση από τη στιγμή κατά την οποία η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Το Ισραήλ, το οποίο τήρησε μια στάση ουδετερότητας, η τελευταία αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το σπρώχνει προς μια ξεκάθαρη θέση.
Τουρκική προκλητικότητα
Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα, η οποία δεν έχει σταματήσει παρά την εύφλεκτη συγκυρία, που διανύουμε. Αυτό μπορεί να μην απασχολεί τις ΗΠΑ, που… νταντεύουν τους Τούρκους, ούτε και τους Ισραηλινούς, οι οποίοι δέχονται τις γέφυρες που κτίζει η κατοχική Τουρκία προς αυτούς, αλλά αφορά την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν την τουρκική συμπεριφορά και θα πρέπει να ζητήσουν και συγκεκριμένες τοποθετήσεις από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για έναν αριθμό-ρεκόρ όσον αφορά τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, αλλά και τις παραβιάσεις.
Την ίδια ώρα, στην ατζέντα θα είναι και την ενεργειακή απεξσάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο και τον ενεργειακό πλούτο, που διαθέτει. Η αξιοποίηση του προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή για την Ε.Ε. Επιλογή, που θα πρέπει να αναδειχθεί και να τεθεί επί τάπητος. Αυτό για να επιτευχθούν πρέπει να διεκδικηθούν. Στις συνεργασίες δεν λειτουργεί μόνο η ικανοποίηση των πιο ισχυρών.