ΣΧΟΛΙΟ

Διαχρονική στρατηγική όχι περιστασιακή πολιτική ο τουρκικός επεκτατισμός

Διαχρονική στρατηγική όχι περιστασιακή πολιτική ο τουρκικός επεκτατισμός, Κώστας Βενιζέλος

Το καθεστώς Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε, θα εντάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη σχολική ύλη τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Τη θεωρία με τις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της κατοχικής δύναμης θα τη διδάσκονται παιδιά. Έχει μεταδοθεί από την Τουρκία ότι το υπουργείο Παιδείας της χώρας έχει αποφασίσει όπως οι χάρτες και το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και της “Πατρίδας των Αιθέρων” θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τούτο τι σημαίνει; Πλύση εγκεφάλου. Τα παιδιά θα μαθαίνουν από νωρίς τον επεκτατισμό. Θα προετοιμάζουν τα παιδιά για μια κοινωνία στρατευμένη να στρέφεται κατά των γειτονικών κρατών, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Ο “τουρκικός αιώνας”, το σχέδιο για την “μεγάλη Τουρκία” δεν είναι ρητορική έξαρση του ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Είναι στρατηγική στόχευση που υλοποιείται βαθμηδόν. Είναι προφανές πως στην κατοχική Τουρκία οικοδομείται ιδεολογική προσέγγιση στην κοινωνία, ανεξαρτήτως που ανήκει πολιτικά ο Τούρκος πολίτης. Ξεκινά τούτο από τα σχολεία και εδραιώνεται μέσα από τη συστηματική πλύση εγκεφάλων σε ολόκληρη την τουρκική κοινωνία.

Ο επεκτατισμός δεν αποτελεί περιστασιακό πολιτικό δόγμα, αλλά μια διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας. Και αυτή η στρατηγική δεν θα είναι, με βάση τις μεθοδεύσεις, υπόθεση των πολιτικών και των στρατιωτικών της κατοχικής δύναμη. Αλλά επιχειρείται να είναι ολόκληρης της κοινωνίας.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική είναι προβλεπτή. Τούτο προφανώς και θα έπρεπε να διευκολύνει τους σχεδιασμούς ανάσχεσής της. Κυρίως γιατί αυτή η πολιτική της Άγκυρας εξαγγέλλεται και στη συνέχεια υλοποιείται. Μόνο φοβικοί και αφελείς δεν μπορούν να δουν κατάματα την τουρκική επεκτατική πολιτική, τους στόχους και επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης.

Ο διαχρονικός τουρκικός επεκτατισμός

Είναι προφανές πως η ακολουθούμενη τακτική, αυτή του κατευνασμού και των φοβικών συνδρόμων είναι εκείνη που θέλει να έχει απέναντι της η Τουρκία. Είναι πολιτική που στρώνει κόκκινο χαλί στην Άγκυρα να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική, έχει πνεύμα κατάκτησης ξένων εδαφών. Είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη, που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά θα πετύχει τις επιδιώξεις της. Αυτό το βιώνουμε στην Κύπρο.

Τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως ανησυχητικά. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, για αυτό και δεν μπορεί να αφεθούν οι εξελίξεις να φθάσουν εκεί που ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας επιδιώκει. Χρειάζονται αποτρεπτικές κινήσεις τώρα. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και για να ανατραπούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι