ΘΕΜΑ

Διεθνείς διακρίσεις μίας ελληνικής νεοφυούς καινοτόμου αμυντικής εταιρείας

Διεθνείς διακρίσεις μίας ελληνικής νεοφυούς καινοτόμου αμυντικής εταιρείας, Ιωάννης Αναστασάκης

Η καινοτομία για την Άμυνα και την Ασφάλεια είναι στο σκοπευτικό. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγγέλλουν την έμπρακτη υποστήριξη, διαθέτοντας μάλιστα κεφάλαια δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προτάσεων. Για την άμεση εκμετάλλευση μάλιστα, εγκαθιστούν ειδικά προγράμματα, τους γνωστούς επιταχυντές καινοτομίας για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχετικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ γνωστού ως DIANA (Defence Innovation Accelerator for North Atlantic). Ενδιαφέρον και και η διάκριση μίας ελληνικής νεοφυούς καινοτόμου αμυντικής εταιρείας

Στα πλαίσια προώθησης της καινοτομίας στην Ευρώπη, το Αμερικανικό διεθνώς καταξιωμένο ίδρυμα τεχνολογίας MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης) διοργανώνει ετησίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία, εκδήλωση βράβευσης ατόμων ή ομάδων που διαπρέπουν σε θέματα καινοτομίας. Το τρέχον έτος διοργανώθηκε από το MIT η “2023 Innovators-EmTech Europe, Technology Review. Η Σύντμηση emTech (emerging Technologies) αναφέρεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ιρλανδία 11-12 Μαΐου και αποσκοπούσε στο να συνενώσει τα λαμπρότερα μυαλά και τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας στην Ευρώπη, τους ερευνητές και καινοτόμους ως προς την έμπνευση, γνώση και διασύνδεση. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η ηλεκτρονική εφημερίδα belfastmedia.com αναφερόμενη στην εκδήλωση αυτή: “Power of ideas is limitless”, δηλαδή «η δύναμη των ιδεών είναι ατελείωτη».

Πιο συγκεκριμένα η ετήσια αυτή εκδήλωση έχει ειδικό σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη, δίνοντας κίνητρα σε νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, που είναι νέοι επιχειρηματίες, ερευνητές, οραματιστές, πρωτοπόροι και ανθρωπιστές. Αυτοί επιλέγονται για τις εξαιρετικές τεχνολογικές τους επιτυχίες στους τομείς: βιοτεχνολογία και φαρμακολογία, υπολογιστές και ηλεκτρονικά, λογισμικό και διαδίκτυο, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, τηλεπικοινωνίες, νανοτεχνολογία και καινοτόμα υλικά, καθώς επίσης την καινοτομία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Η βράβευση της Sotiria Technology

Μεταξύ των βραβευθέντων στον διαγωνισμό αυτού του έτους είναι και η Ελληνική Αμυντική καινοτόμος εταιρεία Sotiria Technology, μέλος του “Πάρκου Καινοτομίας Λεύκιππος” που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος. Η ερευνητική ομάδα της εταιρείας διακρίθηκε και βραβεύτηκε για το Ερευνητικό & Αναπτυξιακό έργο της, που εστιάζεται σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας. Το βραβείο παρέλαβε ο Managing Director της Εταιρείας Άγγελος Τσερέκλας-Ζαφειράκης.

Είναι σοβαρό και θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι από τους τρεις Έλληνες που βραβεύτηκαν εφέτος από το ΜΙΤ, οι δύο κάνουν ήδη επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό και μόνο ο ένας συνεχίζει να προσπαθεί στην Ελλάδα. Όμως οι διεθνείς διακρίσεις της συγκεκριμένης εταιρείας καινοτομίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια δεν σταματούν εδώ.

Όπως έγινε γνωστό από την European Defence Agency (EDA), στον ετήσιο διαγωνισμό με θέμα: “Research, Technology and Innovation (ΑΤΙ) Papers Award 2023” η πρόταση της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Sotiria Technology που αναφέρεται σε “under water intelligence”, διακρίθηκε και θα συμπεριληφθεί σε ειδικό φυλλάδιο με τις διακριθείσες προτάσεις, που θα εκδοθεί από την EDA μέχρι το τέλος Μαΐου. Η έκδοση θα είναι τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στο εξωτερικό πάμε καλά. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι, ποια είναι η αντιμετώπιση και η εν δυνάμει υποστήριξη στο εσωτερικό, μίας νεοφυούς καινοτόμου εταιρείας στο χώρο της Άμυνας που διαπρέπει στο εξωτερικό; Κατά μία πληροφορία είναι πολύ πιθανόν οι μελλοντικές βραβεύσεις του ΜΙΤ αντί στην Ιρλανδία να διοργανώνονται στην Ελλάδα, γεγονός που αν επαληθευτεί θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην καθιέρωση της χώρας μας ως innovation hub.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι