ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα στη σκιά της σύλληψης Μπελέρη

Καταδίκη της συνεχιζόμενης κράτησης Μπελέρη από την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Άνοιξαν οι κάλπες στη Χειμάρρα, στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών που διεξάγονται στην Αλβανία, χωρίς απόσυρση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε με απόφαση των αλβανικών αρχών. Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις αποτελεσμάτων αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στο μεταξύ, ομογενείς έχουν σπεύσει στη Χειμάρρα να ψηφίσουν, σε κλίμα συσπείρωσης μετά τη σύλληψη του εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας.

«Έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του Φρέντι Μπέλερη έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική», μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου. Χθες προφυλακίστηκε και ο συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Παντελής Κοκαβέσης.

Η Ομόνοια Χειμάρρας με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε όλους τους κατοίκους να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές τον Φρέντη Μπελέρη, καθώς παραμένει υποψήφιος, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου:

«Η προπαγάνδα του Ράμα, του Γκόρου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος διέδωσε την ψευδή είδηση ότι ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι πλέον υποψήφιος. Με βάση το σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, σας διαβεβαιώνουμε ότι ο κ. Μπελέρης είναι υποψήφιος και με την ψήφο του λαού την Κυριακή θα είναι Δήμαρχος Χιμάρας! Για να ανοίξετε τη νέα σελίδα αλλαγής για τη Χιμάρα! Για την πλήρη επιστροφή του ακινήτου! Για την πλήρη επιβεβαίωση της αξιοπρέπειας των πολιτών! Για να αποκατασταθεί η ελπίδα! Όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη!». 

Ο πληθυσμός της Χειμάρρας είναι 11.257 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2004) με την εθνολογική σύνθεση, τόσο της πόλης όσο και της περιοχής, κατά το πλείστον ελληνική. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, τη δημαρχία κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα και δήμαρχος στην πόλη της Χειμάρρας εξελέγη ο Τζέργκι Γκόρο (Γιώργος Γκόρος). Στις τελευταίες εθνικές εκλογές (2013) η περιοχή της Χειμάρρας ψήφισε 48,3% υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 25,5% υπέρ του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί κατά βάση την ελληνική μειονότητα.

Η τελευταία επίσημη απογραφή στην Αλβανία (2011) έχει αμφισβητηθεί ευρέως, λόγω παρατυπιών κατά τη διαδικασία. Η απογραφή αυτή δείχνει ότι ποσοστό 60,38% δήλωσαν Αλβανοί και 24,56% Έλληνες. Στο δελτίο της απογραφής περιλαμβάνονταν εθνικότητα, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των ομογενών, όμως, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ποινικού Κώδικα προβλέπονταν πρόστιμο 1.000 δολαρίων σε όποιον δηλώσει οτιδήποτε διαφορετικό απ’ ότι αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής του, κάτι που όρισε το απογραφικό αποτέλεσμα.

Το δικαστήριο αποφάσισε κράτηση

Στο πρώτο του μήνυμα μέσα από τη φυλακή έστειλε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος. Συνεργάτες του ανέφεραν πως το μήνυμα του Μπελέρη είναι: «Αύριο (σήμερα) η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία».

Στη φυλακή θα παραμείνει για 10 ημέρες, όπως αποφάσισε το Δικαστήριο Αυλώνα, στο οποίο βρέθηκε χθες για να απολογηθεί, μετά τη χθεσινή σύλληψή του με την κατηγορία απόπειρας εξαγοράς ψήφων ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο, μετά από διαδικασία μιας ώρας, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πλευρά του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, ενώ ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα μεταχθεί στις φυλακές των Τιράνων.

Ο δικηγόρος του Μπελέρη τόνισε πως «δεν αποδείχτηκε καμία εξαγορά ψήφων, το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα. Πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση που μας θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Δεν αποδυναμώνει την εκλογική διαδικασία, αντίθετα την ενισχύει». Στο δικαστήριο βρέθηκε, για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον Μπελέρη και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Έντονη διπλωματική αντιπαράθεση

Η Αθήνα διαμήνυσε πως αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ. Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

»Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Λίγες ώρες αφότου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για σκανδαλώδη απόφαση, η επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας προέβη σε νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. «Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας» ανέφερε σε μήνυμα της η Όλτα Τσάτσκα. Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Το State Department για Μπελέρη

Συστάσεις σχετικά με την υπόθεση, έκανε και το yπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών και καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις Αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις Αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι